«Στο πλαίσιο του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" 7.600 γυναίκες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Είπε ότι παρατηρούνται ελλείψεις σε 130 φάρμακα, που τις απέδωσε στην παγκόσμια παραγωγή.

Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα και το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά: Από τις 120 χιλιάδες μαστογραφίες που έχουνε γίνει 7.600 γυναίκες, που δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία, έχουν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου άρα αυτό σημαίνει ότι 7.600 γυναίκες έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να πάνε καλά με την ασθένειά τους, σχεδόν στο σύνολό τους θα πάνε πάρα πολύ καλά γιατί διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο. Αυτό που είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης που έγινε έχει επεκταθεί στον τράχηλο μήτρας, στο παχύ έντερο, στις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς επίσης θα γίνει και στον πνεύμονα. Η ιδιαιτερότητα αυτών των προγραμμάτων είναι ότι αυτές όλες οι εξετάσεις αποζημιώνονται, η διαδικασία των προληπτικών εξετάσεων είναι ότι εμείς αναζητούμε τις γυναίκες, η πολιτεία δηλαδή τους βγάζει απευθείας παραπέμπτικό χωρίς να πάνε στο γιατρό, το παίρνουν με ένα SMS κάνουν την εξέταση και πληρώνουμε μετά και το γιατρό για τη διάγνωση. Σε αυτό το πλαίσιο παράλληλα παρουσιάσαμε και τα δύο προγράμματα που θα ξεκινήσουν στα σχολεία μας για την παιδική παχυσαρκία, δυστυχώς είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Αυτά θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του ’23. Δυστυχώς και στην παχυσαρκία ενηλίκων 3 στους 4 αυτή τη στιγμή σε μια οικογένεια έχουν παραπάνω βάρος από το κανονικό, αυτό όλο μεταφέρεται αυτομάτως σε μεγάλες πιθανότητες να αναπτυχθούν ασθένειες που σχετίζονται και με τον τρόπο ζωής.

Για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού: Αυτή τη στιγμή έχουμε κάλυψη 55% του πληθυσμού και δεν έχουμε το 100% το οποίο θα θέλαμε γιατί πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής 8,5 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις και ήδη 1 εκατομμύριο πολίτης έχουν φτιάξει τον ιατρικό τους φάκελο.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων: Είχαμε 430 φάρμακα σε έλλειψη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αυτή τη στιγμή τα φάρμακα που έχουμε από τον ΕΟΦ σε έλλειψη είναι 130 κυρίως είναι φάρμακα που έχουμε πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή. Το πρόβλημα συμβαίνει γιατί αυτή τη στιγμή έχει γίνει συνολική μεταφορά της παραγωγής στην Ασία, υπήρξε τρομακτική έξαρση λοιμώξεων όλη αυτή την περίοδο, το αποτέλεσμα είναι να μην είχε επάρκεια τροφοδοσίας η Ευρώπη. Όπου είχαμε ελληνικές εταιρείες που είχαν γενόσημο καλύψαμε τα κενά, τα αποφρακτικά δυστυχώς επειδή έχουν και ολόκληρο μηχανισμό που βγαίνει μόνο στην Ασία δεν έχουν καλυφθεί. Ισχύει ότι επειδή η Ελλάδα έχει το φθηνότερο φάρμακο στην Ευρώπη υπάρχει και μια επιλογή των εταιρειών να τροφοδοτούν εκεί που είναι πιο ακριβές για αυτό το λόγο έχουμε απαγορεύσει τελείως τις εξαγωγές κόντρα ακόμα και στις αρχές της ευρωπαϊκής οδηγίας αλλά επειδή είναι θέμα δημόσιας υγείας δεν γίνεται καμία εξαγωγή φαρμάκου που βρίσκεται σε έλλειψη.

Το πρόβλημα των φαρμάκων το γνωρίζαμε από το καλοκαίρι για αυτο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για αυτό το λόγο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι μικρότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εξορθολογισμός του προβλήματος θα γίνει όταν θα υπάρξει ισορροπία πάλι στην παραγωγή. Υπήρξε πρόβλημα στην παραγωγή για δύο λόγους γιατί υπήρξε στροφή των εργοστασίων σε φάρμακα που σχετίζονταν με την πανδημία, και δεύτερον λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο υπήρξε μια μεγάλη αύξηση τιμών και πολλές εταιρείες σε φάρμακα τα οποία ήταν φθηνά προτίμησαν να μην κάνουν παραγωγή γιατί δεν τους συνέφερε. Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα το έχουμε εξαντλήσει, στον τομέα που αφορά το παγκόσμιο πια πρόβλημα δεν μπορώ να σας πω με ασφάλεια πότε οι εταιρείες στην Ασία θα μπορέσουν να κάνουν την παραγωγή. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή ελληνική φαρμακοβιομηχανία που σε μεγάλο βαθμό με γενόσημα καλύπτει την αγορά.

Αναφορικά με την υποστελέχωση του ΕΣΥ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θέμα προσωπικού γενικότερα στο ΕΣΥ το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη κατηγορία είναι οι ειδικότητες που λείπουν, οι αναισθησιολόγοι είναι μια τέτοια ειδικότητα. Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και με μέτρα τα οποία έχουμε πάρει παρουσία ιδιωτών και με ένα διπλό ρόλο να μπορούν να μπαίνουν με μερική απασχόληση, είναι οι πρώτες προκηρύξεις που βγαίνουνε τώρα. Στα νησιά μας ειδικά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί δεν είναι μόνο σε ειδικότητες που λείπουν, στα νησιά όμως υπάρχει μια απροθυμία ακόμα και σε ειδικότητες που υπάρχει επάρκεια κόσμου, εκεί προσπαθούμε με 1.800 επιπλέον χρήματα του μισθού να καλύψουμε αυτές τις θέσεις.

Με αφορμή το θάνατο εργαζομένου στο Ασκληπιείο Βούλας λόγω μη εφημερίας του: Το Ασκληπιείο Βούλας δεν ήταν σε εφημερία τη συγκεκριμένη μέρα οπότε μη εφημερευούσης της Βούλας αυτομάτως η μεταφορά γίνεται στο νοσοκομείο που εφημέρευε που ήταν το Τζάνειο. Όταν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει σημαίνει ότι το τμήμα που χειρίζεται τα συγκεκριμένα μηχανήματα απουσιάζει και το προσωπικό που είναι μέσα είναι το προσωπικό που χρειάζεται για τους ασθενείς που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή. Αν πάθει έμφραγμα για παράδειγμα ένας ασθενής μεταφέρεται και ακολουθείται η διαδικασία. Δεν υπάρχει πλήρης εφημερία όλων των τμημάτων, είναι τα άμεσα που χρειάζονται για τις κλινικές. ...Η απόσταση Τζάνειο-Βούλα είναι μια λογική απόσταση, έχουμε βάλει νοσοκομείο εφημέρευσης που να μπορεί να καλύψει τον πληθυσμό με γρήγορη διακομιδή από το ΕΚΑΒ.