Πολιτικούς τριγμούς σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλεί η υπόθεση του πρώην -πλέον- ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -νυν ανεξάρτητου- Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και ξυλοδαρμό από την Ελένη Χρονοπούλου, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες και για άλλες επερχόμενες καταγγελίες.

Η Ελένη Χρονοπούλου κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη τον Ιανουάριο του 2020 ανώνυμα και έτσι δεν κινήθηκε το Αυτόφωρο. Μετέτρεψε σε επώνυμη την καταγγελία της τέσσερις μήνες αργότερα και έκτοτε κινήθηκε η δικαστική διαδικασία στις βελγικές Αρχές, που κατέληξε στις 17 Μαΐου με την αποστολή του αιτήματος για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολούθησε η αποπομπή του Γεωργούλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο σάλος με τα μπρος-πίσω του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν και από πότε γνώριζαν για την καταγγελία και τη σχετική φημολογία που βάραινε τον ευρωβουλευτή τους, η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο σάλος με τα αισχρά σχόλια μελών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ελένης Χρονοπούλου.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη «φούντωσε» η σχετική φημολογία για την ύπαρξη και άλλων καταγγελιών σε βάρος του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο συνεργάτες του είχαν κάνει καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου η μία για σεξουαλική παρενόχληση και ο άλλος για εργασιακό bullying. Kαμία εκ των καταγγελιών δεν προχώρησε, πήραν τον δρόμο της αρχειοθέτησης και δεν ακολούθησε καταγγελία στις δικαστικές Αρχές. Ταυτόχρονα υπάρχει η φημολογία για ακόμα μία καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, η οποία ούτε και αυτή έγινε ενώπιον των αστυνομικών ή δικασικών Αρχών. Υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων που έγινε για τον Γεωργούλη υπάρχει επίσης η φημολογία ότι κάποιες από αυτές τις καταγγελίες ενδεχόμενα θα γίνουν τώρα επίσημα στις Αρχές.

Τα βήματα για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη

Στο μεταξύ, τώρα, μία εβδομάδα μετά, η διαδικασία για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη προχωρεί, αλλά με τους προβλεπόμενους -αργούς- ρυθμούς του Ευρωκοινοβουλίου, την ώρα που και η πλευρά του ευρωβουλευτή επιθυμεί να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία γιατί αν δεν αρθεί δεν μπορεί να έχει και πρόσβαση στη δικογραφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Γεωργούλης έχει υποβάλει δύο αιτήματα στη Ρομπέρτα Μέτσολα για επίσπευσης της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του.

Αν δεν γίνει κάποια επίσπευση της διαδικασίας, το επόμενο προβλεπόμενο βήμα είναι στις 8 Μαΐου, όταν και θα τοποθετηθεί ο αρμόδιος εισηγητής στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ολοκληρωθεί αρκετά αργότερα. Συγκεκριμένα, θα οριστεί η συνεδρίαση της επιτροπής που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ενδεχομένως στις 30 Μαΐου. Το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί επόμενη συνεδρίαση για να ληφθεί η απόφαση που θα γίνει γνωστή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς δεν θα υπάρξει αντίλογος.

Μετά την άρση της ασυλίας θα υπάρξει ακρόαση σε επίπεδο δικαστηρίου, όπου ο Αλέξης Γεωργούλης θα βρεθεί στο εδώλιο αντιμέτωπος με τις βαριές κατηγορίες της καταγγέλλουσας.

Στο μεταξύ, το τσουνάμι αποκαλύψεων έχει προκαλέσει σοκ στους συναδέλφους του Αλέξη Γεωργούλη και στον περίγυρό του. Αλλοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και άλλοι στηρίζουν αναφανδόν τον ευρωβουλευτή.

Μαρία Σολωμού: Νιώθω προσβολή, αλλά από την άλλη θέλω να κρατήσω απόσταση

Για τον Αλέξη Γεωργούλη, κρατώντας αποστάσεις, μίλησε η Μαρία Σολωμού, η οποία πριν από 20 και πλέον χρόνια, στο ξεκίνημα της καριέρας και των δύο, όταν ήταν φοιτητές, διατηρούσαν σχέση:

«Ο Αλέξης που ξέρω εγώ δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό το πράγμα. Είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί, έχει καλή καρδιά. Προσπάθησα συναισθηματικά να κρατήσω μία απόσταση, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις απόσταση από τους ανθρώπους "σου". Προσπαθούσα να καταλάβω υπό ποια συνθήκη μπορεί αυτός ο άνθρωπος να γίνει βίαιος στον οποιονδήποτε, όχι μόνο σε γυναίκα. Και πραγματικά δεν υπάρχει αυτό. Ο Αλέξης δεν τσακώνεται καν. Για τον μόνο λόγο που μπορώ να τον κατηγορήσω είναι ότι είναι υπεραναλυτικός και του αρέσει πολύ ο διάλογος σε όλες τις σχέσεις του πάσης φύσεως. Δεν τον έχω δει να ασκεί βία σε οποιασδήποτε μορφή», είπε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Σολωμού. «Δεν μπορώ να το καταπιώ αυτό το πράγμα. Νιώθω προσβολή από τη μία με αυτό το πράγμα, από την άλλη θέλω να κρατήσω απόσταση και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, και η οποία δεν έχει προλάβει… Ο Αλέξης δεν θα μπορούσε ούτε κουνούπι να πειράξει. Εάν υπάρχει αυτή η περίπτωση όλο αυτό να μη στέκει, ας δώσουμε και αυτή την περίπτωση. Είμαι πάντα με το θύμα και αν το έχει κάνει αυτό θα τον “κρεμάσω ανάποδα”».

Μανουσάκης: Σοβαρή καταγγελία, η καταγγέλουσα δεν θα μπορούσε να την είχε φανταστεί

Για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη και την καταγγελία για βιασμό τοποθετήθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Ο σκηνοθέτης μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» είπε: «Η καταγγελία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Η καταγγέλλουσα είναι μία γυναίκα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάτι από το πουθενά».

Ο Μανούσος Μανουσάκης πρόσθεσε: «Παρ' όλα αυτά, είμαστε ακόμα σε μια διαδικασία διερεύνησης των πραγματικών γεγονότων. Αν αποδειχθεί, είναι οδυνηρό. Ποιος θα μπορούσε να πει κάτι άλλο από το ότι είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν χώρο όπως η Ευρωβουλή και ο Πολιτισμός και σε έναν χώρο όπως ο δικός μας, της τέχνης. Αλλά επ' ουδενί δεν χαρακτηρίζει ούτε τον χώρο της πολιτικής, της Ευρωβουλής, ούτε τους Έλληνες ευρωβουλευτές ούτε τους Έλληνες ηθοποιούς ή καλλιτέχνες αυτή η συμπεριφορά. Δεν έχει καμία σχέση με την πλειονότητα των ανθρώπων που ασχολούμαστε με την τέχνη. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς σε μια γυναίκα είναι μια εξαίρεση, μια φρικτή εξαίρεση που αν είναι έτσι, πραγματικά με αφήνει άφωνο».

Ο σκηνοθέτης σημείωσε πως βρίσκει «εξοργιστικό» το γεγονός να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του θύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ότι δημοσιοποιήθηκε το όνομα του θύματος είναι κάτι εξοργιστικό, δεν συμβαίνει ποτέ και πουθενά, εάν δεν το θελήσει το ίδιο το θύμα. Δεν ξέρω με ποια σκοπιμότητα έγινε, αλλά αποτελεί αξιόποινη πράξη. Οποιοσδήποτε έχει κάνει κάτι τέτοιο είναι λυπηρό. Και το λυπηρό είναι μια επιεικής έκφραση. Είναι ανατριχιαστικό».

Χριστίνα Κουλουμπή: Φοβάμαι ότι είναι αλήθεια, όταν τα όρια καταρρίπτονται χρειάζεται τσεκούρι

Η συμπρωταγωνίστρια του Αλέξη Γεωργούλη στη μεγάλη του επιτυχία «Εραστής δυτικών προαστίων» πήρε επίσης θέση για την υπόθεση.

«Ένιωσα πάρα πολύ άσχημα. Χρειαζόμαστε οι άνθρωποι να υπάρχουν κάποια όρια. Όταν αυτά καταρρίπτονται, χρειάζεται τσεκούρι. Φοβάμαι ότι είναι αλήθεια όλο αυτό. Έχω ακούσει ότι υπάρχουν αποδείξεις, το καταδικάζω με όλη μου τη δύναμη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει σεβασμός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θα μπορούσε όλοι να είμαστε θύματα. Η εξουσία πολλές φορές και η αίσθηση του “κάτι είμαι” είναι πολύ άσχημο πράγμα. Είναι απαράδεκτο. Νιώθω μια κραυγή μέσα μου να λέει: “Παναγία μου… σεβασμός! Δεν είναι δυνατόν”».

Δημήτρης Πιατάς: Από το πουθενά βρέθηκε να είναι πολιτικό πρόσωπο, αυτό το από πουθενά το πλήρωσε με την απρεπή συμπεριφορά του

Καταπέλτης σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη ήταν ο Δημήτρης Πιατάς. «Νομίζω όλος ο καλλιτεχνικός χώρος έπεσε από τα σύννεφα. Τον Αλέξη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ήταν ένας ανερχόμενος ζεν πρεμιέ που από το πουθενά βρέθηκε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Αυτό το πουθενά το πλήρωσε με την απρεπή συμπεριφορά του. Ελπίζω στο Βέλγιο η Δικαιοσύνη να λειτουργεί. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς να υπάρχει φωτιά. Θεωρώ καταδικαστέα οποιαδήποτε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε οποιοδήποτε φύλο».

