Μια ανοικτή πληγή παραµένουν οι δηµοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς µπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις κάλπες τα ευρήµατα των µετρήσεων διαµορφώνουν την κοινή γνώµη, δίνοντας δυναµική σε όποιον εµφανίζεται να είναι πρώτο κόµµα - στη συγκεκριµένη περίπτωση στη Ν.∆.

Ετσι, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έβαλαν στην προεκλογική ατζέντα το θέµα της διαφάνειας των δηµοσκοπήσεων, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν και το ζήτηµα του ντιµπέιτ των δύο αρχηγών, το οποίο η Ν.∆. εµφανίζεται να αρνείται.

Η αλήθεια είναι ότι όλο το τελευταίο διάστηµα η Κουµουνδούρου βρίσκεται αντιµέτωπη µε το κυβερνητικό αφήγηµα ότι η Ν.∆. ανακάµπτει δηµοσκοπικά µετά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε εξαιτίας του τραγικού δυστυχήµατος στα Τέµπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εµφανίζεται να υποστηρίζει ότι οι κάλπες µε την απλή αναλογική στις 21 Μαΐου θα είναι «ντέρµπι». Στο τέλος της περασµένης εβδοµάδας, µάλιστα, σε εκδήλωση οµογενών στο Βερολίνο, είχε υποστηρίξει πως «όλες οι µετρήσεις πια δείχνουν ότι θα είναι µια αµφίρροπη αναµέτρηση, που ή ο ένας θα έρθει πρώτος ή ο άλλος».

Στηρίζει, δε, αυτή του την άποψη στο γεγονός ότι θα υπάρξουν µεγάλες απώλειες από τη δεξιά δεξαµενή προς τα µικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόµµατα και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» στην Κουµουνδούρου η ανάλυση που γίνεται είναι ότι ένα µεγάλο ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» που προέρχεται από τη Ν.∆. και εµφανίζεται δυσαρεστηµένο από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις υποκλοπές και το θέµα των Τεµπών έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί στον συνασπισµό των δεξιών εξωκοινοβουλευτικών κοµµάτων, που -όπως φαίνεται- θα απαρτίζεται από το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, την Πατριωτική Ενωση του προέδρου Εµφιετζόγλου και την Πατριωτική ∆ύναµη Αλλαγής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Παράλληλα, επισηµαίνουν ότι οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη, που σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις το κόµµα του δεν θα µπορέσει να συµµετάσχει στις εκλογές, δεν αποκλείεται να ενισχύσουν τον νέο δεξιό συνασπισµό, ανεβάζοντας τα ποσοστά του και βάζοντάς τον στη Βουλή µε αξιώσεις.


ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ

Οπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ένα τέτοιο γεγονός θα δηµιουργήσει σοβαρά προσκόµµατα στο αφήγηµα της Ν.∆., η οποία διεκδικεί στις δεύτερες κάλπες αυτοδυναµία.

Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα κόµµατα µπαίνουν στη Βουλή, τόσο µεγαλώνει το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόµµα για να πετύχει αυτοδυναµία. Ενα έβδοµο κόµµα στο επόµενο Κοινοβούλιο της χώρας προφανώς θα αλλάξει τους συσχετισµούς.

Πάντως, µετά τη δηµοσιοποίηση των πρώτων δηµοσκοπήσεων -ύστερα από την προκήρυξη των εκλογών- στον ΣΥΡΙΖΑ σήµανε συναγερµός, καθώς θεωρούν ότι θα πάνε µέχρι την κάλπη µε την εικόνα του δεύτερου κόµµατος. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην «εκτίµηση ψήφου», η οποία µπορεί να εµφανίζεται πολύ µεγαλύτερη από την «πρόθεση ψήφου».

Θεωρούν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, που έχει «το µαχαίρι και το πεπόνι», θα επιχειρήσει να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων, διαµορφώνοντας κλίµα νίκης. Ετσι, αν και δεν επιθυµεί να ανοίξει ένα νέο µέτωπο µε τις εταιρείες δηµοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ -καθώς το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγκαστεί να ζητήσει «συγγνώµη» γιατί κατηγορούσε για ψεύτικες δηµοσκοπήσεις όλες τις εταιρείες µετρήσεων-, τα στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν αίτηµα προς τον Σύνδεσµο Εταιρειών ∆ηµοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς να δίνονται στη δηµοσιότητα τα πρωτογενή και αστάθµητα δεδοµένα των ερευνών τους, θέτοντας µε έµµεσο τρόπο θέµα διαφάνειας.

Η κίνηση αυτή έγινε γιατί η ηγετική οµάδα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίζεται πεπεισµένη ότι κάποιες εταιρείες θα συνδράµουν την αντίπαλη πλευρά σε αυτή την προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε πως «θα δούµε πολλά» σε αυτές τις εκλογές και, εκτός από «προβοκάτσιες», «αποστασίες» και «fake news», µίλησε και για «fake δηµοσκοπήσεις».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για την «πληγωµένη αξιοπιστία» των εταιρειών δηµοσκοπήσεων, θυµίζοντας τη διαρκή υποεκτίµηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις αποστάσεις µεταξύ δηµοσκοπήσεων και εκλογικού αποτελέσµατος στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019, αλλά και στην περίπτωση του δηµοψηφίσµατος του Ιουλίου του 2015. Ο ΣΕ∆ΕΑ απάντησε αρνητικά στο αίτηµα της Κουµουνδούρου, µε το επιχείρηµα ότι «η δηµοσιοποίηση αστάθµιστων δεδοµένων αφενός µεν δεν προβλέπεται στον Ν. 3603/2007, αφ ετέρου η µη δηµοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσµο». Σηµείωσε επίσης ότι «η Ελεγκτική ∆ηµοσκοπήσεων µπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθµιστα δεδοµένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας», εποµένως όποιος επιθυµεί πρόσθετο έλεγχο «µπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική ∆ηµοσκοπήσεων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/04/2023