Νόμο του κράτος αποτελεί από σήμερα η συμπληρωματική τροπολογία - μπλόκο, στην εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Η ενισχυμένη διάταξη σύμφωνα με την κυβέρνηση θωρακίζει την κρίση των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου που θα κληθούν να αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον οποιουδήποτε μορφώματος απειλήσει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το θεσμικό πλαίσιο ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Βουλή με την στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν αναμενόμενο απείχε της ψηφοφορίας, ωστόσο ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για αντικανονικές συναντήσεις και αθέμιτα ραντεβού του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με ανώτατο δικαστικό λειτουργό.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Αλέξη Τσίπρα όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς που αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της ακροδεξιάς και του μορφώματος Κασιδιάρη.

Ο Μάκης Βορίδης από την άλλη επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί επιχειρήματα των φασιστών. «Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δεν θα ψηφίσετε την διάταξη;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Την τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του, καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25.


Βορίδης: Το κάθε κόμμα αναλαμβάνει την ευθύνη του

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης λίγο πριν το κλείσιμο της συζήτησης, επικεντρώθηκε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον 'Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικης περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.


Οι θέσεις ΚΚΕ και Μερα25

«Η ναζιστική νοοτροπία δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «αυτά τα μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό και το λαϊκό κίνημα, που με τη δράση του μπορεί να τα στείλει στον αγύριστο».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε, ότι η περίπτωση της συνεργασίας του μορφώματος με πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δείχνει τις σχέσεις αυτών των ομάδων με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών τους δεν ολοκληρώθηκε τελεσίδικα η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

«Κάθε φασίζον κόμμα μπορούμε να το εξαφανίσουμε μόνο στην κάλπη και με κινηματικές δράσεις», είπε ο επικεφαλής του Μερα25 Γιάνης Βαρουφάκης και απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, είπε ότι «εσείς που ανεχθήκατε και εκθρέψατε στους κόλπους σας κάθε ακροδεξιό θεσμό, δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Αριστερά ότι κλείνει το μάτι στο μόρφωμα Κασιδιάρη».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/04/2023