«Χρειάζεται πολύ θράσος να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως σημείωσε, ξανακλείνοντας τις τράπεζες με τη συμμαχία Τσίπρα - Βαρουφάκη, όπως ήδη προαναγγέλλει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «το τελευταίο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η επενδυτική βαθμίδα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat, επισήμανε ότι η χώρα το 2022 πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα αλλά να εμφανίσει και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,1% παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. «Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας που έφερε πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη μετά την πανδημία» είπε και διερωτήθηκε τι έχουν να πουν για αυτά τα αποτελέσματα όσοι προέβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υιοθετούν και σήμερα ένα καταστροφικό αφήγημα για την οικονομία.

«Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρω ότι μεγάλες και εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία σημείωσαν έλλειμμα της τάξης του 1,1% η Γαλλία 2,8% και η Ιταλία 3,6%» σημείωσε και συμπλήρωσε «επί της θητείας μας το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δις ευρώ από το 2018 και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης πάρα το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε όλοι μαζί, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κράτος και κυβέρνηση οδήγησαν τον οίκο S&P να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι και ο εθνικός μετεκλογικός στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα εκλογής μας και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό».

Την ίδια στιγμή ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας εκθέτει και πλήττει τη χώρα και τη δημοκρατία».

«Σίγουρα μιλάμε για ένα ντιμπέιτ εντός της προεκλογικής περιόδου»

Για διενέργεια ντιμπέιτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Θέλουμε να γίνει τηλεμαχία που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα που έχουν μπει στη Βουλή», σημειώνοντας πως αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο, να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε πως σίγουρα μιλάμε για ένα ντιμπέιτ εντός της προεκλογικής περιόδου έως τις 21 Μαΐου.

Ειδικότερα είπε ότι τηλεμαχίες θα γίνουν και σ' αυτές τις εκλογές, ενώ στο αίτημα να δημοσιεύονται και τα αστάθμητα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, σημείωσε ότι είναι «σαν να κάνεις μπάνιο με τα ρούχα».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ και Ελληνική Λύση,
ο Άκης Σκέρτσος επανέλαβε δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος είναι να έχουμε τακτικές ενημερώσεις, στις οποίες θα παρουσιάζεται το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα αποτελέσματα των πεπραγμένων της κυβέρνησης, με την παρουσίαση πινάκων και δεικτών, για την τεκμηρίωση των λεγόμενων και αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου.

Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η σύγκριση, χωρίς τοξικότητα και όχι η σύγκρουση.

«Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση όλων των ομογενών από το Σουδάν»

Αναφερόμενος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και άλλων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εστάλησαν δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας στην Αίγυπτο, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση. 

Παράλληλα σημείωσε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης το θέμα τίθεται πρώτο στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετέχει ο Νίκος Δένδιας. «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση με ασφάλεια όλων των ομογενών από τη φλεγόμενη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη πως το υπουργείο Εξωτερικών απομάκρυνε 12 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους – μεταξύ των οποίων και τους δύο τραυματισμένους ομογενείς. Επιπλέον μία ομάδα από 11 πολίτες ελληνικής καταγωγής έχει φτάσει στο Τζιμπουτί αργά τα μεσάνυχτα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Γνωστοποιώντας το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΝΔ στο Αιγάλεω, αύριο Τρίτη θα επισκεφτεί τη Λιβαδειά και τη Θήβα.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ΝΔ στον Ελληνικό Κόσμο, την Παρασκευή θα μεταβεί στους Δελφούς όπου θα μετάσχει στο Delphi Economic Forum και θα μιλήσει με τον επικεφαλής των Financial Times στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ.

Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σε Ιτέα, Ναυπακτο, Μεσολόγγι και Αγρίνιο.

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο




Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μέχρι τις εκλογές, ο κ. Σκέρτσος αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο ίδιος πήρε τη σκυτάλη από τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς ο δεύτερος θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις προσεχείς εκλογές στη Φθιώτιδα.