Ειλημμένη είναι ουσιαστικά η απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου για αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, εφόσον η Ν.Δ. επανεκλεγεί στην εξουσία. «Ίσως ένα σχόλιο μόνο για τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις που μονοπωλούν τη θεματολογία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ίσως τώρα κάποιοι συνειδητοποιούν πόσο βαθύς και σκοτεινός ήταν ο λάκκος τον οποίο έσκαβαν για άλλους. Τίποτα παραπάνω για τα θέματα αυτά», ανέφερε χθες από την Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τις εξελίξεις στο θέμα του Αλέξη Γεωργούλη, η συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πιθανή επαναφορά της λίστας είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν. Η μόνη σχετική δημόσια δήλωση είχε γίνει πριν από αρκετό διάστημα από τον Θεόδωρο Λιβάνιο, που είχε επισημάνει πως «έχει εφαρμοστεί ο σταυρός προτίμησης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ».

Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» για ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών και απάντησε, δείχνοντας ότι το θέμα αυτό τον απασχολεί: «Θα επαναξιολογηθεί το ζήτηµα εκλογής των ευρωβουλευτών µετά τις εθνικές εκλογές».

Μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως «ευνοούνται άνθρωποι που έχουν υψηλή επωνυμία», προσθέτοντας πως κατά την άποψή του θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση του συστήματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι λύσεις είναι δύο: είτε η επιστροφή της λίστας είτε η σταυροδοσία ανά περιφέρεια που εφαρμόζουν κάποιες χώρες. «Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;», αναρωτήθηκε.

Η εκλογή ευρωβουλευτών από μία περιφέρεια, που είναι ολόκληρη η επικράτεια, έχει αποδειχθεί προβληματική, καθώς μεταξύ άλλων προκρίνει κυρίως πρόσωπα με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα. Οι σκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνονται σε δύο επιλογές: είτε στην επαναφορά της λίστας είτε στη διατήρηση του σταυρού -που καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2014- αλλά με σπάσιμο της χώρας σε πέντε μεγάλες περιφέρειες. Με δεδομένο ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας (ιδίως μετά την περίπτωση Γεωργούλη) όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης –με την ηχηρή περίπτωση της Εύας Καϊλή– αντιμετώπισαν προβλήματα με τους ευρωβουλευτές των κομμάτων τους, δεν αποκλείεται να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην επαναφορά του εκλογικού συστήματος της λίστας.