Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έχει επιδιώξει να βρίσκεται όσο πιο συχνά γίνεται κοντά στους άγρυπνους φρουρούς των συνόρων μας, στις εσχατιές της επικράτειας. Είναι προφανές ότι καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό. Να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες του. Και το προσωπικό να νιώθει την παρουσία της ηγεσίας του, ότι είναι δίπλα του και ότι το αφουγκράζεται πάντα.

Στις 16 Απριλίου του 2023, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Έβρο, σειρά είχε ο Εχίνος. Εκεί ο Στρατηγός Φλώρος συναντήθηκε με τον Διοικητή και το προσωπικό του Τάγματος Εθνοφυλακής, καθώς και με τον τοπικό αστυνομικό διοικητή, ανταλλάσσοντας ευχές για το Πάσχα, συγχαίροντας το προσωπικό για την εγρήγορση και την επαγρύπνηση του, γεγονός που δημιουργεί ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες συμπολίτες μας. Κατά την επίσκεψη αυτή μετέβη και στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, την μοναδική χριστιανική εκκλησία του χωριού, το οποίο κατοικείται από Έλληνες Πομάκους.

Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου δεν θα μπορούσε να μην είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι στον Εχίνο έχει γραφτεί ακόμα μια σελίδα δόξας των ελληνικών όπλων. Το 1941 παράλληλα με την γερμανική επίθεση στα οχυρά του Ρούπελ, τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν και στην περιοχή του Εχίνου. Έλληνες και Πομάκοι μαζί, κράτησαν μια ολόκληρη γερμανική μεραρχία καθηλωμένη επί τρεις ημέρες προξενώντας της βαριές απώλειες. Διοικητής του Οχυρού «Εχίνος» ήταν ο Ταγματάρχης Χρήστος Δρακούσης και ένας από τους στρατιώτες που πολέμησαν εκεί ήταν ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης, που περιέγραψε με τα πιο ζωντανά χρώματα τις ηρωικές προσπάθειες των αμυνομένων.



Ο Εχίνος είναι το «Ρούπελ της Θράκης». Στον Εχίνο λοιπόν οι Έλληνες Πομάκοι πολέμησαν σκληρά και μέχρι σήμερα συνυπάρχουν αρμονικά με το Χριστιανικό στοιχείο. Και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται, γι’ αυτό η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εκεί στέλνει και ένα συμβολικό μήνυμα. Μήνυμα αποτροπής κατά εκείνων που υποστηρίζονται από «εξωγενείς» παράγοντες επιδιώκοντας την διασάλευση της ειρηνικής συνύπαρξης κυρίως στις περιοχές που κατοικούν Πομάκοι, γνωστές ως Πομακοχώρια, οι κάτοικοι των οποίων χαρακτηρίζονται για την ελληνική τους συνείδηση.

Το μήνυμα αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Oι φύλακες των συνόρων , επαγρυπνούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, υπερασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Εξάλλου, χάρη σε αυτούς τους φύλακες η Ελλάδα βγήκε δυνατότερη από τις κρίσεις του 2020 και τα όνειρα ορισμένων για «περιφερειακές υπερδυνάμεις» τα παρέσυρε στο διάβα του ο ποταμός Έβρος…