Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την διάλυση της Βουλής, το ερχόμενο Σάββατο, με την προεκλογική περίοδο επισήμως να περνάει στην τελική ευθεία. Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό συναγερμό.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κάνει σαφή τον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την πρωτιά.

48 ώρες πριν μπούμε και επίσημα στην προεκλογική περίοδο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν σε υψηλούς τόνους ότι η πρωτιά στις εκλογές στις 21ης Μαΐου αποτελεί τον μοναδικό τους στόχο, με τον πρωθυπουργό να στέκεται απέναντι σε κυβέρνηση συνεργασίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την επιζητά.

«Δε θα διστάσουν να συμμαχήσουν ανεξάρτητα από όσα λένε προεκλογικά. Τους ενώνουν, άλλωστε, δύο πράγματα: Η ιδεοληψία τους για την εξουσία, αλλά τους ενώνει και μία αντιπάθεια, μερικές φορές τολμώ να πω και ένα μίσος, για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για μένα προσωπικά. Ας είναι οι επιθέσεις τους τα παράσημά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας το ενδεχόμενο για μία "κυβέρνηση ηττημένων", υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά, την επόμενη μέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα πάει τον τόπο μπροστά και δεν θα μπούμε στις περιπέτειες των επαναληπτικών εκλογών που θέλει ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

 Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ για μία κυβέρνηση ηττημένων

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας ηττημένων στις εκλογές, κάτι που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δε θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης. «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48%, τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38», είπε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δηλώσεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν αναταραχή στην Κουμουνδούρου και υπήρξε άμεσα αναδίπλωση από τους ίδιους, καθώς ουσιαστικά αμφισβήτησαν την κεντρική γραμμή του κόμματος που έχει καθοριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων.

«Θέλουμε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία μαζί μας, η οποία να εκφράζει και μια πολιτική πλειοψηφία», είπε ο κ. Δραγασάκης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει: «Αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση. Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, απέναντι σε κάθε σκέψη για κυβέρνηση συνεργασίας δηλώνουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ό,τι λέμε προεκλογικά, θα το εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας και μετεκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόγραμμα κατατεθειμένο προς τον ελληνικό λαό», είπε το ΠΑΣΟΚ. «Ο ελληνικός λαός να ενισχύσει τη δική του δύναμη. Να γίνει δυνατός ο ίδιος ο λαός και ένα στοιχείο από αυτά είναι να είναι δυνατό το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Με κανένα τους, είναι αναξιόπιστοι», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.