Για τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών μίλησε στα parapolitika.gr ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκριμένου να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, ενώ μιλώντας για τα προβλήματα των πολιτών της Ηλείας, αναφέρει ότι ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος κατασκευάζεται πλέον γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ μιλά για τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Στον δημόσιο λόγο κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ αναφέρονται σε διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της;

Προφανώς όταν αναφερόμαστε σε διαχρονικές παθογένειες αυτό αφορά και το χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και την παρούσα κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προχωρήσαμε ούτε με την ταχύτητα ούτε με την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που είναι αναγκαίες όπως η αξιολόγηση με σκοπό να το κάνουμε ακόμα πιο φιλικό προς τους πολίτες και πιο αποτελεσματικό. Αυτό δεν αναιρεί όμως και μεγάλα επιτεύγματα όπως η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κράτους, η απλοποίηση διαδικασιών για επενδύσεις, η διαφάνεια σε διοικητικές πράξεις και μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν συμβάλει σε μια καλύτερη σχέση πολίτη και κράτους. Η διαφορά με την αντιπολίτευση είναι ότι εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη παρεμβάσεων προς αυτή τη κατεύθυνση και είμαστε αποφασισμένοι για ακόμα περισσότερες και ταχύτερες παρεμβάσεις, ενώ η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν τις πιστεύει αλλά είναι ταυτισμένη με όλους τους παράγοντες που συντηρούν τις παθογένειες στο κρατικό μηχανισμό.

Που εντοπίζονται κατά την γνώμη σας οι παθογένειες που κρατούν τη χώρα πίσω και γιατί οι πολίτες να πιστέψουν ότι η ΝΔ μπορεί να βάλει τάξη στους τομείς που υπάρχει «μπάχαλο»;
nikolakopoulos_mitsotakis
 

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι οι πολίτες θέλουν ένα κράτος πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό. Ένα κράτος το οποίο δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα συντεχνιών αλλά θα υπηρετεί τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός και για να γίνει αυτό θα πρέπει κάθε δημόσιος οργανισμός να έχει σαφή στοχοθεσία και άρα πρωτίστως εσωτερική αξιολόγηση ως προς την επίτευξη των στόχων και επιβράβευση των καλύτερων και πιο αποδοτικών στελεχών του. Απαιτείται αξιοκρατία, λιγότερη γραφειοκρατία, πιο απλοποιημένη νομοθεσία και περισσότερη αξιοπιστία.

Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ για τις πρώτες κάλπες; Τι έχετε να σχολιάσετε για την πρόταση διακυβέρνησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί τρίτου πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που να εξασφαλίσει την απαραίτητη ομαλότητα και σταθερότητα για τη συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριακο Μητσοτάκη προκειμένου να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πλην όμως κάτι τέτοιο προφανέστατα δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απλή αναλογική. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν και πρωθυπουργό και άρα σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, οι πρώτες εκλογές θα δείξουν ποιον εμπιστεύονται για πρωθυπουργό της χώρας. Στις πρώτες εκλογές λοιπόν οι πολίτες εκτιμώ ότι θα δείξουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη με εμφατικό τρόπο. Με τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση ως προς το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός μετά και τις δεύτερες εκλογές που θα καθορίσουν και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

nikolakopoulos1
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες της Ηλείας και τι θα πρέπει να περιμένουν από μια νέα τετραετία με κυβέρνηση ΝΔ;

Κυριότερο πρόβλημα για τους πολίτες της Ηλείας ήταν οι οδικές υποδομές και κυρίως ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια και τουλάχιστον ως το 2018 αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ματαιώσει τη δημοπράτηση του το 2015 για να ευνοήσει τον προνομιακό του τότε εργολάβο και μετέπειτα κατήγορο του κ. Καλογρίτσα. Πλέον κατασκευάζεται και πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ενώ έχουν γίνει και παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχουν μειώσει κατακόρυφα τα τροχαία ατυχήματα στον υφιστάμενο δρόμο στον οποίο έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα στο παρελθόν. Στην νέα τετραετία θα υλοποιήσουμε μια σειρά ακόμα παρεμβάσεις με βάση ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού και με τη συμβολή της Διανέοσις με έμφαση στις υποδομές, στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , στην τουριστική ανάπτυξη και στην εκπαίδευση. Θα δώσουμε επίσης έμφαση στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.