Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα στις 10.00 προς συζήτηση το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που έρχεται να λύσει μια σειρά από χρονίζοντα θέματα στα νοσοκομεία, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τους νοσηλευτές στις ειδικότητες ογκολόγων και καρδιολόγων. Ενώ προβλέπει και την συγκρότηση κινητών μονάδων υγείας, ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές κλινικές ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει επικαιροποίηση των μέτρων της πανδημίας αλλά και απόσυρση κάποιων εξαιρέσεων για τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία δυναμικότητας μεγαλύτερης των 200 κλινών, να συστήνουν Αυτοτελές Τμήμα Κλινικών Μελετών, με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και εισήγηση της Διοίκησης της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τελευταία διετία έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 30 αιτήσεις διεξαγωγής νέων κλινικών μελετών ή τροποποίησης παλαιών κλινικών μελετών.

Το Αυτοτελές Τμήμα Κλινικών Μελετών θα υπάγεται απευθείας στον Διοικητή του νοσοκομείου και είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της συνεργασίας και του συντονισμού των αρμόδιων τμημάτων των υπηρεσιών του νοσοκομείου με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και την παρακολούθηση, σε συνεργασία με την ιατρική υπηρεσία, του αρχείου των εγκεκριμένων κλινικών μελετών και ερευνητικών πρωτοκόλλων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.

Κατά την συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κάνοντας έναν απολογισμό του υγειονομικού έργου της κυβέρνησης ανέφερε πως «αυτό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είμαστε Κυβέρνηση και εγώ στο Υπουργείο, προκηρύξαμε 1.306 θέσεις μόνιμων γιατρών. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει ξανά τέτοια προκήρυξη μέσα σε ένα χρόνο, 4.000 νοσηλευτών και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού».