«Η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακόμα, σημείωσε πως αυτές συναρτώνται από το πόσο η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες άλλων κρίσεων.

Προανήγγειλε, μάλιστα, τη δημοσιοποίηση στοιχείων που θα δείχνουν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 είναι καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ είπε πως όταν διαπιστώνεται ότι κάποιες πηγές εσόδων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, θα αξιοποιούνται.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η μεγάλη αύξηση των εσόδων οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημείωσε πως περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ σημαίνει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να καλυφθεί.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 4.000 δανειολήπτες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως οι διαχειριστές  δανείων πρέπει να ξαναδούν τις ρυθμίσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κριτήριων για την υπαγωγή ευάλωτων νοικοκυριών στην πλατφόρμα όπου οι τράπεζες καταβάλλουν το 50% της αύξησης των επιτοκίων.

Τέλος, τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τις προμήθειες σε συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει και άλλες απαιτήσεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οποιεσδήποτε αναταραχές γίνονται στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές είτε είναι αυτές οι αποφάσεις είτε είναι γεωπολιτικές εξελίξεις είτε είναι οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας. Βεβαίως πάντα οι επιπτώσεις συναρτώνται από το πόσο η κυβέρνηση και η κοινωνία μαζί έχουμε αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προηγούμενες κρίσεις, δηλαδή πως έχουμε χτίσει ισχυρά θεμέλια ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων αποφάσεων. Άρα ήταν μια απόφαση η οποία ήταν μεταξύ των εναλλακτικών που είχαμε και εμείς στο μυαλό μας, πάντα λεγαμε ότι το 2ο τρίμηνο του 2023 για πολλούς διαφορετικούς λόγους, ένας ήταν αυτός ένας άλλος ήταν ότι η εκτόξευση της ανάπτυξης στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου άρα είναι οι αβεβαιότητες τις οποίες λέγαμε και για αυτό πρέπει να έχουμε διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις μελλοντικά.

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα νέο κύμα ακρίβειας

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών λειτουργούμε αρκετά συντηρητικά, θα έχετε διαπιστώσει και θα το διαπιστώσετε και τις επόμενες ώρες και ημέρες ότι οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για τα δημόσια οικονομικά της χώρας για το ’22 και το ’23 για άλλη μια φορά ήταν συντηρητικές. Δηλαδή έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από αυτό που εκτιμούσαμε, χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτό που εκτιμούσαμε και καλύτερη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από αυτή που εκτιμούσαμε άρα πάμε καλύτερα από τις εκτιμήσεις που είχαμε πριν από έξι μήνες.

ΔΗΜ: Θα μας ανακοινώσετε κάποια στοιχεία

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ναι θα υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 είναι καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ερωτηθείς αν θα έχουμε νέο δημοσιονομικό χώρο

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια, αυτό είναι κάτι που κάθε φορά προκύπτει ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχεις μια χρονιά καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό μεταφέρεται και την επομένη, ξεκινάει το κοντέρ από το μηδέν. Πράγματι όμως μπορεί να υπάρχουν κάποια μεγέθη τα οποία θα μελετήσουμε και τα οποία να επηρεάζουν και τις επόμενες χρονιές γιατί έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Δηλαδή όταν διαπιστώσουμε ότι κάποιες πηγές εσόδων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά τότε αυτές θα αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα το γεγονός ότι το 2022 το ποσοστό των ελλήνων πολιτών που πλήρωσε εμπροσθοβαρώς τους φόρους είναι ιστορικό ρεκόρ, το 84% της κοινωνίας πλήρωσε το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων που είχε το 2022 αυτό είναι το καλύτερο ποσοστό που είχαμε ποτέ. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 7 μονάδες λιγότερο άρα το γεγονός ότι μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές βοήθησε την κοινωνία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επίσης παρά το γεγονός ότι όλοι μας έχουμε στοιχεία φοροδιαφυγής γύρω μας είναι γεγονός ότι η εκτόξευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα προηγούμενα χρόνια βοήθησε να μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή, κυρίως στο ΦΠΑ, περίπου κατά 1,5 δις €.

Ερωτηθείς αν θα δοθεί και φέτος το Πάσχα βοήθημα σε ειδικές κατηγορίες πολιτών

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλωστε Πάσχα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα, αυτό θα έπρεπε να έχει νομοθετηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το αντίστοιχο ποσό ήδη χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, να θυμίζω το food pass είναι 650 εκατομμύρια που δεν υπήρχε πέρυσι, η βοήθεια την Παρασκευή στους συνταξιούχους ήταν 280 εκατομμύρια που δεν υπήρχε πέρυσι άρα ουσιαστικά βοήθεια της τάξης του 1 δις δόθηκε και φέτος αλλά με άλλα χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς γιατί δεν προχωράνε στη μείωση του ΦΠΑ

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Συντελεστές ΦΠΑ έχουμε μειώσει, έχουμε μειώσει σημαντικά συντελεστές ΦΠΑ είτε αυτό αφορά λιπάσματα και ζωοτροφές είναι στο χαμηλότερο συντελεστή με μόνιμα χαρακτηριστικά, είτε αφορά την εστίαση, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τις μεταφορές, τις σχολές χορού, τα γυμναστήρια. Άρα έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο ΦΠΑ. Δεύτερη παρατήρηση, η αύξηση των έμμεσων φόρων κυρίως από ΦΠΑ δεν συναρτάται μόνο και σίγουρα κυρίως με την ακρίβεια. Συναρτάται με το γεγονός ότι όταν έχεις ανάπτυξη το 2022 όπως φαίνεται 6% αυτό σημαίνει αυξημένη κατανάλωση, άρα αυξημένη κατανάλωση σημαίνει αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ. Τρίτη παρατήρηση είναι ότι έχουμε 1,5 δις παραπάνω ΦΠΑ από μείωση φοροδιαφυγής όταν υπάρχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτές μειώνουν την φοροδιαφυγή και αυξάνουν τα έσοδα από ΦΠΑ. Άρα η μεγάλη αύξηση των εσόδων το 2022 οφείλεται κυρίως και πρωτίστως στην ανάπτυξη, στη φορολογική συνείδηση της κοινωνίας και στη μείωση της φοροδιαφυγής, χωρίς να πανηγυρίζω γιατί η φοροδιαφυγή είναι γύρω μας.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Περαιτέρω μείωση ΦΠΑ σημαίνει ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πόροι προκειμένου να καλυφθεί. Ειδικά για τα τρόφιμα για παράδειγμα, δεν είναι μόνο το κόστος που είναι σημαντικό είναι περίπου 1,4 δις € ετησίως αλλά ξέρουμε και αποδεικνύεται και σε άλλες χώρες που πήγαν να το εφαρμόσουν και απέτυχαν, ότι αυτό θα καταλήξει στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα καταλήξει στον καταναλωτή.

Για τα κόκκινα δάνεια και το νόμο Κατσέλη

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αναφέρεστε σε ένα νόμο ο οποίος έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτόν το νόμο, περίμεναν επί χρόνια αποφάσεις, δεν δικαιώθηκαν και σήμερα έχουν υπερδιπλάσιο χρέος απ’ ότι είχαν τότε. Αυτοί οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι, τώρα έχουν υπερδιπλάσιο χρέος από ότι είχαν τότε μη ρυθμίζοντας το χρέος τους για πάνω από δέκα χρόνια.

ΔΗΜ: Ήταν λάθος ο νόμος Κατσελη;

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το έχουμε πει γιατί ούτως ή άλλως δεν οδηγούσε και σε κουρέματα, οδηγούσε σε ρυθμίσεις υπό προϋποθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι, πάνω από το 40% όσων προσέφυγαν δεν έχουν δικαιωθεί και έχουν υπερδιπλάσιο χρέος, αυτοί οι πολίτες αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ο κ.Τσίπρας με νόμο έδωσε το δικαίωμα στα Funds να κάνουν πλειστηριασμό το 2015 και στους διαχειριστές δανείων, εισήγαγε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το 2017, κατήργησε οριζόντια την προστασίας της πρώτης κατοικίας το 2019 και ουσιαστικά έφτιαξε ένα πλαίσιο με το οποίο βοηθούσε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας που είχε κόκκινα δάνεια μέχρι το ’18 και όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν είχε υποβάλει ούτε ένας πολίτης αίτημα.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Η χθεσινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχέση με τα κόκκινα δάνεια, έχει σχέση με τους ενήμερους δανειολήπτες που εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να γίνουν κόκκινα τα δάνειά τους. Άρα τα προβλήματα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι τρία, είναι τα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια, είναι τα ενήμερα δάνεια που εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής που αυξάνει τα επιτόκια δυσκολεύονται οι πολίτες γιατί έχουν υψηλότερες δόσεις να πληρώσουν, και είναι και η λεγόμενη πιστωτική επέκταση. Πόσοι πολίτες θα πάνε στις τράπεζες να ζητήσουν νέο δάνειο όταν ξέρουν ότι οι δόσεις που έχουν να πληρώσουν μελλοντικά είναι αυξημένες άρα η ζήτηση για δάνεια μπορεί να μειωθεί με επιδράσεις αρνητικές στην ανάπτυξη. Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό και έχω δώσει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Περίπου 4.400 νοικοκυριά έχουν ρυθμίσει το ιδιωτικό τους χρέος. Ο εξωδικαστικός του ΣΥΡΙΖΑ είχε 2.000 άτομα, εμάς έχει 4.400 άτομα και κάθε εβδομάδα ρυθμίζουνε περίπου 150 με 200 συμπατριώτες μας.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι 600.000 δάνεια, από αυτά οι 300.000 έχουν σχέση με σπίτι οι άλλες 300.000 είναι αποθήκες είναι άλλα κτίσματα και από αυτά το 85% έχει ρυθμιστεί στους διαχειριστές δανείων και στις τράπεζες. Ο εξωδικαστικός πάει καλύτερα από ότι πήγαινε και είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα με τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε στη Βουλή και θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις επόμενες εβδομάδες ο ρυθμός θα είναι ακόμα πιο υψηλός. Δεν είναι μικρός αριθμός σε έξι μήνες 4.500 συμπατριώτες μας αυτό εκτιμώ ότι θα πηγαίνει με σημαντικά αυξητική τάση το επόμενο διάστημα.

Για τους διαχειριστές δανείων

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πράγματι οι διαχειριστές δανείων πρέπει να ξαναδούν τις ρυθμίσεις και να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες που έχουν ρυθμίσει γιατί εξαιτίας της ακρίβειας ένα σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας που έχει ρυθμίσει δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ρύθμισης άρα πρέπει να ξαναδούνε και να κάνουν βιώσιμα σχήματα. Αυτό είναι υποχρέωση των διαχειριστών δανείων και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε όσο μπορούμε. Στο αν υποχρεούνται ή όχι το 75% των πιστωτών σήμερα ρυθμίζει τις οφειλές δηλαδή αποδέχεται την πρόταση από ένα ποσοστό 22% που υπήρχε στο παρελθόν. Από το ευρωπαϊκό πλαίσιο απαγορεύεται η υποχρεωτικότητα.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Υπάρχει ο κίνδυνος ενήμερα δάνεια εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων μελλοντικά να γίνουν κόκκινα γιατί συμπατριώτες μας με τις δόσεις όπως αυξάνουν μπορεί να τα φέρουν πάρα πολύ δύσκολα βόλτα και μπορεί να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τι κάναμε; Είχαμε κάνει έναν μηχανισμό από το Δεκέμβριο με τον οποίο ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μπουν στην πλατφόρμα και οι τράπεζες να τους καταβάλουν το 50% της αύξησης των δόσεων, αυτό το σχήμα εμείς το διευρύνουμε νομοθετικά γιατί για να υλοποιηθεί από τις τράπεζες πρέπει εμείς να αλλάξουμε την περίμετρο των ευάλωτων νοικοκυριών. Συνεπώς τα διευρύναμε κατά 30%. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μπορούν να προσέλθουν άλλοι 10 με 15.000 συμπατριώτες μας σε αυτή την πλατφόρμα.

Αναφορικά με τη μείωση των προμηθειών των τραπεζών

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το τι θέση και άποψη έχω για το τραπεζικό σύστημα την ξέρετε γιατί την έχω διατυπώσει δημόσια και πάρα πολλές φορές εντός Βουλή έχει καλέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Πράγματι η επικοινωνία που είχαμε με το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν ευθύγραμμη υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντά του, εγώ οφείλω να κοιτάξω τα συμφέροντα του έλληνα πολίτη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πρόοδο και εκτιμώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε περισσότερα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τις προμήθειες των τραπεζών

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορείς να επιβάλλεις στο τραπεζικό σύστημα κάτι, δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη.

Επίσης δεν μπορεί να γίνει αυτό οριζόντια γιατί υπάρχει επιτροπή ανταγωνισμού, συνεπώς η κάθε τράπεζα μεμονωμένα έχουμε ζητήσει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα να μειώσει προμήθειες σε συγκεκριμένα προϊόντα. Κάποιες έχουν μειώσει σε κάποια προϊόντα όπως κάποιες έχουν αυξήσει και αποδόσεις σε κάποια καταθετικά προϊόντα είναι γεγονός όμως ότι αυτή τη στιγμή το μείζον θέμα δεν προέρχεται τόσο από τις αποδόσεις των καταθέσεων όσο από την αύξηση του κόστους για συγκεκριμένα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο κυρίως στεγαστικά και η δόση τους έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Άρα πρέπει κάθε φορά από πολιτικές που δεν οφείλονται στο όποιο υπουργείο Οικονομικών στην Ευρώπη αλλά από επιλογές που έχουν γίνει από την ΕΚΤ να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Συνεπώς έχουμε απαιτήσεις περισσότερες από τις τράπεζες, σε εβδομαδιαία βάση κάνω συναντήσεις και εκτιμώ ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα προχωρήσει σε επιπλέον πρόσθετες πρωτοβουλίες από αυτές που είδατε και ακούσατε χθες, από αυτές που υλοποιούνται το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από αυτές που σας παρουσίασα σήμερα.