Την 11η εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διεκδικεί ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και υπ. Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μιλά στο «Κάλπη23» για το διακύβευμα των εκλογών και τα διλήμματα των πολιτών μπροστά από την κάλπες, τα ελληνοτουρκικά, και το έργο της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη.

Διανύουμε ήδη τα μισά της προεκλογικής περιόδου. Ήδη η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το μέλλον της χώρας. Πιστεύετε, ότι οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους κι’ αν ναι με ποια κριτήρια θα αποφασίσουν;

«Κατά σημαντικό ποσοστό, νομίζω πως ναι. Και θεωρώ, ότι η σύγκριση, που μπορούν να κάνουν ανάμεσα στα διαστήματα 2015-2019 και 2019-2023 είναι καταλυτική υπέρ της νυν κυβέρνησης…»

Θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Τι πέτυχε, δηλαδή, η ΝΔ και σε τι είχε αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ;
2460090
 

«Είναι απλό. Η ΝΔ κατάφερε να εφαρμόσει, σε μεγάλο ποσοστό το πρόγραμμα της, σε μία τετραετία στην οποία ολόκληρος ο πλανήτης κυριολεκτικά συνταράχθηκε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε παραλάβει μία χώρα, η οποία ήταν «με το ένα πόδι» εκτός μνημονίων την υποθήκευσε ξανά «μέχρι τον λαιμό». Από τη πρώτη μέρα, που ανέλαβε η κυβέρνηση-Μητσοτάκη αντιμετώπισε απίστευτες προκλήσεις. Πρώτα η «μεταναστευτική επίθεση» στον Έβρο, με τις παράλληλες τουρκικές προκλήσεις, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο «κύκλος των κακών» έκλεισε με την ενεργειακή κρίση, που έφερε το «τσουνάμι» της ακρίβειας. Κι όμως, η χώρα όχι μόνο άντεξε αλλά βγήκε και πιο δυνατή. Υπό τόσο δυσμενείς συνθήκες: 1) Μειώθηκαν 50 φόροι, με πρώτο και… χειρότερο τον ΕΝΦΙΑ. 2) Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 780 από τα 650 ευρώ, που ήταν το 2019. 3) Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Σήμερα, η Ελλάδα έχει έναν από τους μικρότερους πληθωρισμούς ανάμεσα στους «27» της Ε.Ε. κι απέχει μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, που μπορεί να ακούγεται ως κάτι αυστηρά τεχνοκρατικό αλλά είναι αληθινά ουσιαστικό. Και ξέρετε, γιατί; Επειδή, αν την καταφέρει θα μειωθούν αυτομάτως και δραστικά τα επιτόκια δανεισμού, που θα μεταφραστούν αυτομάτως σε 1 δις επιπλέον για τα δημόσια ταμεία. Κοινώς, δηλαδή, θα μπορούν να μοιραστούν στην κοινωνία»

Εθνικά θέματα. Ακούμε τελευταία, ότι μετά από την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε με περίσσια περηφάνια ο κ. Τσίπρας, ενδέχεται να έχουμε και ανάλογη με τους Τούρκους για το Αιγαίο…

«Ούτε κατά διάνοια. Ειδικά, για την παράταξη μου είμαι κατηγορηματικός, ότι δεν πρόκειται να περάσει ποτέ την «κόκκινη γραμμή», που έχει χαραχθεί πρώτα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στη συνέχεια απ’ όλους τους Έλληνες Πρωθυπουργούς. Με την Τουρκία έχουμε μία και μοναδική διαφορά: Εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών. Και βέβαια, ουδένα ζήτημα υφίσταται ως προς την αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, με τη σημαντική ενίσχυση του στόλου και της αεροπορίας μας, να ισχυροποιεί τη συγκεκριμένη λογική»

2702903
Κύριε, Κακλαμάνη «με το χέρι στη καρδιά». Είναι εφικτή η αυτοδυναμία για τη ΝΔ; Κι αν δεν προκύψει ποια «η επόμενη μέρα». Εκλογές επί εκλογών;

«Είναι αναγκαία (σ.σ η αυτοδυναμία). Όπως εύλογα καταλαβαίνει κάποιος, τα πολιτικά κενά, που προκαλεί η απλή αναλογική. Ελπίζω, ότι ο ελληνικός λαός θα το συνειδητοποιήσει, έστω την ύστατη ώρα. Πιστεύω, ότι διαθέτει πλέον την εμπειρία, να διακρίνει την νοικοκυροσύνη από την ανοργανωσιά, τη σταθερότητα από την επιπολαιότητα, την πατριωτική αντίληψη, από την εθνική ανεμελιά. Θεωρώ, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν από τις «σειρήνες» του λαϊκισμού από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχονται. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι υπάρχει και το «φιδάκι», που έχει βγει πάλι από το «αυγό». Θα έπρεπε ήδη να μην υφίσταται αλλά…»

Για τον Νικήτα Κακλαμάνη τι θα σημαίνει η 11η εκλογή του στην Α’ Αθηνών;

«Θα είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της ρήσης του πολιτικού πατέρα, του Ευάγγελου Αβέρωφ, ότι «τον λαό δεν πρέπει να τον φοβάσαι αλλά να τον σέβεσαι». Την εφάρμοσα πιστά και στα πιο δύσκολα και έτσι πιστεύω, ότι πέτυχα να δημιουργήσω μία μεγάλη, ζωντανή, πολυπρόσωπη οικογένεια από όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Μία αληθινή οικογένεια, που με ξέρει με το μικρό μου όνομα και με εμπιστεύεται τόσα χρόνια για να κάνω ό,τι καλύτερο περνά απ’ το χέρι μου για τις ζωές τους και για την πατρίδα τους. Γι’ αυτό και πιστεύω, ότι στην κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, θα είναι ξανά εκεί, δίπλα μου, για να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη σχέση ζωής που έχουμε χτίσει. Και κυρίως για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί από την επόμενη κιόλας μέρα...»

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά