Ο πόλεμος των 30 ημερών. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο γολγοθάς των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το «γαλάζιο» επιτελείο έως τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου. Και ενώ έχουν ήδη διαφανεί οι κύριοι άξονες της «γαλάζιας» προεκλογικής στρατηγικής, οι εκπλήξεις σε πρόσωπα και προτάσεις δεν θα λείψουν, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες μετά το Πάσχα, καθώς η Νέα Δημοκρατία ελέω και του συστήματος της απλής αναλογικής, αλλά όχι μόνο, καλείται να κάνει κάτι όχι και τόσο σύνηθες στην πολιτική ιστορία της Μεταπολίτευσης: να καταγράψει στις πιθανότατες δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής περίπου το ίδιο ποσοστό που πέτυχε τον Ιούλιο του 2019, ώστε να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη για διατήρηση του θετικού κεκτημένου στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, αλλά και επιμέρους τομείς, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, επιμένοντας στον σχηματισμό αυτοδύναμης αλλά όχι και… μονόχρωμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε απέδειξε και στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία του.

Ρεαλιστική πρόταση

Στο κυβερνών κόμμα, όπου επιδιώκουν σχεδόν εμμονικά τη σύγκριση πεπραγμένων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντίστοιχη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτιμούν ότι έχουν παρουσιάσει την πλέον ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, αποφεύγοντας να προκαλέσουν σύγχυση στους ψηφοφόρους, «όπως το πράττει ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσω του περιβόητου “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας”», λένε χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προτιμούν πάντως να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Και μετά τον πολύ δύσκολο πολιτικά και δημοσκοπικά Μάρτιο, όπου κυριάρχησε απολύτως φυσιολογικά η οργή εξαιτίας του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα υπενθυμίζει τις «σταθερές» που ίσχυαν στο πολιτικό σκηνικό σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και τα focus groups, που μελετούν πλέον σε τακτική βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταδίδουν πως οι απώλειες που κατέγραψε η κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν περιοριστεί αισθητά και ότι το κυβερνών κόμμα απολαμβάνει τέτοιο προβάδισμα, βάσει του οποίου δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Προβάδισμα για ΝΔ

Οι προαναφερθέντες πολιτικοί συσχετισμοί επιβεβαιώθηκαν και σε νέα δημοσκόπηση, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» παρουσιάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν και από αυτή τη μέτρηση είναι αφενός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορούν να προσεταιριστούν μεγάλο κομμάτι τόσο των κεντρώων όσο και των δεξιών ψηφοφόρων, που προσώρας εμφανίζονται αιωρούμενοι στην γκρίζα ζώνη, και αφετέρου ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός.

Πάντως, από τα ενδιαφέροντα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και των focus groups, που διενεργούνται τακτικότατα για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος, είναι πως η περαιτέρω έμφαση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και εν προκειμένω η αυστηρή και οριζόντια εφαρμογή της αξιολόγησης σε δομές και πρόσωπα στον δημόσιο τομέα μοιάζει να είναι το κύριο ζητούμενο όλων όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι και δυσαρεστημένοι, ιδίως στο φόντο της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη.
Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, τόσο σε ό,τι αφορά το ύφος της προεκλογικής καμπάνιας του πρωθυπουργού όσο και σε επίπεδο προγραμματικών εξαγγελιών, ότι η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και δη στις αλλαγές στο κράτος θα έχουν δεσπόζουσα θέση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/4/23