Τη χειρότερη εικόνα από το 1981 -και τις πρώτες ευρωεκλογές- μέχρι σήμερα παρουσιάζει η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει στιγματιστεί από την καταδίκη του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή και, φυσικά, πιο πρόσφατα, από τις σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, η χώρα μας είχε πετύχει μια θλιβερή πρωτιά, που δεν τιμά την κοινοβουλευτική της παράδοση, ούτε την εκπροσώπησή της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, με βάση την παρουσία των ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (στα μισά της παρούσας θητείας), η χώρα μας ήταν στην τελευταία θέση από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5
Η ομάδα, δηλαδή, των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών από τα μέσα του 2019 μέχρι το τέλος του 2021 έχει αθροιστικά τις περισσότερες απουσίες από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η περίοδος που καλύπτει η μέτρηση είναι από την πρώτη ημέρα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2019, μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2021, συνεπώς πιάνει τα 2,5 από τα συνολικά 5 χρόνια της θητείας, που ολοκληρώνεται του χρόνου τον Ιούνιο. Θυμίζουμε ότι, βάσει των ποσοστώσεων, η Ελλάδα εξέλεξε στις ευρωεκλογές του 2019 συνολικά 21 ευρωβουλευτές για την περίοδο 2019-2024 σε σύνολο τότε 751, οι οποίοι μειώθηκαν σε 705 στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).

Το ρεκόρ απουσίας από τις ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (πίσω από τον Γιάννη Λαγό) κατέχει για την περίοδο αυτή ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου, ο άλλος ευρωβουλευτής που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή το 2019 (αποχώρησε στη συνέχεια), με ποσοστό συμμετοχής 77,20%. Ακολουθεί, στην προτελευταία θέση ανάμεσα στους Ελληνες ευρωβουλευτές, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης του ΚΚΕ (90,56%) και αμέσως μετά ο Ελευθέριος Νικολάου-Αλαβάνος, επίσης του ΚΚΕ (91,34%). Οι απολαβές τους, βέβαια, είναι ίδιες με εκείνες των συναδέλφων τους στις Βρυξέλλες και πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των συναδέλφων τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ο μισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 9.386,29 ευρώ τον μήνα, από τον οποίο, μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, μένουν καθαρά 7.316,63, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους παρέχει επίσης 4.778 ευρώ μηνιαίως για να καλύπτουν έξοδα γραφείου και τους δίνει επιπλέον 338 ευρώ την ημέρα, μια πολύ γενναία αποζημίωση, για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές ή στην ολομέλεια ή για τη συνεδρίαση κάποιου ευρωπαϊκού οργάνου. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει σε κάθε ευρωβουλευτή 26.734 ευρώ (μικτά) τον μήνα, για να πληρώνει τους μισθούς των συνεργατών και βοηθών του. Συμπερασματικά, κάθε ευρωβουλευτής, αν δεν χάνει καμία συνεδρίαση, λαμβάνει περί τα 12.000 ευρώ τον μήνα, την ώρα που για τα βασικά του έξοδα (και όχι μόνο) έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Σε ένα πανευρωπαϊκό και ίσως ιστορικό ρεκόρ, κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει την ίδια ευρωομάδα, όπως αυτή αναδείχθηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Στη Νέα Δημοκρατία, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διεγράφη μετά τις απειλές του ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και επέστρεψε τελικά στην ευρωομάδα της Ν.Δ. έναν χρόνο αργότερα. Η Μαρία Σπυράκη διεγράφη προσωρινά (ανεστάλη η ιδιότητά της, δηλαδή) από μέλος της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται και αφορά αμοιβές συνεργάτη της στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος διεγράφη πριν από έναν χρόνο από τη Ν.Δ. έπειτα από σειρά επιθετικών αναρτήσεων που έκανε κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Tριγμοί μετά την αποκάλυψη

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχαν σημειωθεί τριγμοί μετά την αποκάλυψη ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης έχει στην κατοχή του πλήθος διαμερισμάτων, τα οποία είχε αγοράσει και νοίκιαζε μέσω σχετικών προγραμμάτων των αρμόδιων ΜΚΟ σε μετανάστες, η «βόμβα» έσκασε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας κατά του Αλέξη Γεωργούλη για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης και τη διαγραφή του στη συνέχεια.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., βέβαια, είναι ακόμη ισχυροί οι πολιτικοί μετασεισμοί από τις καταγγελίες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Εύας Καϊλή στο «Qatar-gate», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει σύντομα τη θέση του στον πρώτο επιλαχόντα, Νίκο Παπανδρέου. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που εξελέγη ευρωβουλευτής, έδωσε τη θέση του στον πρώτο επιλαχόντα Εμμανουήλ Φράγκο, ενώ και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Στο ΚΚΕ, η Σεμίνα Διγενή παραιτήθηκε από ευρωβουλευτής, για να κατέβει υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά (δεν εξελέγη), και τη θέση της πήρε ο πρώτος επιλαχών, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Οι πέντε Ελληνες ευρωβουλευτές που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη -με διαφορετικό τρόπο ο καθένας- είναι οι Γιάννης Λαγός, Εύα Καϊλή, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη.

