Mια µαρτυρία-σοκ, που έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην υπόθεση των αποκαλύψεων για την επιχειρηµατική δράση της οικογένειας Ραγκούση στον τουρισµό, δηµοσιεύουν σήµερα τα «Π». Πρόκειται για µια πρώην εργαζόµενη στο κοµµάτι της καθηµερινής φροντίδας των δωµατίων του ξενοδοχείου «Bίλα Ειρήνη», που διαθέτει η οικογένεια της πρώην συζύγου του Γιάννη Ραγκούση, Κατερίνας Ρούσσου, στη Νάουσα της Πάρου.

Οπως καταγγέλλει η κυρία Σβετλάνα Αργύρη (σ.σ.: Φωτεινή, για τους εν Ελλάδι φίλους και γνωστούς), ουκρανικής καταγωγής, παντρεµένη µε Ελληνα πολίτη και µε άδεια παραµονής σε ισχύ, η ίδια εργαζόταν στη συγκεκριµένη επιχείρηση κατά την περίοδο 2016-2017 χωρίς να έχει ασφαλιστεί βάσει του νόµου, γεγονός που η ίδια έµαθε µε ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο.

Για την ιστορία και µόνο, επισηµαίνεται πως εκείνο το διάστηµα ο Γιάννης Ραγκούσης και η Κατερίνα Ρούσσου ήταν ακόµη παντρεµένοι, αφού µέχρι και για τη χρήση του 2018 πραγµατοποιούσαν κοινή δήλωση «πόθεν έσχες», παράµετρος που καταδεικνύει ότι είχαν ενεργούς (και) νοµικούς δεσµούς.


Το σηµείο που έχει ιδιαίτερη σηµασία αφορά τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε ανύποπτο χρόνο στο ξενοδοχείο από την Επιθεώρηση Εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι η κ. Αργύρη, χωρίς να το γνωρίζει και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κ. Ρούσσου, δούλευε χωρίς να έχουν κατατεθεί από την πλευρά της εργοδοσίας οι προβλεπόµενες ασφαλιστικές εισφορές.

Mε συνοπτικές διαδικασίες

Κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι, χωρίς να το γνωρίζει και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κ. Ρούσσου, δούλευε χωρίς να έχουν κατατεθεί από την πλευρά της εργοδοσίας οι προβλεπόµενες ασφαλιστικές εισφορές
Μάλιστα, µετά το συµβάν η εργαζόµενη απολύθηκε µε συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς, όπως υπογραµµίζει, να λάβει αποζηµίωση ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν είχε δηλωθεί επισήµως.

Ο λόγος ήταν η διεκδίκηση από την ίδια των προβλεπόµενων εργοσήµων, αλλά και η αδυναµία της να σκαρφιστεί κάποιο... ψέµα έναντι των επιθεωρητών, προκειµένου να αποφευχθεί το πρόστιµο που, ως είθισται, επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτησή της για τις προσβάσεις του Γιάννη Ραγκούση και της Κατερίνας Ρούσσου στις αρµόδιες υπηρεσίες του νησιού, τη δυνατότητα «τακτοποίησης» διαφόρων ζητηµάτων, αλλά και την άµεση παρέµβαση του πρώην υπουργού στην προσωπική της υπόθεση. Αξίζει, δε, να σηµειωθεί πως η κ. Αργύρη φέρεται, σύµφωνα µε τα λεγόµενά της, να γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα στο νησί, αφού υπήρξε µόνιµη κάτοικος, πριν εγκατασταθεί µε την οικογένειά της στην Αθήνα.

Αποκάλυψη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακολουθεί ο πλήρης και ακριβής διάλογος των «Π» µε τη Σβετλάνα Αργύρη.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα σας. Σας παίρνω για το εξής: Εχουµε µία πληροφορία ότι εργαζόσασταν στη βίλα του κ. Ραγκούση.
Σ.Α.: Για πείτε µου ξανά.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχουµε µία πληροφορία ότι εργαζόσασταν στην Πάρο, στη βίλα του κ. Ραγκούση.Ισχύει αυτό;
Σ.Α.: Μάλιστα, ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ότι ουσιαστικά, όταν εσείς θέσατε θέµα για τα εργόσηµα, σας αποµάκρυνε.
Σ.Α.: Μάλιστα, ακριβώς, ναι, ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια περίοδο εργαζόσασταν;
Σ.Α.: Συγγνώµη, τα ελληνικά µου δεν είναι πολύ καλά.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:∆εν πειράζει.
Σ.Α.: Ε... 2016, 2017, κάπου εκεί.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2016, 2017.
Σ.Α.: Μάλιστα, ναι, ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ήταν και κάποια άλλη κυρία µαζί σας;
Σ.Α.: Οχι, όχι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εργαζόµενη, λέω, που και αυτή ζήτησε εργόσηµα;

