Δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια ξεκαθάρισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν περαιτέρω.

Ερωτηθείς για μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε πως είναι συνάρτηση της οικονομίας και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται στα ΕΛΤΑ και την Hellenic Train.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, όχι γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι και θελουμε να προλάβουμε λαϊκές αντιδράσεις ή επειδή είμαστε πριν από τις εκλογές, αλλά γιατί με τον κορονοϊό είχαμε μια μείωση του προσδόκιμου της ζωής ακριβώς επειδή είχαμε θανάτους πέραν των κανονικών τάσεων. Επομένως παρότι υπάρχει αυτή η ρύθμιση και προ του νόμου Κατρούγκαλου, από τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας δεν υπάρχει στον ορίζοντα τέτοιο θέμα.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν περαιτέρω. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα ξεκινήσει να παρουσιάζεται από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει όμως ήδη η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώθηκαν ήδη κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Είχαμε πει ότι θα μειωθούν κατά 5 και από εδώ και πέρα θα μειωθούν περαιτέρω. Για τον εξής λόγο έχει εισαχθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα πέρα από το ότι αποτελεί εγγύηση για το ωράριο του εργαζομένου, για την πληρωμή των υπερωριών του, είναι ένας τρόπος σύλληψης της παραβατικότητας από την πλευρά των εργοδοτών. Συλλαμβάνοντας την παραβατικότητα θα μπορέσουμε να έχουμε και παραπάνω ασφαλιστική ύλη και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω και με έναν τρόπο απολύτως υγιή τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ερωτηθείς αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όλα αυτά είναι συνάρτηση της προόδου της οικονομίας και της εξέλιξης του προϋπολογισμού και σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσομε και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Εκείνο το οποίο πάντως ισχύει είναι ότι με την οικονομική ανάπτυξη έχεις έναν τρόπο, μέχρις ενός σημείου φυσικά, να αντιμετωπίζεις τέτοια ζητήματα διότι όταν μεγαλώνει η πίτα μπορείς να έχεις παραπάνω εργαλεία στα χέρια σου για να προβείς σε παραπάνω μειώσεις των φόρων. Και ένας άλλος τρόπος είναι η περαιτέρω σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι τα πήγαν καλά στον έλεγχο της φοροδιαφυγής

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουν διευρυνθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυτό είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ λόγω τότε του πολύ αρνητικού ότι έκλεισαν οι τράπεζες αλλά είχαμε το παράπλευρο όφελος ότι διευρύνθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτό προχώρησε περαιτέρω με τη Ν.Δ. χάρη και στη δουλειά που έχουν κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Είναι αλήθεια όμως ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, να ενταθεί και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ.

Για την εισφοροδιαφυγή

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα διασυνδέσουμε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τα αντίστοιχα συστήματα του ΕΦΚΑ και την ΑΠΔ με τη διασύνδεση αυτών των συστημάτων και πάλι θα έχουμε σύλληψη παραβατικότητας από άλλη πλευρά αυτή τη φορά και άρα ουσιαστική μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ως προς τις υπερωρίες και το ωράριο του εργαζόμενου, η ίδια η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ουσιαστική απάντηση, ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ και εμείς το υιοθετήσαμε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη με την εφαρμογή στις τράπεζες, στα supermarket, στις ασφαλιστικές εταιρείες, ήδη φαίνεται η διαφορά. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτό το μέτρο που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο και ήδη εμείς ως Υπουργείο Εργασίας που είμαστε αρμόδιοι για τις ΔΕΚΟ το προωθούμε και μάλιστα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά και στις ΔΕΚΟ. Στα ΕΛΤΑ και προσπαθούμε να το κάνουμε και στην Hellenic train και στον ΟΣΕ.

Αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιθεώρηση Εργασίας

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ είμαι ανάλγητος, νεοφιλελεύθερος, αδιαφορώ για τους ανθρώπους, θέλω να τους τσακίσω σε αντίθεση με τους καλούς ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα τον ανάλγητο ο ΣΥΡΙΖΑ με εμπιστεύεται να κρατήσω το καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα να ελέγχει ο υπουργός την επιθεώρηση εργασίας μαζί με τον γενικό γραμματέα. Δεν εμπιστεύεται τη δική μου πρόταση και τώρα νόμο να υπάρχει μια Ανεξάρτητη Αρχή και έτσι ενώ προχωρήσαμε πια και έχουμε αυτή την Ανεξάρτητη Αρχή με θεσμικές εγγυήσεις από τον ιδρυτικό της νόμο έχουμε αυτή την κατηγορία.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Βγαίνουν κάθε μήνα και τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν ότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί όλη την τελευταία περίοδο, πάντως έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2019. Στην Επιθεώρηση Εργασίας δουλεύουν γύρω στους 750 ανθρώπους, τους οποίους τους εξοπλίσαμε τώρα και με tablet.

Για την ψήφο των αποδήμων

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, είναι γύρω στις 30 χιλιάδες. Ηρωικοί ψηφοφόροι οι οποίοι πήγαν και βρήκαν χίλια δυο πιστοποιητικά προκειμένου να κατορθώσουν να εγγραφούν. Είναι ένα πρώτο βήμα...

Για την προαναγγελία του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις των μισθών

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν μιλάει για τον πρώτο χρόνο, μιλάει σε βάθος τετραετίας, με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα τρέχει με βάση τους ρυθμούς που αναφέρονται στο σύμφωνο σταθερότητας και σε όλα αυτά τα οποία περνάνε από τον έλεγχο της ευρωπαϊκής επιτροπής και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια σοβαρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.