Τετραετία με αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, στήριξη των εισοδημάτων των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό, νέα «αυτόματη» αναπροσαρμογή των συντάξεων και διόρθωση στις στρεβλώσεις που προκαλεί η «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», φορολογική «ανάσα» στις οικογένειες με παιδιά, απαλλαγή τουλάχιστον 800.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων από ακόμα έναν «κεφαλικό φόρο» που επέβαλε η τρόικα, περαιτέρω ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των τεκμηρίων περιλαμβάνει ο οικονομικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Αυτό που έγινε σαφές κατά την παρουσίαση του πλάνου είναι ότι οι εξαγγελίες δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ακόμα και με την επαναφορά των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας μετά το «ψυγείο» της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι κεντρικός, μακροοικονομικός στόχος παραμένει η μείωση του χρέους στα επίπεδα του 120% έως το τέλος της δεκαετίας. Ο στόχος αυτός μόνο ανεδαφικός δεν είναι, αν λάβει κανείς υπόψη ότι, ακόμα και με το άκρως συντηρητικό σενάριο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος θα έχει πέσει στο 118% του ΑΕΠ το 2032.

Αιχμή του δόρατος του νέου «πακέτου» φοροελαφρύνσεων για την επόμενη τετραετία είναι αναμφίβολα η αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες με παιδιά. Κάνοντας... ρελάνς στις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ περί στρεβλής φορολογικής μεταχείρισης των νοικοκυριών με ανήλικα τέκνα, από την επόμενη κιόλας χρονιά το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι περίπου 622.000 οικογένειες με ένα παιδί θα έχουν αφορολόγητο 10.000 ευρώ και 580.000 οικογένειες με δύο παιδιά θα έχουν αφορολόγητο 11.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.


ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Σάρκα και οστά παίρνει και το αίτημα της αγοράς για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με τις... ευλογίες, μάλιστα, της Κομισιόν. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ανοίγει τον δρόμο για σταδιακή μείωση 20% το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

Πρακτικά, χιλιάδες επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα δουν το «χαράτσι» να μειώνεται σε πρώτη φάση στα 520 ευρώ, για τις επιχειρήσεις σε μικρές πόλεις το τέλος «ψαλιδίζεται» στα 640 ευρώ και στις μεγάλες πόλεις στα 800 ευρώ. Το τελικό κόστος υπολογίζεται σε 350-400 εκατ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων, τα ψηφιακά ελεγκτικά «εργαλεία» και η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών επιτρέπει ακόμα μία διόρθωση φορολογικής στρέβλωσης.

Από την Πρωτοχρονιά του 2025 μειώνονται κατά 30% μεσοσταθμικά τα τεκμήρια διαβίωσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από την εξέλιξη της μάχης με τη φοροδιαφυγή μπορεί να γίνουν πιο «γενναία» βήματα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% από το 2019 έως σήμερα, δηλαδή πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτής της περιόδου, ήταν το πρώτο βήμα για τη μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 950 ευρώ έως το 2027, δηλαδή κατά 22%. Εδώ υπάρχει, όμως, ακόμα μία θετική έκπληξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου -οι οποίες αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε-, η ανεργία θα έχει μειωθεί στο 8% έως το 2027 κι αυτό σημαίνει ότι το 2025-2026 θα έχει πέσει ήδη σε μονοψήφιο ποσοστό, «απελευθερώνοντας» τις 3ετίες, άρα και μεγαλύτερες αυξήσεις στους εργαζομένους. Οπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία της τελευταίας διετίας, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προκαλεί θετικό ντόμινο και στο σύνολο των μισθών.

Με αυτό το δεδομένο και με βάση τις προβλέψεις για «έκρηξη» της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ο σχεδιασμός στοχεύει στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, και συγκεκριμένα στα 1.500 ευρώ, από 1.170 ευρώ σήμερα. Εμμεσες αυξήσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και «ανάσα» στις επιχειρήσεις, φέρνει και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Αυξήσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και στον δημόσιο τομέα.

Μετά την κατάργηση από φέτος της εισφοράς αλληλεγγύης, από την επόμενη χρονιά ενεργοποιείται το νέο μισθολόγιο για υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, με όφελος 500 εκατ. ευρώ, που φέρνουν αυξήσεις στους εισαγωγικούς μισθούς, πριμ απόδοσης και αλλαγές στα κλιμάκια.


Οι ευάλωτοι

Για τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας οι εισοδηματικές ενισχύσεις είναι μονόδρομος: 
- Αύξηση των συντάξεων, η οποία, με βάση τους προσδοκώμενους ρυθμούς ανάπτυξης και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, θα είναι 3,5%-4%.

«Ανοικτό» είναι το ενδεχόμενο νέας εφάπαξ ενίσχυσης για όσους έχουν προσωπική διαφορά.

- Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε περίπου 274.000 δικαιούχους, αλλά και των αναπηρικών επιδομάτων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/04/2023