Τίτλοι τέλους σήμερα Μεγάλη Τρίτη, για την Βουλή όπου αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι με αφορμή την νομοθετική ρύθμιση που θα θωρακίσει την κρίση των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Από τις 10.30 το πρωί το λόγο λαμβάνουν διαδοχικά οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, εξαπολύοντας τα πυρά τους στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο ένα κράμα τροπολογιών και προεκλογικών εκκρεμοτήτων.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί στην πορεία της συνεδρίασης, η τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη νομιμότητα της κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Η τροπολογία έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια, τελευταία πριν την προκήρυξη των εκλογών, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσουν οι Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιανης Βαρουφάκης, ενώ σύμφωνα με τον κατάλογο των ομιλητών θα τοποθετηθούν και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης.

Όπως ήδη έχει διαφανεί και από την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει τη συμμετοχή στις κάλπες εγκληματικών οργανώσεων, αναμένεται να ψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει πως θα απέχει από την ψηφοφορία ή ενδεχομένως να δηλώσει «παρών».

Βορίδης: «Έχουμε καθαρή θέση»

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικό σύστημα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει τη διάταξη για τη μη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β’ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με τη στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής