Χρονική περίοδος σημαντικών εσωτερικών συσκέψεων για την οριστικοποίηση του πρωθυπουργικού προγράμματος την πρώτη κρίσιμη εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών, πιθανότατα στις 24 Απριλίου, είναι σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής» για το Μέγαρο Μαξίμου η Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, ώστε να προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ τόσο στο επίπεδο των πεπραγμένων όσο και σε αυτό των προγραμματικών εξαγγελιών, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η αδιαμφισβήτητη «γαλάζια υπεροχή».

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς προτεραιοποιεί τις «δύσκολες» εκλογικά Περιφέρειες για τη ΝΔ, εξού και ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα περιοδεύσει μεταξύ άλλων στην Κέρκυρα, στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Εκπεφρασμένος στόχος του Μαξίμου είναι τόσο μέσω της προβολής του κυβερνητικού έργου όσο και μέσω των σκληρών διλημμάτων, που θέτει με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στον δημόσιο διάλογο, να περιορίσει τη (δημοσκοπική) ζημία, που κατεγράφη τον προηγούμενο μήνα και να προσεταιριστεί εκ νέου εκείνο το κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων, που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Ούτως ή άλλως, οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης και τα focus groups, που τρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, δικαιώνουν τις στρατηγικού χαρακτήρα κυβερνητικές επιλογές μιας και δείχνουν αύξηση του «γαλάζιου» προβαδίσματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», την εβδομάδα 24 - 30 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί μία μεγάλη ανοιχτή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα, η εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, αλλά και η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα και στη μάχη εντυπώσεων, που εξελίσσεται παράλληλα με τη μετωπική προεκλογική αντιπαράθεση, στο Μαξίμου υποδέχθηκαν μάλλον με ικανοποίηση την προχθεσινή ανακοίνωση του μεγαλύτερου μέρους των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως περιπτώσεις όπως αυτή του Ευάγγελου Αντώναρου. Ούτως ή άλλως, η συμμετοχή σε αυτά του ομοφώνως και αμετακλήτως καταδικασθέντο από το Ειδικό Δικαστήριο Νίκου Παππά, καθώς και του Παύλου Πολάκη εκτιμάται ότι δίνουν... πάτημα στην Πειραιώς να υπερθεματίζει ότι η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να προσελκύσει τους απαραίτητους για το σχηματισμό πλειοψηφίας ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα βρέθηκε στον Εύοσμο, επισκέφτηκε χθες το πρωί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου συνέδεσε την εξαγγελία του για νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων από την 1/1/2024 με την αναγκαιότητα να υπάρξουν καλύτερες απολαβές και για τους ερευνητές, ώστε τα ερευνητικά κέντρα να προσελκύσουν στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας ξενάγησής του, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει το «ρομπότ ξεναγό», το αγροτικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για διάφορες γεωργικές εργασίες, τον ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο, που βοηθά στη μελέτη διαφόρων νοσημάτων, αλλά και το αυτοκινούμενο όχημα που έχει σχεδιάσει το ΕΚΕΤΑ και το οποίο είναι ικανό να κινείται εντός των εγκαταστάσεων εξολοκλήρου από μόνο του.

Το debate και τα ντολμαδάκια

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε στη διάρκεια της περιοδείας του παρέμβαση-έκπληξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107.7, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, με τις δύο ραδιοφωνικές παραγωγούς να μην πιστεύουν ότι μιλάνε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τις πολιτικές ειδήσεις ήρθαν και οι πιο χαλαρές, όπου αποκάλυψε ότι θα πάει το καλοκαίρι στη συναυλία των Guns 'n' Roses, ενώ, όταν ρωτήθηκε αν η σύζυγός του φτιάχνει ντολμαδάκια, απάντησε: «Η σύζυγός μου προσπαθεί φιλότιμα, η αλήθεια είναι. Η συνταγή είναι γνωστή, είναι σε καλό δρόμο, αυτό μπορώ να σας πω».

Ανοιχτός, επίσης, σε μια τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, Status fm. «Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate, που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως και εγώ είμαι διαθέσιμος να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσει των κομμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε πως σε επίπεδο Βουλής έχουν διεξαχθεί πάνω από 80 συζητήσεις με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το κατεξοχήν «τερέν» όπου οι πολιτικές δυνάμεις αναπτύσσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα.

Γιούρκας Σεϊταρίδης στα Ιωάννινα

Για τους μυημένους στο «γαλάζιο» παρασκήνιο η ανακοίνωση χθες της υποψηφιότητας του παλαίμαχου άσου του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος, Γιούρκα Σειταρίδη, στην εκλογική Περιφέρεια Ιωαννίνων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Απογευματινή», ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης, ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, ύστερα από 20χρονη θητεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό τόνισε πως θα συμβάλλει στην εκλογική επικράτηση της ΝΔ μέσω της έντονης δραστηριοποίησης του στην Περιφέρειά του.

Κατόπιν τούτου δόθηκε εντολή να «ακτινογραφηθούν» πιθανές υποψηφιότητες για τον Νομό Ιωαννίνων με τον υφιστάμενο δίαυλο Πειραιώς - Σεϊταρίδη να ενεργοποιείται και να καταλήγει σε συμφωνία για κάθοδο του πρώην ποδοσφαιριστή στα Ιωάννινα.

Μολονότι στα Ιωάννινα υπάρχει μια συζήτηση για πιθανή διεκδίκηση του δήμου από τον κ. Καλογιάννη, υπάρχει η υποψηφιότητα για τον ίδιο θώκο της αδελφής του, Τατιάνας, που έως και τη σήμερον είναι κανονικά σε ισχύ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/4