Για τον κ. Μητσοτάκη και το επικοινωνιακό του επιτελείο κάθε μέρα είναι Πρωταπριλιά. Ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τον κ. Βαρουφάκη και τους πρωταγωνιστές της δραχμής, αυτός συνεχίζει να διασπείρει fake news, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πολίτες», υπογράμμισε στην περιοδεία του στην Άρτα ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να αποκλείσει κάθε σενάριο που τον φέρνει ακόμα και σε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25.

Την ίδια φράση, προσπαθώντας να ξορκίσουν κάθε αμφιβολία περί του αντιθέτου, επαναλαμβάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος, όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Ο λόγος, απλός… Κάθε τέτοιο σενάριο γίνεται κόκκινο πανί για τους ήδη υπάρχοντες ψηφοφόρους του κόμματος, όπως και για τους κεντρώους ψηφοφόρους που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ και θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά και το αν το κόμμα θα έχει τελικά το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που επιθυμεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να σκέφτεται να μπει σε συγκυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι εξίσου αλήθεια όμως ότι στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν πως οι αναφορές Μητσοτάκη σε συμμετοχή του κόμματος σε «κυβέρνηση ηττημένων», σε συνδυασμό με τα διαρκή προσκλητήρια στους «πράσινους» ψηφοφόρους, προκαλούν αναταραχή.

Για τον λόγο αυτό, βασικό ζητούμενο για τα στελέχη του κόμματος μέχρι και τις κάλπες θα αποτελέσει η αποδόμηση κάθε επιχειρήματος που λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέγγιση της δεξαμενής του Kέντρου, την οποία βλέπουν να διεκδικεί κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολύ λιγότερο ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν χάνουν δημοσκόπηση, μελετούν διεξοδικά κάθε έρευνα που έχουν στα χέρια τους στην τελική ευθεία για τις κάλπες και ανακαλύπτουν σε όλες τις τελευταίες τα ίδια αισιόδοξα αλλά και τα ίδια τρωτά στοιχεία για το κόμμα τους.

Αυτό που προκαλεί αισιοδοξία στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι η σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη δυναμική που καταγράφεται στην περιφέρεια, δυναμική που αποτυπώνεται κατά την εκτίμησή τους και στις ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, που χαρακτηρίζονται από την υψηλή συμμετοχή «των πολιτών» στην επαρχία.

Το επόμενο δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ είναι η βελτίωση της επιρροής του κόμματος σε νεότερους ψηφοφόρους, εκεί δηλαδή όπου τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε καμία επιρροή. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και βασικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη, η λεγόμενη «ανανέωση», η οποία θα αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια με πλήθος 30άρηδων και 40άρηδων σε αυτά. αδυναμιεσ Κάπου εδώ, όμως, ξεκινούν και τα δύσκολα, καθώς στις ίδιες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται και τα «αγκάθια» στον δρόμο προς τις κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παραμένει εξαιρετικά αδύναμο στην Αττική, σε αντίθεση με την περιφέρεια, με μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή του Πειραιά, να δείχνουν ότι το κόμμα προετοιμάζεται ξανά για «χαμηλές πτήσεις». Δεύτερο «αγκάθι» αποτελεί η ψήφος των γυναικών: Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των δικαιωμάτων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των στελεχών του κόμματος, οι γυναίκες δεν δείχνουν να έλκονται από την επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να στηρίξουν με ισχυρό αποτύπωμα το κόμμα στις εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/04/2023