Στην ΕΡΤ μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για τη διαδικασία προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η Πόπη Τσαπανίδου τόνισε ότι σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά τις εκλογές, είναι να μπει σε τάξη το «αχανές τοπίο» που έχει δημιουργηθεί με τους δανειολήπτες.  

«Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο με 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 40 δισ. Θα βάλει τάξη σε αυτό το αχανές τοπίο με 4,2 εκατ. δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, είτε αυτές είναι στα δημόσια ταμεία είτε είναι στις τράπεζες. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχεμένοι», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου, παραθέτοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρότασή μας προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο», είπε η κ. Τσαπανίδου και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους. Εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές.



Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη.

Η δεύτερη επιλογή είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια».

«Υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών»

Ακολούθως η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε ότι «θα υπάρξει και θεσμική πλαισίωση όλης αυτής της διαδικασίας» και εξήγησε: «Θα συσταθεί υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη στεγαστική πολιτική. Θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή για να παρακολουθεί πώς όλο αυτό γίνεται πράξη και παράλληλα θα υπάρχουν πόροι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα πηγαίνουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη στεγαστική πολιτική.

Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος βάσει του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ συνδέθηκε με το νόμο του 2003, επιτρέποντας στους servicers ελεύθερα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αυτό τώρα ερχόμαστε να αλλάξουμε».

«Απομόνωση του κ. Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρώπης»

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει απομόνωση του κ. Μητσοτάκη σε επίπεδο Ευρώπης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συζητούν για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα που δεν τα πάει καθόλου καλά». «Αλλά και στην οικονομία, οι πάντες ζουν τη σημερινή κατάσταση, με το εισόδημα να μην επαρκεί, ούτε για βασικές ανάγκες. Εν όψει εκλογών ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να βγάλει και ένα forget pass για να ξεχάσουμε τι έγινε στα χρόνια διακυβέρνησής του…».



Κλείνοντας αναφέρθηκε στην δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας: «Στις 21 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής, οι προοδευτικές δυνάμεις θα καθίσουν στο τραπέζι και θα μπορέσουμε, μέσα από συγκλίσεις, να βρούμε λύση για την επόμενη μέρα».