Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε στις εκλογές 2023, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ αλλά και στα θέματα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις εκλογές τόνισε ότι «ο λόγος για τον οποίο θέτουμε ως στόχο την αυτοδυναμία δεν είναι ούτε η κομματική αλαζονεία ούτε ο εγωισμός, είναι ότι απεδείχθη αυτά τα χρόνια των κρίσεων ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ισχυρή και σταθερή με έναν τέτοιο ισχυρό πρωθυπουργό και ξεκάθαρο σχήμα».

Ενώ αναφερόμενος στην ασφάλεια ξεκαθάρισε ότι «από τον Ιανουάριο και μετά έχουν αυξηθεί κατά 70 οι περιπολίες, επομένως μπορεί να συμβαίνουν διάφορα περιστατικά, δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, αλλά η Αστυνομία είναι όλο και πιο κοντά στον πολίτη και έχει πολύ περισσότερες εξιχνιάσεις από το παρελθόν».

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα «βγουν τα κουκιά» για να σχηματιστεί κυβέρνηση ηττημένων

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Για να κάνει κανείς μια αξιολόγηση και εκτίμηση του τι θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα την 21η Μαΐου θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να οριστικοποιηθεί η λίστα των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Μέχρι τότε θεωρώ ότι δεν πρέπει κανείς να μπαίνει στη διαδικασία προβλέψεων γιατί κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως έχει δείξει η εκλογική ανάλυση τα τελευταία χρόνια, καθορίζουν το αποτέλεσμα. Το δεύτερο που θέλω να είμαι απολύτως σαφής είναι ότι έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός είναι σε μια φάση που θέλει σταθερότητα και ηρεμία.

ΔΗΜ: Αν συγκυβερνήσετε με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι αυτή μια σταθερή κυβέρνηση...

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Στη δική μας αντίληψη σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν ξεκάθαρη ηγεσία, ξεκάθαρο πρόγραμμα, περιεχόμενο και ομάδα αφοσιωμένη στο να υπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Θεωρώ ότι μια τέτοια σταθερή και πολύ καλή κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνησή μας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, αυτός είναι ο στόχος μας. Ο λόγος για τον οποίο θέτουμε ως στόχο την αυτοδυναμία δεν είναι ούτε η κομματική αλαζονεία ούτε ο εγωισμός, είναι ότι απεδείχθη αυτά τα χρόνια των κρίσεων ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ισχυρή και σταθερή με έναν τέτοιο ισχυρό πρωθυπουργό και ξεκάθαρο σχήμα. Εμείς θα επιμείνουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε δεύτερες εκλογές, γιατί είναι προφανές ότι στις εκλογές της απλής αναλογικής αυτός ο στόχος να είσαι αυτοδύναμος δεν είναι ρεαλιστικός αλλά είναι απολύτως ρεαλιστικός στην επόμενη εκλογή, και πιστεύω ότι θα είναι ο ίδιος ο λαός που θα μας πει με ποιον τρόπο θα κυβερνήσουμε. Άλλωστε αυτός που δυσχέρανε αυτή τη συνεργασία δεν είναι άλλος από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλάει ότι δεν αποδέχεται τον πρόεδρό μας για πρωθυπουργό. Ας αφήσουμε τον λαό να μιλήσει με την ψήφο του και μετά εδώ θα είμαστε. Όμως τα δύο κόμματα στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με θετικό και δημιουργικό τρόπο, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Ν.Δ.

ΔΗΜ.: Άρα την εντολή που θα πάρετε την 21η Μαΐου δεν είστε σίγουρος ότι θα την επιστρέψετε...

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο πρόεδρός μας έχει πει ότι θα κάνει χρήση και θα διαχειριστεί τα θέματα με βάση τα συνταγματικώς προβλεπόμενα.

Με αφορμή τις δηλώσεις Δραγασάκη –Τσακαλώτου

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Το πρώτο που εντοπίζω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Βαβέλ και είναι Βαβέλ για κάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν είναι έλασσον το θέμα του ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη χώρα μετά την 21η Μαΐου. Άρα είναι άλλος ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει στην κυβέρνηση, ένα κόμμα Βαβέλ στο εσωτερικό του δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε κυβερνητική λύση για το αύριο. Και δεύτερον είναι ένα κόμμα το οποίο παραμένει ίδιο και απαράλλακτο με τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε τη χώρα από το ’15 έως το ’19 και έφερε την Ελλάδα μέχρι το χείλος του γκρεμού, τη ζημίωσε 100 δισ. ευρώ. 100 δισ. είναι ένα απίστευτο ποσό, το χάσαμε εξαιτίας των ερασιτεχνισμών τους και της ιδεοληψίας τους όταν πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης. Αυτή θα είναι η λύση για την Ελλάδα του αύριο και μάλιστα με τσόντα το ΠΑΣΟΚ που τότε δεν ήθελαν ούτε να το βλέπουν και γι' αυτό προτίμησαν για εταίρους τους ΑΝΕΛ; Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή πρώτον είναι Βαβέλ, δεύτερον παραδέχεται ότι θα χάσει τις εκλογές και ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ και τρίτον η πρότασή του στερείται στοιχειώδους συγκρότησης, γιατί εξ όσων γνωρίζω το κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να συνδράμει, εκτός αν έχει αλλάξει γνώμη, οπότε να βγει να μας το πει.

Για τα θέματα ασφάλειας

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ικανοποιημένος προσωπικά δεν είμαι ποτέ, εμένα με ενδιαφέρει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης να νιώθει ασφαλής και αυτό θέλει συνεχή και σκληρή δουλειά γιατί η εγκληματικότητα είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ξεκινάει από την ασφάλεια των συνόρων μας, όσο τα σύνορα ήταν ξέφραγο αμπέλι γεμίζαμε με εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες οι οποίοι προχωρούσαν σε εγκληματικές πράξεις και σε τρομοκρατικές πράξεις. Για τα σύνορά μας υψώνουμε έναν φράχτη όσο και αν διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι να τον τελειώσουμε και έχουμε μια δύναμη η οποία το 2022 σταμάτησε 265 χιλιάδες παράνομους μετανάστες, συνέλαβε 1.500 εγκληματίες που διακινούσαν αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη και επιστρέψαμε στις χώρες τους 10 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Δεύτερον για να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα εγκληματικότητα έχουμε ενισχύσει με 3.500 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. της υπηρεσίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Από τον Ιανουάριο και μετά έχουν αυξηθεί κατά 70 οι περιπολίες, επομένως μπορεί να συμβαίνουν διάφορα περιστατικά, δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, αλλά η Αστυνομία είναι όλο και πιο κοντά στον πολίτη και έχει πολύ περισσότερες εξιχνιάσεις από το παρελθόν.

Για τους εν ενεργεία αστυνομικούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα

Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών από το 2019 είχε ζητήσει μια μεγάλη προκαταρκτική έρευνα, η οποία έχει ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες, στην οποία έχει βρεθεί πολύ σοβαρός αριθμός ατόμων να εμπλέκεται, έχει παραδοθεί το πόρισμα στην εισαγγελική αρχή και από εδώ και πέρα ο τρόπος που θα συνεχιστεί η υπόθεση αυτή πλέον είναι θέμα της εισαγγελικής αρχής. Γράφτηκε γιατί δεν έχει δοθεί το πόρισμα, καθώς η έρευνα είναι απόρρητη, ότι υπάρχει συμμετοχή αστυνομικών. Εάν υπάρχουν αστυνομικοί σε αυτή την ιστορία και αποδειχτεί ενοχή θα τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε ίχνος παραβατικότητας μέσα στην Αστυνομία.

Ακούστε την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο