Στο ποινικό σκέλος και μάλιστα για πολύ βαριά αδικήματα εστιάζεται πλέον η δικαστική έρευνα μετά την καταγγελία σε βάρος του ανεξάρτητου, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ελένη Χρονοπούλου.

Η κυρία Χρονοπούλου έσπασε χθες τη σιωπή της και με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρθηκε στο συμβάν, επιβεβαιώνοντας κατ’ αρχάς τα αδικήματα για τα οποία καταγγέλλεται ο ηθοποιός, ενώ τόνισε ότι η διαρροή του ονόματός της έγινε χωρίς τη συναίνεσή της.

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένειά μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου, αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση. Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.ά.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για τον χειρισμό της υπόθεσης. Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης», σημειώνει η κυρία Χρονοπούλου και καταλήγει:

«Η διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων. Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή τη δυσάρεστη για μένα υπόθεση. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Καθυστέρηση

Για καθυστέρηση των βελγικών Αρχών έκανε πάντως λόγο η Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέγοντας στο Mega ότι διεξάγεται «πολύ μεγάλη έρευνα, αν και με καθυστέρηση». Η κυρία Δημαδάμα έκανε λόγο για ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου. «Από αυτά που γνωρίζουμε εμείς, υπάρχουν ιατρικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν αυτά που η ίδια καταγγέλλει. Αυτά μένει να έρθουν στο φως και οι Αρχές να έχουν τον πρώτο λόγο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η καμπάνια κατά της βίας

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία όταν είδε την καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών στην οποία συμμετείχε ο Αλέξης Γεωργούλης. Όλα αυτά προ τριετίας. Τότε ο ηθοποιός σε ανάρτησή του εμφανιζόταν να κρατά πλακάτ που έγραφε: «Μίλα! Είμαστε δίπλα σου». Η φωτογραφία συνοδευόταν από το παρακάτω μήνυμα: «Η βία κατά των γυναικών είναι μία επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου».

Ο ευρωβουλευτής για την ώρα αρνείται όσα του καταλογίζονται, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες ή να δίνει κάποια άλλη εξήγηση από την πλευρά του. Αυτό έκανε όταν παλαιότερα τον κάλεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς οι φήμες κυκλοφορούσαν στις Βρυξέλλες, το ίδιο επανέλαβε και τη Δευτέρα με ανάρτησή του, επιχειρώντας παράλληλα να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά σε όσα του καταλογίζονται.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο απέφυγε να δώσει πολιτικό υπόβαθρο στην καταγγελία, αλλά αντιθέτως φρόντισε εξαρχής να μείνει στο ποινικό σκέλος και στην ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή. «Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν από τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτή την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη Δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας», σημείωνε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής στην ανάρτησή του, ωστόσο και παρά τον ισχυρισμό του η ανεξαρτητοποίηση δεν έγινε με δική του πρωτοβουλία αλλά ύστερα από αυστηρότατες κομματικές «υποδείξεις».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/4