Ναταλία Γερμανού: Δεν είμαστε με τους φίλους μας, είμαστε με την αλήθεια

Τέλος, η Ναταλία Γερμανού, η οποία είναι «φίλη» με τον Αλέξη Γεωργούλη, ξεκαθάρισε στην εκπομπή της «Καλύτερα δεν γίνεται»: «Δεν υπάρχει φιλία όταν θίγεται ένας άνθρωπος. Και στην περίπτωσή μας αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καταγγελία από μία σοβαρή κοπέλα. Απέναντι σε έναν άνθρωπο που βεβαίως τον έχω φέρει στην εκπομπή, βεβαίως τον συμπαθούσα και τον συμπαθώ μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εγώ δεν έχω να κάνω την υπεράσπιση κανενός, δεν είμαι υποχρεωμένη, δεν είμαι δικηγόρος κανενός. Ούτε του Πέτρου Φιλιππίδη ήμουν, που κι αυτόν τον είχα φιλοξενήσει. Ούτε του Δημήτρη Λιγνάδη, που κι αυτόν τον είχα φιλοξενήσει κι αν τον είχα δοξάσει στις εκπομπές. Κανενός! Στο ίδιο μετερίζι βράζουμε όλοι, τηλεόραση κάνουμε. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, τους αγκαλιάζουμε, τους φιλάμε… Σήμερα εσένα, αύριο εσένα. Σε έναν χρόνο θα ακούμε γι’ άλλους που τους φέραμε πέρυσι… Και πάλι θα ανεβάζετε φωτογραφίες και θα λέτε "κοίτα τα ξεφτιλίκια σου". Κάνουμε μια δουλειά, καλούμε ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές. Δεν είμαστε μέσα στο εσώρουχό τους, ούτε μέσα στο μυαλό τους, ούτε μέσα στο σπίτι τους. Όταν φτάσει η στιγμή να κατηγορηθούν, εκεί οφείλουμε να δείξουμε τη σοβαρότητά μας. Και πιστέψτε με, θα προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας και αυτή τη φορά. Εμείς, πάντως, να ξέρετε, ως εκπομπή κι εγώ προσωπικά, δεν είμαστε με τους φίλους μας, εμείς είμαστε με την αλήθεια».

Μαριέττα Φρυδά: Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο Γεωργούλης πρέπει να έχει μεταλλαχτεί

Η φίλη του Αλέξη Γεωργούλη και δημοσιογράφος Μαριέττα Φρυδά μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι».

«Έχω συναναστραφεί πάνω από 20 χρόνια. Έχω γνωρίσει έναν πράο και ήρεμο άνθρωπο. Δεν έδινε ποτέ δικαίωμα για τις προσωπικές του σχέσεις, δεν εξέθεσε ποτέ κάποια γυναίκα. Πέφτω από τα σύννεφα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί ο Αλέξης να εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση. Δεν ήμουν μπροστά, δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί με την κυρία. Μου θυμίζει λίγο Μεσαίωνα όλη αυτή η κατάσταση. Ας τον ρίξουμε στον Άδη ας πούμε. Δηλαδή αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει μεταλλαχθεί».

Δανάη Μπάρκα για Γεωργούλη: Είναι λεπτό το ζήτημα

Η Δανάη Μπάρκα, η οποία έχει στενή φιλική σχέση με τον Αλέξη Γεωργούλη, τοποθετήθηκε για την υπόθεση κακοποίησης.

«Να διευκρινίσουμε ότι και το κλίμα και η κατάσταση που έγινε η προγραμματισμένη συνέντευξη είναι γιατί δεν υπήρχε ούτε φήμη ούτε καταγγελία. Επίσης, σε σχέση με το χιούμορ που μπορεί κάποιος να δει στο απόσπασμα, να πούμε ότι όλοι σε αυτόν τον χώρο γνωριζόμαστε. Αλίμονο αν πιάσουμε την τρίχα και την κάνουμε τριχιά. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόφαση κανενός δικαστηρίου, οπότε όλοι μπορούμε πιο “άνετα” να λέμε μία γνώμη και να παραθέτουμε τα γεγονότα που εμείς έχουμε καταγράψει».

