Ο χρόνος για τις εκλογές μετρά αντίστροφα, το εκλογικό... θερμόμετρο της έντασης είναι στα ύψη και τα επιτελεία των κομμάτων αναλύουν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που καθορίζουν καθώς και τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών. Ήδη οι μονομάχοι έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα προεκλογικά σποτάκια και δείχνουν τους άξονες που θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 2 Μαΐου και η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως αν τελικά μπει φρένο στα σχέδια του άλλοτε διευθυντικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τότε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος θα κατέβει στις εκλογές με το κόμμα ΕΑΝ που είχε ιδρύσει παλιότερα και είχε μπει στον «πάγο».

«Εμείς κατεβαίνουμε στις εθνικές εκλογές ως ΕΑΝ. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ίδιο τον κ. Κασιδιάρη και θα τοποθετηθούμε. Όσον αφορά για το αν θα κατέβουν μαζί μας στελέχη των "Ελλήνων", κανένας δεν αποκλείεται, όποιος θέλει κάνει αίτηση και κρίνεται», τόνισε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναβρασμός στην Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση θυμίζει τις τελευταίες ώρες καζάνι που βράζει. Στον απόηχο της απόφασης του Κυριάκου Βελόπουλου να εξορίσει σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες από εκείνες της εκλογής τους τρεις βουλευτές του κόμματος, οι δύο αποχώρησαν με καταγγελίες.

Οι βουλευτές που αποχώρησαν αρνούνται ότι συζήτησαν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στη Ν.Δ., με τον Κυριάκο Βελόπουλο να στέλνει μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Προτιμούμε να αποχωρήσουμε από την πολιτική, παρά να προδώσουμε τους ψηφοφόρους, κάνοντας ανίερες συμμαχίες με διεφθαρμένους, πολιτικά "σκουπίδια" και ψεύτες για μια καρέκλα! Καμιά σκιά στην Ελληνική Λύση. Μόνοι θα πάμε μέχρι τέλους».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion για το TheTalk, η Ν.Δ. δείχνει και πάλι να ανακάμπτει μετά την τραγωδία στα Τέμπη και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Σε ερώτηση για τυχόν δεύτερες εκλογές, το κυβερνών κόμμα αυξάνει τα ποσοστά του στο 35,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28,2% και από εκεί και πέρα εντός Βουλής μόνο το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Σε μία από τις μεγαλύτερες, η νίκη της Ν.Δ. διαμορφώθηκε στο 1,10, του ΣΥΡΙΖΑ στο 6, του ΠΑΣΟΚ στο 300 και του ΚΚΕ στο 1 προς 2.000. Για τη Νέα Δημοκρατία το Over 32,75% έχει απόδοση 1.87, ενώ το Under, οποιοδήποτε μικρότερο ποσοστό δηλαδή, πληρώνει επίσης 1.87.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το Over 29,50% βρίσκεται στο 1.87, ενώ στην ίδια απόδοση πληρώνει και το Under. Για το ΠΑΣΟΚ το Over 9,75% έχει τιμή 1.45, ενώ το Under έχει απόδοση 2.65.

Η ίδια εταιρεία βλέπει, όπως προκύπτει από τις αποδόσεις, 6 κόμματα πάνω από το 3% στις πρώτες εκλογές, ενώ στη λίστα εκείνων που θέλουν να τζογάρουν βρίσκεται ακόμα και το ποσοστό της αποχής, με το Over 40% στο 1,70 και το Under στο 2,08.

Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, εκτός από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή, θα παίξει και το ποσοστό της αποχής. Υπό προϋποθέσεις, για αυτοδυναμία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, απαιτείται ποσοστό άνω του 46%, γεγονός που κάνει πολλούς να σκέφτονται από τώρα τις επαναληπτικές εκλογές.