Στη χθεσινή ένταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων δόθηκε εντολή σε περιπολικά να μην προσεγγίσουν το σημείο, καθώς ετοιμαζόταν επέμβαση των ΜΑΤ και οχήματος της πυροσβεστικής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός τόνισε ότι το πλήρωμα του περιπολικού που δεν πειθάρχησε τέθηκε σε πειθαρχικό έλεγχο.

Σημείωσε πως υπάρχει ένας αριθμός αναρχικών που είναι σε διέγερση και αναπτύσσει δράσεις σε διάφορα σημεία.

Σε ό,τι αφορά τον φράχτη του Έβρου, ανέφερε πως οι πολίτες στην περιοχή είναι υπέρ του έργου.

Ανέφερε ότι το έργο θα γίνει στο σύνολο των συνόρων και θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Για τη 12χρονη από τον Κολωνό, ανέφερε πως οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα, για να βοηθήσουμε την ανήλικη.

Στη συνέχεια, άφησε αιχμές κατά του κ. Βαρουφάκη, λέγοντας πως είναι επικίνδυνος για την πορεία της χώρας.

Όπως είπε, υπήρξε 8 μήνες υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα και οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Τέλος, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει αν θέλει έναν άνθρωπο που ήθελε να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοδωρικάκου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για τους χθεσινούς πυροβολισμούς από αστυνομικό στην Πατησίων
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Υπάρχει μια τάση και από τα social media, να υπάρχει μια αποσπασματική μεταφορά εικόνων, η οποία οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα. Ποια είναι η πραγματικότητα εκείνη τη χρονική στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχει ένας αριθμός αναρχικών ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε διέγερση και αναπτύσσει διάφορες δράσεις σε διάφορα σημεία οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή του νόμου. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες μέρες η Αθήνα απηλλάγη από δύο καταλήψεις, μια στην πρυτανεία του πανεπιστημίου και άλλη μια σε θέατρο της Αθήνας όπου έχουν συλληφθεί δέκα άτομα. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους χθες ξεκίνησαν να βάζουν φωτιές σε κάδους πολύ κοντά στο Οικονομικό πανεπιστήμιο στην Πατησίων και για αυτό το λόγο ετοιμαζόταν επέμβαση δύο διμοιριών των ΜΑΤ με όχημα της Πυροσβεστικής.

Αυτός ήταν ο λόγος που το κέντρο επιχειρήσεων της Αμέσου Δράσεως της ΓΑΔΑ είχε δώσει εντολή στα υπόλοιπα αστυνομικά οχήματα να μην πλησιάσουν στο σημείο. Ο λόγος που υπήρχε εντολή προς τα περιπολικά να μην πλησιάσουν ήταν γιατί ετοιμαζόταν παρέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ μαζί με όχημα της Πυροσβεστικής, για να τελειώσει η ιστορία.

Το πρόβλημα, λοιπόν, υπάρχει από το γεγονός που το πλήρωμα του συγκεκριμένου περιπολικού δεν πειθάρχησε στην εντολή του Κέντρου και για αυτό το λόγο υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο. Αν δεν είχε υπάρξει αυτό το πρόβλημα η ιστορία θα είχε λήξει πάρα πολύ εύκολα όπως έγινε 20 λεπτά μετά το περιστατικό που πήγαν οι διμοιρίες, πήγε και η Πυροσβεστική, έσβησαν τη φωτιά στους κάδους και οι αναρχικοί ετράπησαν σε φυγή. Μέσα στο συγκεκριμένο περιστατικό αντιλαμβάνομαι ότι ο αστυνομικός βρέθηκε σε συνθήκες πανικού και χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο.

Εφαρμόστηκε η νομοθεσία, δεν είναι θέμα πρόθεσης κανενός πολλώ δε μάλλον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ο άνθρωπος εξήγησε τι έγινε και ο Εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό.