Σ.Α.: Οχι, δεν ζήτησε, ζήτησα εγώ, γιατί είπε να µε ασφαλίσει η κ. Κατερίνα, η γυναίκα του, η πρώην του κ. Ραγκούση, και δεν µε ασφάλισε και ήρθε έλεγχος στο ξενοδοχείο και µου ζητήσανε τα χαρτιά. Εγώ λέω «ορίστε τα χαρτιά µου, είµαι εδώ παντρεµένη, έχω τα πάντα, άδεια», ξέρετε, ό,τι έχω, και µετά η κ. Κατερίνα έλεγε που «έφαγα πρόστιµο 10.000 ευρώ» που δεν ήµουν ασφαλισµένη στο ξενοδοχείο που εργαζόµουνα και µε έδιωξε. Εγώ στεναχωρήθηκα και λέω γιατί, για ποιον λόγο, έδωσα όλα τα χαρτιά µου, γιατί; Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, γιατί, ξέρετε, έπιασα δουλειά, γιατί για µας δεν είναι εύκολο να πιάσεις δουλειά, και η κ. Κατερίνα λέει: «Εφαγα από εσένα 10.000 ευρώ πρόστιµο» και λέω εγώ: «Πού κολλάω εγώ στα δικά σας;». Και ήρθε αυτός ο κύριος, γιατί εγώ καθάριζα το δωµάτιο. Και είπε η κ. Κατερίνα: «∆εν µπορούσες εσύ να του πεις πως είσαι, όχι φιλοξενούµενη, πως είσαι τουρίστρια;». Και είπα «πώς να πω ότι είµαι τουρίστρια», γιατί µε πιάσανε, ξέρετε, µε το βιτέξ, µε τη σφουγγαρίστρα, µε τα πάντα όλα, µε τα εργαλεία.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ραγκούσης σάς είπε ότι δεν µπορούσατε να πείτε ότι είστε του ρίστρια;
Σ.Α.: Οχι, όχι, η γυναίκα του, η γυναίκα του. Η κυρία Κατερίνα.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ναι. Ο κ. Ραγκούσης ερχόταν στην επιχείρηση;
Σ.Α.: Μετά ερχόταν, γιατί µάλλον αυτή πήρε τηλέφωνο, ξαφνικά µπαλώνανε όλα, γιατί η κ. Κατερίνα έχει σχέση µε τον αστυνοµικό κ. Παναγιώτη. ∆εν ξέρω, εκεί στην Πάρο που βρίσκεται, και κάπως έτσι σκεπάσανε, µπαλώσανε, δεν ξέρω. Απλά, µετά εγώ έψαχνα πάλι δουλειά.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν γνωρίζατε ότι ήσασταν ανασφάλιστη;
Σ.Α.: Οχι, όχι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δώσατε τα χαρτιά σας όλα, για να σας ασφαλίσουν, έτσι δεν είναι;
Σ.Α.: Μάλιστα, ναι, ακριβώς, ακριβώς.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αφού ήρθε ο έλεγχος, διαπιστώσατε εσείς ότι είστε ανασφάλιστη.
Σ.Α.: Μάλιστα, µετά µου είπε η κ. Κατερίνα γιατί έφαγα πρόστιµο... Συγγνώµη, λέω, κ. Κατερίνα, γιατί έφαγα πρόστιµο και µε κατηγορείτε, εσείς δεν φταίτε; Εσείς πήρατε τα χαρτιά µου, το διαβατήριο, είπατε να κάνετε φωτοτυπίες, τα πάντα όλα, και δεν το κάνατε, τίποτα, γιατί εγώ φταίω; Και µε διώξανε από το ξενοδοχείο γιατί αυτή έκλαιγε, γιατί έφαγε 10.000 πρόστιµο. Ετσι µου είπαν, δεν ξέρω, αλήθεια, ψέµατα, δεν ξέρω. Μετά ήρθε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, τακτοποιήσανε το θέµα, γιατί αυτός από ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω, βουλευτής τι είναι, και τακτοποιήσανε.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σβήσανε το πρόστιµο;
Σ.Α.:∆εν ξέρω, κύριέ µου, δεν ξέρω.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δεν πληρώσατε κάτι, δεν σας ζήτησαν να πληρώσετε κάτι.
Σ.Α.: Οχι, όχι, τίποτα, τι να πληρώσω εγώ.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Απλώς σας αποµακρύνανε.
Σ.Α.: Μάλιστα, ναι, ακριβώς.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αποζηµίωσε;
Σ.Α: Οχι, τίποτα, ούτε ένα ευρώ. Οχι, όχι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ζητήσατε να σας αποζηµιώσει;
Σ.Α.: Ζήτησα, γιατί, λέω, «δώστε µου κάτι, µου είχατε πει ότι θα δουλέψω τη σεζόν και τώρα είµαι στον δρόµο, γιατί όλα τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες είναι όλα γεµάτα από προσωπικό».
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη βίλα είχε και γραµµατειακή υποστήριξη; Είχε κάποιον που να κάνει γραµµατεία; Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει τα δυο του παιδιά ότι δουλεύουν ως γραµµατειακή υποστήριξη. Ή µόνο καθαρίστριες είχε για την πισίνα και για τον κήπο;
Σ.Α.: Οχι, δεν υπήρχε τίποτα, ερχόταν έτσι, ξέρετε, από Αλβανία άνθρωποι για µεροκάµατα και φεύγανε. Εγώ δεν ξέρω κάτι για τα υπόλοιπα, δεν µπορώ να το πω.

Με διώξανε από το ξενοδοχείο γιατί αυτή έκλαιγε, γιατί έφαγε 10.000 πρόστιµο. Ετσι µου είπαν
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βίλα δούλευε; ∆ούλευε καλά;
Σ.Α.: Εντάξει, δόξα τω Θεώ, υπήρχε κόσµος, κόβανε αποδείξεις, δεν κόβανε, δεν µπορώ να το πω εγώ αυτό. Απλά, όταν ερχόταν κόσµος, έλεγε: «Αντε γρήγορα να καθαρίσεις, γιατί άλλος µπαίνει».
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν εσάς υπήρχαν άλλοι εργαζόµενοι; ∆ηλαδή που να ήταν ανασφάλιστοι;
Σ.Α.: Ναι, ναι, δύο κυρίες από Αλβανία.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά µάθατε, όταν φύγατε, ότι ήταν κι αυτές ανασφάλιστες;
Σ.Α.: Ναι, ναι, ακριβώς. Συγγνώµη, δεν δούλευα στη βίλα του κ. Ραγκούση, στο ξενοδοχείο στη Νάουσα που ανήκει στην κ. Κατερίνα, στην πρώην γυναίκα του.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δουλεύατε στο ξενοδοχείο.
Σ.Α.: Στο ξενοδοχείο, όχι µέσα στη βίλα. Και µετά, µόλις έγινε όλο αυτό, ήρθε µε το αεροπλάνο ο κ. Ραγκούσης. Ηρθε επιτόπου.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ηρθε εκεί.
Σ.Α.: Ηρθε εκεί, ναι, να τακτοποιήσει τα θέµατα. Γιατί µίλησα, λέει, «τώρα έρχεται ο άντρας µου». Τα υπόλοιπα δεν τα ξέρω.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.
Σ.Α.:Παρακαλώ, γεια σας.
___
RAG_2

Παρακάτω παρατίθεται νεότερη συνοµιλία των «Π» µε την ίδια κυρία, µε αντίστοιχο περιεχόµενο.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εµείς θα δηµοσιεύσουµε το Σάββατο αυτή την ιστορία, την καταγγελία.
Σ.Α.: Μάλιστα. Και τι θέλετε από εµένα;
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίποτα. Αυτά που µου είπατε ισχύουν, έτσι δεν είναι; Αυτό θέλω µόνο.
Σ.Α.: Αυτό που έζησα εγώ αυτό είναι η πραγµατικότητα.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σίγουρο ότι έφαγε πρόστιµο.
Σ.Α.: Ναι, αυτό, τότε που ήρθε άνθρωπος από Θεσσαλονίκη, έτσι µου είπανε, και µετά ξέρετε στην Πάρο, για παράδειγµα, τα σκεπάζουνε, τα πάντα όλα, και έκλαιγε η Κατερίνα, γι’ αυτό µε έδιωξαν από το ξενοδοχείο, γιατί έφαγε 10.000 ευρώ.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εσείς δεν είδατε ποτέ ένσηµα, ποτέ δεν σας έβαλε.
Σ.Α.: Οχι, ποτέ, ποτέ. Μετά αυτή µου έλεγε ότι πρέπει να φύγω.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εχετε τσεκάρει στον ΕΦΚΑ ότι δεν έχετε ένσηµα από εκεί;
Σ.Α.: Ναι, πήγα στο ΕΦΚΑ στην Πάρο και δεν µου δείξανε τίποτα.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ζούσατε στην Πάρο τότε;
Σ.Α.: Ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ησασταν παντρεµένη στην Πάρο;
Σ.Α.: Ναι. Εφυγα από εκεί, γιατί έκλαιγε και µου λέει «τώρα πρέπει να φύγεις».
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε οικογένεια στην Αθήνα; Εχετε παιδιά;
Σ.Α.: Εχω, ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώµη που σας ενόχλησα.
Σ.Α.: ∆εν πειράζει, απλά, κρίµα είναι, δουλεύεις, δουλεύεις και δεν σε ασφαλίζουνε.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το µεγαλύτερο κρίµα είναι να εκµεταλλεύονται ανθρώπους και στο τέλος να τους πετάνε στον δρόµο. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κρίµα.
Σ.Α.: Αυτό, ναι, ακριβώς, και στην τηλεόραση λένε 30 χρόνια η Ελλάδα πάει µπροστά και τα ίδια. ∆εν ξέρω, και ο άντρας µου Ελληνας, τα ίδια.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το 2017 δουλεύατε σε αυτούς, ε;
Σ.Α.: Ναι, ναι.
∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.
Σ.Α.: Παρακαλώ, γεια σας.