Η προκήρυξη των εκλογών σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής που συνέρχεται στο υπουργείο Εσωτερικών και η οποία καθορίζει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας. 

Με τη μείζονα απόφαση αν θα διεξαχθεί και με ποιους όρους τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα γίνει αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών, με την πρώην Συνήγορο του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, να προαλείφεται για υπηρεσιακή.

Aπό σήμερα, οπότε και προκηρύχθηκαν επίσημα οι εκλογές, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακήρυξη των υποψήφιων εντός 10 ημερών από τα αρμόδια δικαστήρια, ενώ στις 12 μέρες λήγει η επίδοση στον ει- σαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Με βάση τον νόμο, όπως μετασχηματίστηκε με την πρόσφατη τροπολογία, η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και εφόσον οδεύσουμε και σε δεύτερες κάλπες, οπότε και πάλι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη.

Επίσης, 15 ημέρες μετά λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Από σήμερα ξεκινούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

  • Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνο μία φορά. Στους περιφερειακούς μέχρι δύο φορές.
  • Ως εμφανίσεις θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψήφιων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της προεκλογικής του δραστηριότητας.
Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.