Μόνιμη αύξηση για τους δημόσιους υπάλληλους από την Πρωτοχρονιά του 2024, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα μηδενιστεί, με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν πλέον στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα αποδοθεί στη χώρα μας μέσα στο τρέχον έτος. Δεν έκρυψε δε την ικανοποίησή του για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Νέα παρέμβαση

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη λάβει μία αύξηση μισθών τον Ιανουάριο του 2023, καθώς καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, προσθέτοντας στο πορτοφόλι τους 200.000.000 ευρώ, ενώ η κατάργηση της εισφοράς 1% για το Ταμείο Πρόνοιας ανήλθε σε επιπλέον 80.000.000 ευρώ. Σε αυτά -όπως εξήγησε- θα προστεθεί μια παρέμβαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο χρονικό διάστημα και η οποία θα δώσει από το νέο έτος μία επιπλέον αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους συνολικού ύψους 500.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι με τη νέα αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν συνολικά 1 δισ. ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα, πέραν των αυξήσεων που έφτασαν το 12,4% την προηγούμενη τετραετία, ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι -αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος- να μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές. Στη συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη μια αναβάθμιση της οικονομίας μας σήμερα τα μεσάνυχτα από τον οίκο Standard & Poor’s. Όπως εξήγησε «ούτε ο πρωθυπουργός ούτε εγώ είχαμε ποτέ τέτοια προσδοκία, διότι πρόκειται για μια περίοδο η οποία είναι πολύ κοντά σε εκλογές και η λογική λέει ότι ο όποιος οίκος θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά να πάει στην αναβάθμιση».

Ο υπουργός πάντως εξήγησε ότι ο λόγος που βγήκαμε πάλι στις αγορές είναι προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η χώρα για το επόμενο διάστημα, έχοντας καλύψει το 85% των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Τόνισε ότι η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου «πήγε εξαιρετικά» και προσέλκυσε μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι «είναι σαν να έχουν προεξοφλήσει ότι η χώρα μας έχει επενδυτική βαθμίδα».

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, καθώς σήμερα αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2022. Όπως εξήγησε, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι «η Ελλάδα πιθανότατα θα κλείσει με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022». Συμπλήρωσε όμως ότι έχει μεγάλη σημασία τι θα γίνει μετεκλογικά, διότι «αν τυχόν αλλάξει η κυβέρνηση και υλοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που υπόσχεται προεκλογικά, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

«Ξεγύμνωμα»

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική στις δηλώσεις της Πόπης Τσαπανίδου, που είχε πει ότι το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στα 5-6 δισ. ευρώ τον χρόνο, κάνοντας λόγο για «ξεγύμνωμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα. Και συμπλήρωσε: «Συνολικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κόστος περίπου 10-11 δισ. ευρώ τον χρόνο, άρα φτάνει στα 45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 4%-5% πρωτογενές έλλειμμα».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/4