1

Η Εύα Καϊλή με… βραχιολάκι μέσω Κατάρ

Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2014 και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε μέσα σε λίγες ώρες, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, από το ζενίθ στο ναδίρ. Συνελήφθη στις Βρυξέλλες, οδηγήθηκε σε κατάστημα κράτησης, όπου παρέμεινε προφυλακισμένη για τέσσερις συνεχείς μήνες, και σε βάρος της ασκήθηκε από τη βελγική Εισαγγελία ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μαζί με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι θεωρούνται οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος που λάμβανε παράνομα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο, με αντάλλαγμα «εξυπηρετήσεις» στο Ευρωκοινοβούλιο. Από το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής βρίσκεται πλέον με ηλεκτρονική παρακολούθηση στο σπίτι όπου διέμενε με την κόρη της, ενώ υπό περιορισμό, σε διαφορετική κατοικία, είναι ο Τζόρτζι.

2

Υπό έρευνα για το επίδομα αλλοδαπής

Η Μαρία Σπυράκη παραμένει από τον Δεκέμβριο εκτός Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμh η έρευνα που την αφορά και έχει να κάνει με παράτυπες απολαβές πρώην συνεργάτη της. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω συνεργάτης έλαβε το λεγόμενο επίδομα αλλοδαπής, που παίρνουν όσοι βοηθοί ευρωβουλευτών μένουν στις Βρυξέλλες, αλλά προέρχονται από άλλη χώρα, συνολικού ύψους 21.240 ευρώ, ενώ ο ίδιος έμενε στην Αθήνα. Η Ευρωπαία εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κυρίας Σπυράκη, έπειτα από έρευνα της OLAF, η οποία κάνει λόγο για υποψία απάτης σε βάρος του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η ίδια στη συνέχεια κατέθεσε το ποσό των 21.240 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «προκειμένου να μην υπάρχει καμία διαφορά του προϋπολογισμού του γραφείου μου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2016-2020», όπως ανέφερε σε δήλωσή της, και κάλεσε τον πρώην συνεργάτη της να αναλάβει τις ευθύνες του.

3

Ο φυλακισμένος Λαγός παίρνει τον μισθό του

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, επιβλήθηκε στον Γιάννη Λαγό ποινή μεγαλύτερη ακόμα και από ό,τι στον Νίκο Μιχαλολιάκο, καθώς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών. Τελικά, αφού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οδηγήθηκε στις 15 Μαΐου του 2021 στην Αθήνα, ενώπιον του εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο, προκειμένου να λάβει την εντολή φυλάκισης και να βρεθεί στη συνέχεια πίσω από τα κάγκελα. Ο Λαγός, ο οποίος είχε λάβει μάλιστα 130.488 ψήφους και εξελέγη στην Ευρωβουλή, συνεχίζει στις Φυλακές Δομοκού να λαμβάνει κανονικά τον μισθό του ως ευρωβουλευτής, αφού δεν έχει απολέσει την ιδιότητα αυτή.

Καταγγελία-βόμβα για τον Αλέξη Γεωργούλη

Ο Αλέξης Γεωργούλης θα βρεθεί και εκείνος σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού πρώτα γίνει η άρση της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή. «Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Ελληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης», έγραψε η καταγγέλλουσα δικηγόρος Ελένη Χρονοπούλου. Σημείωσε, δε, πως η καταγγελία της «έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.ά.), και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές Αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για τον χειρισμό της υπόθεσης».

4

Ο Κύρτσος και τα χρέη προς το Δημόσιο

Ο Γιώργος Κύρτσος, που έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ., θα βρεθεί αντιμέτωπος και εκείνος με το αίτημα άρσης της ασυλίας του, την οποία ζήτησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου λόγω χρεών προς το Δημόσιο, με αίτημα που απηύθυνε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή. Η υπόθεση αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από την εφημερίδα «Free Sunday», την οποία ίδρυσε και διηύθυνε. «Το χρέος ήταν ρυθμισμένο, αλλά αυξήθηκε, γιατί πέρασαν πολλά χρέη επάνω μου, επειδή προσωποποιούνται πολλά χρέη στην Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/4/23