Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά –και συγκεκριμένα σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής– ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να έχουν όλοι στη διάθεσή τους έναν «καθαρό» χρόνο 45 ημερών για να τρέξουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το σύνολο των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στις φετινές εκλογές είναι 419. Οι 15 που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα παρουσιαστούν μετά τις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Ούτε τα σημερινά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιλαμβάνονταν στη χθεσινή ανακοίνωση, αφού είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι.

Από τους 156 βουλευτές της Ν.Δ., πέντε θα αποσυρθούν και δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές: ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που εκλεγόταν στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Γιώργος Βαγιωνάς στη Χαλκιδική, που αποσύρεται οικειοθελώς καθώς αύριο συμπληρώνει τα 83 του χρόνια, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς και η Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική.

Οι υπόλοιποι βουλευτές –συμπεριλαμβανομένου του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες– θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα για τον Θέμη Χειμάρα στη Φθιώτιδα, που έδωσε χθες αναλυτικές εξηγήσεις, τις οποίες επικοινώνησε και με δελτίο Τύπου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, να επεξεργάζονται προσεκτικά τα δεδομένα και τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής. Τέλος, ακόμα ένας βουλευτής φέρεται να έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Το τελευταίο εξάμηνο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης συναντούσαν τακτικά υποψηφίους, μελετούσαν βιογραφικά, δέχονταν εισηγήσεις και αξιολογούσαν προτάσεις. Το τελικό πράσινο φως δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με το 50% του συνόλου των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας να είναι νέα πρόσωπα. «Χωρίς συμμετοχή, μέχρι σήμερα, στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας για πρώτη φορά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού», όπως τονίζει η Πειραιώς στη σχετική της ανακοίνωση. «Πολίτες, καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες και στο επάγγελμά τους. Και όλοι τους πιστοί στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2027», σημειώνει η ίδια ανακοίνωση. Η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανέρχεται σε ποσοστό 42% και των ανδρών στο 58%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων υποψηφίων είναι τα 44 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός τοποθέτησε σε υπουργικά πόστα πολλούς που είτε δεν προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία είτε ήταν στελέχη της, αλλά δεν είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά της, διευρύνοντας έτσι την απήχηση του κόμματος ιδίως στον κεντρώο χώρο. Πολλοί εξ αυτών δοκιμάζουν πλέον για πρώτη φορά την τύχη τους ως υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. –με τη φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου να προσελκύσουν ψηφοφόρους εκτός των κομματικών τειχών– και συγκεκριμένα: ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α’ Αθηνών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Αθήνα, όπως και η Μαρία Συρεγγέλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος (είχε εκλεγεί στο Επικρατείας) στη Νότια Αθήνα, ο Νίκος Παπαθανάσης στη Βόρεια Αθήνα, η Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιά, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Στέλιος Πέτσας στην Ανατολική Αττική και ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Μαγνησία.

Οι νέοι υποψήφιοι βουλευτές

ps1
ps2
ps3
ps4
ps5
ps6
ps7
ps8
ps9
ps10
ps11
ps12
ps13
ps14
ps15
ps16
ps17
ps18