Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν πρώτα μάχη που μοιάζει υπαρξιακού χαρακτήρα, καθώς διεκδικούν τον ίδιο χώρο, αυτόν της Kεντροαριστεράς.

Με ακόμα μία συντριπτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπεδωθεί η οριστική κυριαρχία του στον χώρο, ενώ με μια επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο παιχνίδι της διεκδίκησης, σε περίπτωση που κατακτήσει το πολυπόθητο διψήφιο νούμερο, το «στοίχημα» της επόμενης ημέρας θα παραμένει ανοιχτό. Αυτή η μονομαχία Τσίπρα - Ανδρουλάκη κλείδωσε και επίσημα στο «πράσινο» κάστρο παραδοσιακά, όπου στην πορεία επικράτησαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - αυτό δεν είναι άλλο από την Κρήτη και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, το Ηράκλειο.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι και η γενέτειρά του, έχουν επιλέξει για την εκλογή τους το Ηράκλειο. Οι περιοδείες τους ενόψει εκλογών, οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες τους θα αυξάνονται διαρκώς, διεκδικώντας το ίδιο ακροατήριο. 

Διαφορά

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της GPO για λογαριασμό της τηλεόρασης Creta και του Creta24, στην πρόθεση ψήφου στην Κρήτη συνεχίζει να κυριαρχεί ως πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 27%, ακολουθεί από κοντά, και με μειωμένη τη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, η Ν.Δ. με 25% και τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 14%. Ετσι εξηγείται και η σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές εκροές προς το ΠΑΣΟΚ. Στο Ηράκλειο, όμως, η μονομαχία Τσίπρα - Ανδρουλάκη έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί, πέρα από το ότι το έχουν επιλέξει και οι δύο για τις υποψηφιότητες τους, δείχνοντας τη βαρύτητα που έχει για εκείνους, τα ποσοστά τους είναι ακόμα πιο κοντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28%, η Νέα Δημοκρατία το 23% και το ΠΑΣΟΚ φτάνει το πολύ υψηλό για τα δικά του δεδομένα 16%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που κατάγεται από το Ηράκλειο και μεγάλωσε σε αυτό, έχει κάθε λόγο να θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο τη διαφορά αυτή και να μεταφέρει την κάλπη σε ντέρμπι προσωπικού χαρακτήρα με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στο οπλοστάσιό του για τη μάχη αυτή μια πολυπληθή ομάδα αυτοδιοικητικών με μεγάλη κοινωνική αναφορά, που συνεχίζουν να στηρίζουν τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τα ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο παραμένουν ισχνά, όπως και ο μηχανισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στο αντιδεξιό ρεύμα που τον έφερε πρώτο στις προηγούμενες εκλογές και στο γενικότερο κλίμα, παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ. Το βράδυ των εκλογών η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο θα κρίνει πολλά για τη συνολική μάχη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σε επίπεδο τόσο ψυχολογίας όσο και συμβολισμών! Την ίδια ώρα, πάντως, οι δύο μονομάχοι έχουν ανάμεσά τους ένα νέο «κόκκινο πανί». Αυτό δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα Αντώναρου, που προκαλεί τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μιλούν για «καραμανλική συνιστώσα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για «γραμμάτια» που ξεχρεώνει στον συγκεκριμένο χώρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Έμφαση

Ηταν το... κερασάκι στην τούρτα, άλλωστε, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, για να έρθουν ξανά στο «κόκκινο» οι σχέσεις Τσίπρα - Ανδρουλάκη μετά την ολική επαναφορά Πολάκη, που έχει μιλήσει με τον χειρότερο τρόπο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, δεν έχει κρύψει τα συναισθήματά του, καθώς από τις πρώτες μέρες της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να διευκρινίσει ότι δεν διανοίται καν να συζητήσει με πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης.

Μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους συμβολισμούς που αποπνέει η υποψηφιότητα Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας διαρκώς τους εκπροσώπους του κόμματος αν θεωρούν ότι χρεοκόπησε τη χώρα η κυβέρνηση Καραμανλή. Γνωρίζουν καλά στη Χαριλάου Τρικούπη ότι έτσι συσπειρώνουν το κομματικό τους ακροατήριο, που φέρει «μνήμες» από τη συκγεκριμένη ιστορικού χαρακτήρα αντιπαράθεση. Οι Πολάκης και Αντώναρος, λειτουργούν λοιπόν ως «κόκκινο πανί» για τα πολιτικά τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τη μονομαχία Τσίπρα - Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα αποτελέσματά της, καθώς και τα πρόσωπα που θα επιλέξουν οι δύο αντίπαλοι θα δείξουν πολλά και για το μέλλον. Δεν προδιαγράφεται, πάντως, «φιλικό ματς»…

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/4