Στο φουλ οι μηχανές της Κουμουνδούρου ενόψει εκλογών. «Ολοκληρώνονται τα τυπικά, πάμε για αφισοκόλληση», έλεγε με χιουμοριστικό ύφος μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, θέλοντας να φωτογραφίσει και το εκλογικό πνεύμα που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι όποιες (ουκ ολίγες) διάφορες ενυπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος πάνε στην άκρη. Οι αντίθετες αντιλήψεις, για παράδειγμα για το τείχος του Έβρου, δεν συζητιούνται. Όπως και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όπως και οι… υποψηφιότητες. Και των ψηφοδελτίων και του Επικρατείας. Ο στόχος είναι η πρωτιά στις εκλογές. Πέραν τούτου ουδέν.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει σχεδιάσει δύο μορφών προγράμματα: ένα πολυσέλιδο και ένα δέκα θέσεων που θα είναι μια περίληψη των βασικών σημείων και θα αποτελέσει τη βασική προεκλογική αιχμή του κόμματος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γιατί οι συγκεντρώσεις και τα ψηφοδέλτια είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται και στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή της δυνατότητας συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Δικαιοσύνη, φορολογία, μισθοί, δημόσια υγεία, κατοικία, εργασία, κοινωνικό κράτος.
Ένα «συμβόλαιο με τον πολίτη», όπως το ονομάζουν χαρακτηριστικά. Αυτό θα κατατεθεί και στην προεκλογική περίοδο αλλά και στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας. Σε αυτό ουσιαστικά αναφερόταν ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλούσε για «πολιτικές θέσεις και όχι για πρόσωπα».
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το κεντρικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Και παίρνει «την όλη ευθύνη» σημείωνε δηκτικά ανώτατο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει την προσωπική και πολιτική κόντρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενισχύοντας ουσιαστικά τον διπολισμό.
Η μάχη για την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής έχει μια φωτογραφία και αυτή είναι το πρόσωπο του προέδρου.
«Ο κόσμος αυτόν ξέρει, αυτόν εμπιστεύεται», λένε στην Κουμουνδούρου, παραφράζοντας και παλαιότερη τηλεοπτική διαφήμιση. Και επενδύουν πολλά. Μάλλον όλα. Εξάλλου, και ο ίδιος φέρεται διατεθειμένος να το πάρει πάνω του. Χάσει-κερδίσει.
Ακόμη και αν στελέχη του κόμματος υποπίπτουν σε «αυτοκτονικά λάθη», ο ίδιος αναλαμβάνει την επίσημη δημοσιοποίηση των θέσεων. Είτε αυτό είναι η υπόθεση του τείχους είτε είναι η βίλα Ραγκούση, είτε είναι ο Παύλος Πολάκης.
Ειδικά σε θέματα οικονομίας, ασφάλειας, μεταφορών, παιδείας, υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρωταγωνιστεί στην παρουσίασή τους. Όπως και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το επτασφράγιστο μυστικό των ονομάτων το χειρίζεται ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο του ψηφοδελτίου θα είναι 50-50 άντρες και γυναίκες.

Το Επικρατείας

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη σημειώσει ονόματα στη σχετική λίστα του, θέλοντας μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας να σηματοδοτήσει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το μετριοπαθές Κέντρο και να δείξει ότι διαμορφώνεται γύρω του μια καινούργια ηγετική ομάδα, την οποία και θα αξιοποιήσει στη διακυβέρνηση του τόπου, εφόσον επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις εκλόγιμες θέσεις θα είναι, όπως προσώρας διαφαίνεται, η Πόπη Τσαπανίδου, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ογκολόγος καθηγητής του Χάρβαρντ, Όθων Ηλιόπουλος, ενδεχομένως η Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος σύζυγος του αργυρού Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, αλλά και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος.
Ενδέχεται, πάντως, το σύνολο των ψηφοδελτίων να μην έχει ολοκληρωθεί πριν από την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου και να συμπληρωθούν τα ονόματα των υποψήφιων, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα.
Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα το ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, σε πανηγυρική εκδήλωση.

Η άρνηση των δημοσκοπικών καταγραφών

Σε μέτωπο προεκλογικό μετατρέπονται για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπικές καταγραφές. Στην Κουμουνδούρου δεν αμφισβητούν, αλλά… αρνούνται. Εκτιμούν πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και πως η πρωτιά θα παιχτεί στο νήμα του τερματισμού.
«Είναι ένας μαραθώνιος μιας… ανάσας», έλεγε χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος του κόμματος. Το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει. Θεωρούν πως τα δύο μεγάλα κόμματα κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους και πλησίον του ποσοστού 30%. Πιστεύουν πως στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφεται στη συνολική του παρουσία, ούτε και εκτιμάται κατά ανάλογο τρόπο. Λένε χαρακτηριστικά πως «διακρίνεται μια υποεκτίμηση» της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάτι που ενισχύεται, όπως υποστηρίζουν, και από τη μεγάλη συσπείρωση που παρατηρείται.

«Στοίχημα» η νεολαία

Θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας θα προσέλθει στις κάλπες του κόμματος, όπως και ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως η αποχή θα παίξει δικό της σημαντικό ρόλο, για την τελική θέση των κομμάτων στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Πιστεύουν, όμως, πως το ποσοστό της αποχής θα πλήξει περισσότερο την κυβέρνηση και λιγότερο την αξιωματική αντιπολίτευση. Και ως αντίδραση και ως κυβερνητική φθορά.
Στις εκτιμήσεις τους, επίσης, βρίσκεται και η εκλογική συμπεριφορά της λεγόμενης μεσαίας τάξης, που στις τελευταίες εκλογές πλήγωσε δραματικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται πως οι οικονομικές προτάσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτιμηθούν αναλόγως και από τα δύο κοινωνικά στρώματα: ευάλωτοι και μεσαία τάξη. Εκεί πέφτει όλο το βάρος...

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 9 Απριλίου 2023