Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
kasidiaris3
Πολιτική

Νέο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο «μπλόκο» για το κόμμα Κασιδιάρη - Επιλέγει και πάλι «παρών» ή αποχή στην τροπολογία

«Ναι» στην τροπολογία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τι θα κάνουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση

Ψηφίζεται στη Βουλή η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει τη συμμετοχή σε εθνικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που φορούν τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως το κόμμα Κασιδιάρη. Η ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί με την ευρύτερη πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται είτε να απέχει από την ψηφοφορία είτε να μετέχει αλλά να δηλώσει «παρών». Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή για ακόμα μια φορά του κόμματος να μη στηρίξει τροπολογία για το θεσμικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ενισχύει τις φωνές από την πλειοψηφία, που υποστηρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου.

 Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγους μήνες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε κοινοβουλευτικό ανένδοτο, ενημερώνοντας ότι οι βουλευτές του θα απέχουν απ' όλες τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ως συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Διευκρίνισε, ωστόσο, τότε ότι η ψηφοφορία για την τροπολογία Κασιδιάρη θα αποτελέσει εξαίρεση, αποδεχόμενος το αίτημα εκπομπής ισχυρού δημοκρατικού μηνύματος προς κάθε κατεύθυνση από τη Βουλή.

 Παρά ταύτα, στην κρίσιμη ψηφοφορία της αρχικής τροπολογίας που καλούσε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου να διαπιστώνει εάν η τυπική και η πραγματική ηγεσία των κομμάτων πληρούν τις ποινικές προϋποθέσεις για μετέχουν σε εκλογική αναμέτρηση τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δηλώσει «παρών», υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.

 Πέραν πάντως του ΣΥΡΙΖΑ, αρνητικά αναμένεται να ψηφίσουν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

 Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 15:00 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση της τροπολογίας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να αποτυπωθεί με καθαρό τρόπο η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στην αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

 Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

 «Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με τον μανδύα κόμματος στις εκλογές, η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση προς τους κυβερνητικούς συντάκτες. Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

 Γεροβασίλη: Αφήνουμε την κυβέρνηση να πάρει μόνη της την ευθύνη

 Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε ότι το κόμμα της δεν θα στηρίξει τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας τη στάση της «ουδετερότητας». «Όταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται παραμονή των εκλογών έχουν ένα φορτίο το οποίο προφανώς δεν είναι θετικό. Εκεί λοιπόν συζητήσαμε, καταθέσαμε προτάσεις, γιατί κανένα κόμμα δεν ήταν σύμφωνο, άσχετα αν τελικά το ΠΑΣΟΚ ψήφισε. Εμείς επιλέξαμε τη στάση της ουδετερότητας, δηλαδή το “παρών”.

Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της. Κινδυνεύουμε να γίνουμε χορηγοί της εγκληματικής οργάνωσης εξαιτίας των ερασιτεχνισμών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση που τους αφήνει έξω.

 Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης γιατί έκανε όλους αυτούς του ερασιτεχνισμούς, δεν άκουσε ούτε εμάς ούτε το ΠΑΣΟΚ, αν και ψήφισε και τώρα κριτικάρει αρνητικά την κυβέρνηση.

Εμφανίζεται η κυβέρνηση λίγο πριν κλείσει η Βουλή να διορθώνει το λάθος με ένα λάθος και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από εγκληματική οργάνωση, διωκόμενη», ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.

 ΠΑΣΟΚ: Συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας

 Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σχόλιο του γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που κρύβεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε αδρανής επί δύο χρόνια τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής να κάνουν προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.

 Για τον σκοπό αυτόν καταθέσαμε τις προτάσεις μας, οδηγώντας σε ουσιαστικές και νομοτεχνικές βελτιώσεις της διάταξης για τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού μορφώματος.

 Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις.

 Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν.

 Παρά ταύτα, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό, θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».