Στον δρόμο προς την κρίσιμη εκλογική αναμέτηση της 21ης Μαΐου ο υποψήφιος βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης, μιλά στα parapolitika.gr για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, το έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις του κράτους. 

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την Πέλλα, ενώ αναφέρεται στα μεγάλα έργα για την περιφέρεια που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. 

PHOTO-2022-10-14-18-53-56__1_
 Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανατροπή του «βαθέως κράτους». Πως σκοπεύει η ΝΔ να κερδίσει αυτή τη μάχη;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε διαρκή μάχη με το γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό κράτος. Να σας θυμίσω μόνο την πρόοδο που έγινε στον τομέα της ψηφιοποίησης και πως οι πολίτες σήμερα γλυτώνουν κόπο και χρόνο σε ένα πλήθος συναλλαγών τους με τη κρατική διοίκηση. Ή δείτε το παράδειγμα του «112», που ειδοποιεί άμεσα για τους φυσικούς κινδύνους. Αυτά τα βήματα ήταν για τη χώρα μας μια πραγματική επανάσταση, αν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατούσε. Όμως, πρόσφατα διαπιστώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το αναποτελεσματικό κράτος είναι ακόμα εδώ και για αυτό πρέπει πιο τολμηρά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές ώστε να εξαλείψουμε οριστικά νοοτροπίες και πρακτικές που μας πληγώνουν.

Η εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, χωρίς αστερίσκους, για να γίνουμε καλύτεροι και όχι για να τιμωρήσουμε είναι ο στόχος της επόμενης τετραετίας που θα μας οδηγήσει στην αντιμετώπιση του «βαθέως κράτους». Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία ότι μπορούν να τα καταφέρουν γιατί απέδειξαν ότι τολμούν τις μεγάλες αλλαγές και έχουν τον τρόπο να τις υλοποιήσουν. Ξέρουν ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που δεν διστάζει να τα βάλει με κατεστημένα.

Τελικά, ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία;

Το δίλλημα αυτών των εκλογών είναι σαφές: θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα εμπρός ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε την πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη ή αν θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που έφεραν υψηλούς φόρους, δημιούργησαν ανασφάλεια και επέτρεψαν ανοιχτά σύνορα;
stamenitis___1_


Πηγαίνοντας προς τις εκλογές έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό της τετραετίας, να δούμε όσα έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να τα συγκρίνουμε με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να σκεφτούμε πως ήταν η χώρα το 2019 και πως είναι σήμερα. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία για την οικονομία, τους φόρους των επιχειρήσεων και των αγροτών, τον κατώτατο μισθό, το κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό, τον πρωτογενή τομέα, το μεταναστευτικό, την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, την εξωτερική πολιτική αλλά και τη διπλωματία, και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Σας προβληματίζει η καταγραφή λαϊκίστικων και ακροδεξιών κομμάτων στη Βόρεια Ελλάδα;

Το 2023 δεν είναι 2012. Και το λέω αυτό γιατί τότε είχαμε την άνοδο ακραίων δυνάμεων, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μιας συνολικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. Όμως, οι πολίτες τώρα πια ξέρουν ότι οι ακραίες θέσεις, οι εύκολες υποσχέσεις και οι αφορισμοί που πρεσβεύουν τα λαϊκιστικά και ακραία κόμματα δεν έχουν τελικώς τίποτα να προσφέρουν παρά μονό, αν επιλεγούν, να μας βάλουν σε περιπέτειες.

Και στη Βόρεια Ελλάδα οι πολίτες είδαν μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τις δυσκολίες αλλά και παρά τις όποιες αστοχίες, τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, εφάρμοσε το πρόγραμμα της και προσέρχεται σήμερα με συγκεκριμένες προτάσεις, με νέους στόχους αλλά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για βαθύτερες τομές και πιο τολμηρές αποφάσεις. Θα κρίνουν λοιπόν, θα συγκρίνουν και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γυρίσουν την πλάτη στις λαϊκιστικές και ακραίες φωνές, επιλέγοντας τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

 Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες της Πέλλας από μια νέα τετραετία με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας;

stamenitis
Οι συμπολίτες μου στην Πέλλα την τετραετία που πέρασε είδαν τον τόπο μας να μπαίνει στο επίκεντρο. Είδαν τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν και κράτησαν την περιοχή μας στάσιμη για δεκαετίες να παίρνουν το δρόμο τους, και μιλώ για τα μεγάλα έργα όπως ο οδικός άξονας «Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα» που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της επιλογής αναδόχου ή το μεγάλο έργο του φράγματος του Αλμωπαίου που θα αρδεύσει πάνω από 140.000 στρ. και βρίσκεται και αυτό στο στάδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Είδαν τον ΕΛΓΑ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε αποζημιώσεις, είδαν επίσης να αντιμετωπίζεται ο παγετός της άνοιξης του 2021 με προκαταβολές και αποζημιώσεις των παραγωγών στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Είδαν πάνω από 100 εκ. ευρώ να κατευθύνονται στον Νομό Πέλλας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα των Δήμων, για έργα στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό.

Συνεπώς, αυτό που πρέπει να περιμένουν είναι η ίδια συνέπεια λόγων και έργων και η ίδια αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων. Εγώ προσωπικά για την επόμενη τετραετία δίνω πολύ μεγάλη βαρύτητα: Πρώτον, στη γρήγορη υλοποίηση των μεγάλων έργων που, όπως είπα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης. Δεύτερον, στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ ώστε να έχουμε προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και να μπορούμε να καλύπτουμε περισσότερα ζημιογόνα αίτια που σήμερα δεν προβλέπονται. Τρίτον, στην ενίσχυση του τομέα της υγείας της περιοχής μας. Και τέταρτον, στη δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μας, που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους νέους της περιοχής μας. Είναι στοιχήματα που μπορούμε μέσα από τη δουλειά να τα πετύχουμε.