«Υπάρχει μία καταγγελία, υπάρχουν φήμες για πολλά πράγματα. Η δική μας θέση, όπως έχουμε ξαναπεί, και δεν το λέω μόνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι πριν εκδικαστούν οι υποθέσεις και πριν βγουν οι αποφάσεις, αντί να προάγουμε τη βία και την κακοποίηση σε ανθρώπους που μπορεί να είναι ήδη κακοποιητές στον οποιονδήποτε άνθρωπο, είναι να κατευνάζουμε τα πνεύματα και να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να μιλήσει. Δεν μπορούμε να δικάσουμε ή να αθωώσουμε. Το ξαναλέω», συμπλήρωσε η Δανάη Μπάρκα.

«Είναι λεπτό το ζήτημα, και η δική μας θέση είναι ακόμα πιο λεπτή, αλλά και η δική μου λεπτότερη απ' όλων», πρόσθεσε.

Μαρίνα Ασλάνογλου για Γεωργούλη: Έπεσα από τα σύννεφα

Μιλώντας στο «Πρωινό», η Μαρίνα Ασλάνογλου εμφανίστηκε έκπληκτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έπεσε από τα σύννεφα».

«Δεν είμαι απόλυτα ενημερωμένη για το τι έχει γίνει. Δεν έχω μιλήσει ακόμα μαζί του. Θα προσπαθήσω να δω τι έχει συμβεί. Τον Αλέξη τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι ένα υπέροχο πλάσμα, ένα εξαιρετικό παιδί, ένας εξαιρετικός συνεργάτης, όσο τον γνώρισα εγώ, με τρομερό ήθος και ποιότητα ψυχής, με ωραία σκέψη και άποψη. Τώρα δεν ξέρω τι να πω.

Όταν το διάβασα, έπεσα από τα σύννεφα. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο ξαφνιάστηκα πολύ, πάρα πολύ. Απ' όσο τον ξέρω, είναι ένα παιδί που δεν πειράζει άνθρωπο. Θα προσπαθήσω να μιλήσω μαζί του γιατί τον αγαπώ πολύ τον Αλέξη», ανέφερε η Μαρίνα Ασλάνογλου.

Στηρίζει Γεωργούλη το περιβάλλον του - Βάζουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο

Φίλος του μίλησε στην κάμερα του «Χαμογέλα και Πάλι», λέγοντας ότι πέρασαν μαζί το Πάσχα. Περιέγραψε δε και πώς ήταν ο Αλέξης Γεωργούλης λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει στα Μέσα Ενημέρωσης η είδηση για την καταγγελία εναντίον του.

Συγκεκριμένα ο φίλος του Γρηγόρης Καλαγιάς είπε πως είχαν περάσει μαζί το Πάσχα και ο Αλέξης Γεωργούλης δεν γνώριζε τίποτα για την καταγγελία.

«Μαζί περάσαμε το Πάσχα, φάγαμε, ήπιαμε, περάσαμε ωραία μέχρι τις 04:00 το πρωί που ήμασταν μαζί, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Το πρωί που τον περίμενα για τα γενέθλια της κόρης μου κάτι κατάλαβα ότι γίνεται από Βρυξέλλες, μιλάνε και μου λέει τι έγινε. Λέω, έμαθα μετά τι έγινε. Δεν κλονίστηκα καθόλου. Τίποτα, απλώς είναι άδικο αυτό που γίνεται. Να πιστέψω δηλαδή πως ο Αλέξης που πέφτουν οι γυναίκες πάνω του, ότι βίασε; Που δεν σήκωσε ούτε σε μυρμήγκι χέρι; Εάν είναι δυνατόν, είναι εξωφρενικά αυτά που γίνονται. Αυτά ας τα λουστούν οι πολιτικοί. Όλοι οι φίλοι είμαστε μπροστά και τον στηρίζουμε. Βάζουμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο. Ένα παιδί άριστο, ένας άνθρωπος που δίνει τον εαυτό του για όλους. Τον κατηγορούν τώρα για βιαστή;».

Ακόμα μία φίλη του ηθοποιού, η Μαρία, μίλησε για την υπόθεση. «Λέω δεν μπορεί αυτό να το έκανε ο Άλεξ. Η κυρία αυτή η συγκεκριμένη έχει ισχυρούς ανθρώπους δίπλα της που μπορούσε να τα βγάλει και δημόσια στα κανάλια».

Ο Νίκος Ντάκας, ακόμα ένας φίλος του Αλέξη Γεωργούλη, είπε πως τον προβληματίζει η υπόθεση και τον στενοχωρεί.

«Με προβληματίζει και με στενοχωρεί πάρα πάρα πολύ. Και ο χρόνος με προβληματίζει και ότι πραγματικά θεωρώ ότι δεν είναι αλήθεια αυτά που καταγγέλλονται. Εγώ τον άκουσα δυνατό και ψύχραιμο, όπως είναι πάντα ο Αλέξης, μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις, είτε καλές είτε κακές, και φοβερά στενοχωρημένο».