Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και τα κόμματα εισέρχονται, πλέον, με νέους όρους στη μάχη των εκλογών.

Όπως εκτιμάται τουλάχιστον στην Κουμουνδούρου. «Είναι αλλιώς η προεκλογική περίοδος και αλλιώς όλα όσα συνέβαιναν πριν», σημείωνε έμπειρος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όλα ξεκινούν από το μηδέν», συμπλήρωνε με νόημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στις εκλογές έχοντας να αντιμετωπίσει την επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων: υπόθεση Γεωργούλη, φράγμα του Έβρου, θεσμικότητα και αντισυστημικότητα, κυβέρνηση ηττημένων κ.λπ. Είναι σαφές πως η ΝΔ δείχνει, επίσης, αντοχή στις δημοσκοπικές καταγραφές.

Και σε πολλές περιπτώσεις την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ενώ και η εκτίμηση για την επόμενη κυβέρνηση είναι υπέρ της ΝΔ. Είναι εμφανές πως στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στη μεγάλη προσωπική κόντρα: Μητσοτάκης εναντίον Τσίπρα. Θεωρούν πως σε μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση θα επικρατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι αναλύσεις των δημοσκοπικών δεδομένων υποστηρίζουν πως στην τελική ευθεία πολλά θα αλλάξουν υπέρ του κόμματος, αφού, όπως εκτιμούν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη δεξαμενή να αλιεύσει τον αριθμό των ψήφων που θα τον φέρει στην πρώτη θέση το βράδυ της Κυριακής της απλής αναλογικής. Αυτό είναι και η κυρίαρχη εκλογική επιδίωξη.

Περί κυβέρνησης ηττημένων

«Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων. Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές», είχε δηλώσει προσφάτως σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Αλέξης Τσίπρας. Μια συζήτηση, όμως, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν μοιάζει να είναι απαγορευτική εντός της Κουμουνδούρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο «Τσίπρας έτρεξε να προλάβει», «αφού -όπως σημειώνουν με δηκτικό τρόπο- το βράδυ των εκλογών όλα μπορεί να αλλάξουν», θυμίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν κυβερνήσεις «ηττημένων».

Τεράστια πίεση

Διχογνωμία ή βραδυφλεγής βόμβα; Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, το σίγουρο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως και το σίγουρο είναι πως θα υπάρχει τεράστια πίεση από την κοινωνική και κομματική βάση, στον βαθμό που έχει καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να μειώσει δραματικά τις διαφορές που προσώρας καταγράφονται με τη ΝΔ. Είναι δεδομένο πως με αυτή την τακτική θα επιδιωχθεί να πιεστούν -πάντα ανάλογα με τα ποσοστά- τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΜέΡΑ25 για να απαντήσουν στην πρόσκληση που θα τους απευθυνθεί.

Δικομματισμός

Εκτιμώντας πως η λήψη της απόφασης θα βαρύνει τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία απόφαση που θα οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και τότε ο δικομματισμός θα κυριαρχήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα κόμματα. «Όλοι θα επανατοποθετηθούν το βράδυ των εκλογών και κυρίως με την ανάληψη της ευθύνης των διερευνητικών εντολών», σημειώνουν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι σαφές πως στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο «χαμένος δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πολιτική επιλογή, πλέον, θα είναι καθαρή: Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

*Το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Παπαδημητρίου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04).