Δεν υπάρχει κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ, βρέθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια όταν επενέβησαν τα ΜΑΤ ετράπησαν σε φυγή. Έχω εξηγήσει ότι έχουν αναπτυχθεί μια σειρά δράσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο που έχουν απαλλάξει μεγάλο τμήμα των πανεπιστημίων από τη βία και την εγκληματικότητα. Για αυτό το σκοπό έχουμε ενεργοποιήσει 3.500 αστυνομικούς οι οποίοι περιπολούν καθημερινά στο Κέντρο και σε ολόκληρη την Αττική. Θυμίζω ότι από τον Ιανουάριο με την τοποθέτηση των 600 νέων αστυνομικών μας έχουν αυξηθεί κατά 70 οι καθημερινές περιπολίες και αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις.

Για τις συνέπειες που θα έχουν οι αστυνομικοί που παρέβησαν τις εντολές
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο και ακολουθούνται οι διαδικασίες που έχει ορίσει το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας.

Για τις αντιρρήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οι άνθρωποι αυτοί είναι δυστυχισμένοι, γιατί το σύνολο των συμπολιτών τους στον Έβρο είναι αντίθετοι σε αυτή την ανακοίνωση. Έχω πάει 15 φορές στον Έβρο τους τελευταίους μήνες παρακολουθώντας από πολύ κοντά τη δουλειά για την κατασκευή του φράχτη και κυρίως παρακολουθώντας τη δουλειά της αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες το ’22 επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα και έχω δει ότι όλοι οι Εβρίτες είναι κατηγορηματικά υπέρ του έργου του φράχτη. Οι άνθρωποι αυτοί της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς εκτελώντας την εντολή της Κουμουνδούρου έβγαλαν μια ανακοίνωση για να φανεί ότι υπάρχει και κάποιος εκεί που δεν συμφωνεί με αυτό που κάνει η κυβέρνηση.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Δεν είπαμε ποτέ ότι ο φράχτης είναι το σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προσδιορισμένα από το 1926 και είναι στις συντεταγμένες που απεικονίζουν την τότε νοητή γραμμή στο μέσο του ποταμού Έβρου έκτοτε όμως υπήρξαν πολύ σοβαρές μορφολογικές μεταβολές στον αιώνα που έχει μεσολαβήσει. Υπάρχουν σημεία Δυτικά του Έβρου που είναι Τουρκία και υπάρχουν σημεία ανατολικά του Έβρου τα οποία είναι Ελλάδα συνεπώς αυτά που λεει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα πανηγύρια. Η γραμμή του φράχτη δεν είναι η γραμμή του συνόρου, τον φράχτη τον κατασκευάζουμε στο ανάχωμα του ποταμού Έβρου φροντίζοντας να μην μπει μέσα σε κανένα σημείο μέσα σε τουρκικό έδαφος για ευνόητους λόγους. Είναι πρόταση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας γιατί από κοινού επιχειρησιακά εκτιμούν ότι είναι απολύτως απαραίτητο έργο για την προστασία μας από τους παράνομους μετανάστες αλλά και για την ισχυροποίηση της εθνικής μας άμυνας καθώς το έργο με τα χαρακτηριστικά που έχει είναι και οχυρωματικό έργο πάρα πολύ ισχυρό. Όχι μόνο δεν χαρίζουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη γη μας εμείς είμαστε αυτοί που δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που πίστευε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που τα σύνορά μας στον Έβρο τα μετέτρεψε σε ξέφραγο αμπέλι για μια τετραετία όταν στη χώρα μπήκαν 1 εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες και διέλυσαν την κοινωνική γαλήνη και την ηρεμία και διέσυραν τη χώρα με την Ειδομένη, τη Μόρια και το Ελληνικό.

Θα ολοκληρωθεί το τείχος σε όλο το μήκος των συνόρων στην περίπτωση που επανεκλεγεί η ΝΔ;
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Απολύτως. Ο ποταμός Έβρος στο σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων είναι 180 χιλιόμετρα είναι εφικτό από τεχνική άποψη να κατασκευαστούν τα 140. Έχουμε φτιάξει ως τώρα 37,5, προχωρήσαμε στην υπογραφή των υπόλοιπων 35, υπολείπονται περίπου άλλα 67,5 χιλιόμετρα τα οποία είμαστε δεσμευμένοι να τα κατασκευάσουμε μέσα στην επόμενη θητεία μας. Δίνουμε μάχη στην Ευρώπη για να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, το έργο θα το τελειώσουμε έτσι κι αλλιώς είτε πάρουμε χρήματα από τους εταίρους μας είτε όχι.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκει η κυβέρνηση λεφτά για την κατασκευή του φράχτη, αλλά δεν βρήκε χρήματα για την τηλεδιοιήκηση στον ΟΣΕ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αυτά είναι χυδαιότητες, γιατί θυμίζω ότι η τηλεδιοίκηση στα τρένα ο κ. Σπίρτζης, ο εκπληκτικός αυτός υπουργός του κ.Τσίπρα που γελοιοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ ανά πάσα ώρα και στιγμή, επί τέσσερα χρόνια μπόρεσε να κάνει το 15% του έργου. Μιλάμε για «τεράστια» αποτελεσματικότητα, επομένως αυτά που λένε στερούνται σοβαρότητας. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με φόρα κινηθεί στην κατηφόρα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, εχει επιστρέψει πλήρως σε αυτό που ήταν την περίοδο του ’15 με ψέματα, με συκοφαντίες, με λαϊκισμό, με δημαγωγίες μήπως σώσει τα ποσοστά του. Αυτό κάνουν σήμερα αλλά το ’23 δεν είναι ’15 και ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ξανα-αγοράσει τα ψέματά του.

Για την υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Οφείλουμε όλοι να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε ένα σκληρά και στυγνά κακοποιημένο 12χρονο κορίτσι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και αυτές είναι οι οδηγίες που έχουμε δώσει και στην Αστυνομία στην περιοχή την οποία βρίσκεται. Υπάρχει επικοινωνία των αξιωματικών της αστυνομίας με τους οικείους του παιδιού που είναι μαζί. Δεν είμαι ούτε ιατροδικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε αστυνομικός είμαι πολύ επιφυλακτικός και δεν θέλω να μιλώ δημόσια για λόγους προστασίας του παιδιού και της υπόθεσης. Είναι δεσμευμένη η Ελληνική Αστυνομία να κάνει τα πάντα για να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια αυτού του παιδιού.

Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά δεν είναι βεβαιωμένα γιατί έχουν υπάρξει τρεις καταγγελίες παρόμοιες το προηγούμενο διάστημα που δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν θέλω όμως να μπω σε περαιτέρω δημόσιο διάλογο για αυτό έχω απευθύνει έκκληση σε όλους και στα κόμματα και στα media να είναι πολύ προσεκτικά και να μην μετατρέπουν αυτό το θέμα σε αντικείμενο δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

Για τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη και αν πιστεύει ότι μετά τις τοποθετήσεις του αυτές ο κ.Τσίπρας θα πάρει αποστάσεις για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης είναι αμετανόητος και επικίνδυνος για την πορεία της χώρας. Ο άνθρωπος που υπήρξε για 8 μήνες υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με τον κ. Τσίπρα οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, στα πρόθυρα της καταστροφής και δεν έχει αλλάξει την άποψη και τη θέση του. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός ακούει αυτά που λεει και θα τον ανταμείψει με ένα πολύ-πολύ χαμηλό ποσοστό. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κ.Τσίπρας αν είναι δυνατόν να έχει τέτοιου είδους σχέσεις συνεργασίας με έναν άνθρωπο ο οποίος θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ό,τι θετικό, ό, τι σταθερό, ό,τι προοδευτικό έχει υπάρξει σε αυτή τη χώρα επί δεκαετίες γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί είμαστε ισχυρό και σταθερό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει την αντισυστημική ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ
Τ.ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Όταν κάποιος έχει κυβερνήσει τη χώρα τέσσερα χρόνια και έχει αποδειχθεί βαθιά αναξιόπιστος, γιατί με άλλα προτάγματα και με άλλες θέσεις εξελέγη στην εξουσία και αλλιώς κινήθηκε στη συνέχεια, δεν νομίζω ότι μπορεί να πείθει κανέναν ότι έχει κάποια αντισυστημικότητα. Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναξιόπιστος γιατί ούτε τη συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων που είναι η πλειοψηφία του μέτρου και της λογικής σε αυτό τον τόπο που θέλουν σταθερά επιτεύγματα και να προχωρήσουμε μπροστά μπορεί να απευθύνεται αλλά ούτε στην αντισυστημική ψήφο μπορεί να απευθύνεται γιατί και εκεί είναι αναξιόπιστος.