Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ΓΔΠΕΑΔΣ για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), στις 4 και 5 Απριλίου 2023, είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του, κ. László HAJNIK.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τους Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Ούγγρο ομόλογό του κ. László HAJNIK, πραγματοποίησαν την Τρίτη 04 Απριλίου 2023, επίσκεψη σε Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο όπου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η επί του πεδίου ενημέρωση της Ουγγρικής αντιπροσωπείας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης, για τη συνεχή εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης από μέρους της Τουρκίας και τέλος, για τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν:

  • Το Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου έλαβαν ενημέρωση για την επιχειρησιακή δράση της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και για το στρατηγικό ρόλο του Αεροδρομίου στην ευρύτερη περιοχή.
  •  Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έλαβαν ενημέρωση για την επιχειρησιακή του χρήση ως Συμμαχική βάση από τον υπεύθυνο της αποστολής των ΗΠΑ στην περιοχή.
  •  Την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη.
  •  Το Περιφερειακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης στην Αλεξανδρούπολη.
  • Την έδρα της XVI Μ/Κ ΜΠ στο Διδυμότειχο.
  • Το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Κήπων στην Περιοχή Ευθύνης της 31 Μ/Κ ΤΑΞ.
  • Το σημείο ελέγχου Καστανιών («Επιτηριτικό Φυλάκιο-1») στα Βορειοανατολικά σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.
  • Τον συνοριακό φράκτη στην περιοχή των Καστανιών.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας επίσης, παρατέθηκε γεύμα προς τιμή της Ουγγρικής αντιπροσωπείας, όπου ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του Mr. László HAJNIK, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και να συνομιλήσουν με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δρουν στο επιχειρησιακό πεδίο.

_____7
_____6
_____2__1_
_____4
_____1

Την Τετάρτη 05 Απριλίου 2023, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο ομόλογός του κ. László HAJNIK μαζί με τις αντιπροσωπείες τους, προχώρησαν σε διμερείς διαβουλεύσεις στην Αθήνα. Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

  • Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Ουγγαρίας καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Η ανάλυση των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.
  • Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη λήξη των διμερών διαβουλεύσεων, οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού πλαισίου δράσης τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Ουγγαρία και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, κατά την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος το 2015, διαφοροποιήθηκαν από την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και επέκριναν την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης, η συγκεκριμένη δράση χαρακτηρίζεται ως υψίστης εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω δράση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για:

  • Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος (σε σχέση με το 2015 έχει επιτευχθεί μείωση κατά 95% των μεταναστευτικών ροών), και τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
  • Την εμπέδωση από μέρους των χωρών Βίσεγκραντ, ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και ότι κατά την κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο, η Ελλάδα προάσπισε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα σύνορα της Ευρώπης από την υβριδική απειλή της Τουρκίας.
  • Την επικαιροποίηση και διεθνοποίηση της εμπειρίας μας και των χρήσιμων συμπερασμάτων από την μεταναστευτική κρίση του Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2020 στην περιοχή του Έβρου.
  • Την βελτίωση των διμερών αμυντικών σχέσεων με τις χώρες Βίσεγκραντ και τη δημιουργία θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα, σε σχέση με την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ίδια πρωτοβουλία είχε επαναληφθεί από την ΓΔΠΕΑΔΣ, στις 1 και 2 Μαρτίου 2023, με αντίστοιχη αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας.