Συγκεκριµένη στόχευση, ανάλογα µε τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου και τις ισορροπίες που διαµορφώνονται ανά την ελληνική περιφέρεια, έχουν οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τις εξορµήσεις που πραγµατοποιεί ενόψει της 21ης Μαΐου. Φυσικά, το πρόγραµµά του είναι καταρτισµένο µε τρόπο που να µπορεί να προσαρµοστεί βάσει των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν µε µαθηµατική ακρίβεια σε κάθε αντίστοιχη συγκυρία, ωστόσο ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η λογική του ιδίου και των συνεργατών του στο εν λόγω µέτωπο έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετές εβδοµάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, τη γεµάτη από έντονους συµβολισµούς παρουσία στην παραδοσιακή έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη, στα Χανιά, ακολούθησε τη ∆ευτέρα η οµιλία του πρωθυπουργού στο Αιγάλεω, στη φυσική πολιτική του έδρα, δηλαδή, τη ∆υτική Αθήνα. Πρόκειται για µια εκλογική περιφέρεια στην οποία δίνεται µεγάλο βάρος από Μαξίµου και Πειραιώς, καθώς στις κάλπες του 2019 το κυβερνών κόµµα είχε λάβει εκεί τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαχρονικά αποτελεί ένα δύσβατο µονοπάτι για τη Ν.∆. Πλέον, άπαντες στο «γαλάζιο στρατόπεδο» θεωρούν ότι αφενός η εκ νέου συµµετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της ∆υτικής Αθήνας (σε συνδυασµό µε τη διαφαινόµενη διατήρηση της έδρας από τον ίδιο) και αφετέρου η εµπλοκή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην εξίσωση του εσωκοµµατικού ανταγωνισµού, µε φόντο την εξυπηρέτηση του περαιτέρω ανοίγµατος στην Κεντροαριστερά, δηµιουργούν νέα δεδοµένα.

Θα ακολουθήσουν η συµµετοχή και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Φόρουµ των ∆ελφών, όπου θα αναφερθεί, εκτός των άλλων, στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονοµίας που διαµορφώθηκαν στην τετραετία της διακυβέρνησής του και κατόπιν η επίσκεψη στην πάντα οριακή, αλλά και σηµαντική εκλογικά Αιτωλοακαρνανία. Την ερχόµενη εβδοµάδα και µετά την Πρωτοµαγιά θα πραγµατοποιηθούν οι δύο θεµατικές εκδηλώσεις εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής για την παρουσίαση των λεπτοµερειών δύο εκ των τεσσάρων µεγάλων πυλώνων του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆. Η µία έχει αποφασιστεί ήδη και αφορά την Υγεία, ενώ η άλλη θα αγγίζει πιθανότατα τη βελτίωση είτε των κρατικών δοµών είτε των µισθών (το έτερο µεγάλο προγραµµατικό µέτωπο είναι η ∆ικαιοσύνη και η Ασφάλεια).

Στις 5 Μαΐου, ανήµερα της Αγίας Ειρήνης, έχει προγραµµατιστεί ανοιχτή συγκέντρωση στην Αχαΐα, όπου η βελτίωση των «γαλάζιων»... ποσοστών συνιστά µόνιµο προεκλογικό στόχο, ενώ την εποµένη ο πρωθυπουργός θα µιλήσει σε αντίστοιχη περίπτωση στην ταλαιπωρηµένη τα τελευταία χρόνια Εύβοια. Με τον τρόπο αυτόν θα επιχειρηθεί να υπογραµµιστεί εκ νέου η αντίθεσή του µε τη λογική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέφευγε επιµελώς τις εµφανίσεις σε περιοχές όπου είχαν συντελεστεί φυσικές ή άλλου είδους καταστροφές στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

67

Περί... βουτιάς στα δύσκολα

Τη ∆ευτέρα 8 Μαΐου, η στρατηγική της πρώτης κάλπης περί... βουτιάς στα δύσκολα, όπως τη χαρακτηρίζουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεχιστεί µε το ταξίδι στην Αρτα, τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα και εκλογική περιφέρεια της Ολγας Γεροβασίλη. ∆ύο ηµέρες αργότερα ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Μαγνησία, η οποία αποτελεί τον νοµό-στοίχηµα για τη Ν.∆. στη Θεσσαλία, δεδοµένης της πιο θετικής για την κυβέρνηση εικόνας που προκύπτει σε Λάρισα, Τρίκαλα και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, στην Καρδίτσα.

Στις 11 Μαΐου θα επισκεφθεί τα ∆ωδεκάνησα, µε την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις κάλπες να ξεκινά µε περιοδεία στο Ηράκλειο, την πολιτική έδρα του Νίκου Ανδρουλάκη και τον µεγαλύτερο νοµό της Κρήτης, η οποία θα έχει κοµβική συµβολή στην τελική έκβαση της µάχης για την επικράτηση στη δεξαµενή του Κέντρου, που κατά κοινή οµολογία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαµόρφωση της εικόνας του χάρτη της Ελλάδας το βράδυ της πρώτης κάλπης.

Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξορµήσει στη µονοεδρική πλέον Καστοριά, µε τη ∆υτική Μακεδονία γενικότερα να παραµένει βασικό σηµείο προβληµατισµού για το Μαξίµου µετά τα όσα συνέβησαν στο µέτωπο των λιγνιτικών µονάδων και όχι µόνο. Αποκορύφωµα, πάντως, της εκστρατείας στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι, όπως πάντα, η καθιερωµένη µεγάλη οµιλία στη Θεσσαλονίκη, όπου, µετά την προσπάθεια που έλαβε χώρα όλα αυτά τα χρόνια για την άνοδο των κυβερνητικών ποσοστών στο άλλοτε προπύργιο της πρώτης περιφέρειας της συµπρωτεύουσας, φαίνεται πως εσχάτως η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει εκ νέου. Οσο για το κλείσιµο της προεκλογικής καµπάνιας στην Αθήνα, την Παρασκευή πριν από τις εθνικές εκλογές, το Μέγαρο Μαξίµου επέλεξε και πάλι το... γούρικο από το 2019 Θησείο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/4/23