«Ο φράχτης στον Έβρο είναι απόλυτα αναγκαίος, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανοιχτά σύνορα», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Σημείωσε πως η ΕΕ δεν διαφωνεί με τους φράχτες, ενώ τόνισε πως ο φράχτης είναι ένα μέτρο και δεν λύνει το μεταναστευτικό.

Τόνισε πως οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι θολές.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της 

Αναφορικά με το φράχτη του Έβρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που επιβεβαιώνει είναι ότι η πρόθεσή του στην περίπτωση που βρισκότανε ξανά στο τιμόνι της χώρας, είναι να ξανακάνει τα ίδια. Ουσιαστικά αυτό μας λεει γιατί ο φράχτης είναι απόλυτα αναγκαίος. Μιλάμε για μια συνοριογραμμή πάνω από 180 χιλιόμετρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να φυλάσσεται από ανθρώπους και επομένως το θεωρώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απλώς επιβεβαίωση της πολιτικής τους «ανοιχτά σύνορα γενικά προσκλητήρια».

Εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και οι άνθρωποι θα προσπαθούν πάντα να ξεφεύγουν από τη μοίρα τους, τους πολέμους, την ξηρασία, την πείνα, τη δίψα αυτά θα υπάρχουν εδώ όμως έχουμε μια δύναμη αναθεωρητική η οποία χρησιμοποιεί ως μέρος της πολεμικής της μηχανής πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει στρατηγική δηλαδή και όταν έγινε αυτό στον Έβρο μας έλεγαν ότι η κυβέρνηση κάνει προπαγάνδα πολέμου παρουσιάζοντας ψευδή εικόνα πολέμου. Ο κ. Τσίπρας συνέχιζε να λεει ότι κανένας Ορμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που έχει πίσω του φωτιά, σπαθί ή πόλεμο. Λεει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άλλοι τρόποι, νόμιμες οδοί να δεχτεί η ΕΕ πολύ ωραία όλα αυτά και εμείς προσπαθούμε να τα κάνουμε, και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε ο κ. Τσίπρας σε πάνω από 30 ευρωπαϊκά συμβούλια αλλά η ΕΕ δεν αποφασίζει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν χώρας οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν κλειστά τα σύνορά τους, έχουν καταργήσει τη Σένγκεν και περιχαρακώνουν τον εαυτό τους γιατί δεν είναι χώρες πρώτης γραμμής και πρώτης υποδοχής. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά τα ωραία και ιδεαλιστικά που λεει ο ΣΥΡΙΖΑ και που όλοι μας θα θέλαμε να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, μέχρι τότε τι πρέπει να συμβεί;

Μπερδεύουν πάλι τα πράγματα, ακούω τον κ.Τσίπρα να λεει ότι ήταν μια επιτροπή στην οποία πήγε ο κ.Παπαδημούλης η οποία αποφασίζει για τις πολιτικές τις μεταναστευτικές. Όχι δεν ήταν αυτή η επιτροπή, ήταν η επιτροπη των προϋπολογισμών και ο κ.Παπαδημούλης ήταν ο εισηγητής της ευρωομάδας της Αριστεράς. Το ότι ψήφισαν και άλλοι μεταξύ των οποίων και βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος από διάφορες χώρες που οι ίδιες έχουν κλείσει τα σύνορα τους και έχουν επαναφέρει τους εσωτερικούς ελέγχους καταργώντας τη Σένγκεν αυτό εμένα δεν μου λεει τίποτα. Ο έλληνας ευρωβουλευτής πρέπει να επιδιώκει τη χρηματοδότηση. Η ΕΕ δεν διαφωνεί με τους φράχτες, αυτή τη στιγμή στην ΕΕ υπάρχουν 2.000 χιλιόμετρα τείχη, φράχτες και άλλα τεχνητά εμπόδια σε 12 χώρες έχει η Ισπανία, έχει η Γαλλία... Υπάρχουν φράχτες στην ΕΕ αν δεν τους ήθελε για λόγους αρχής και ιδεολογίας έπρεπε να βγάλει μια οδηγία.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο φράχτης λύνει το μεταναστευτικό ζήτημα: Είπαμε εμείς ποτέ ότι λύνει το μεταναστευτικό; Είναι ένα μέτρο το οποίο έχουν ακολουθεί και θέσει σε εφαρμογή τουλάχιστον 12 χώρες. Εγώ επιμένω ότι αν η ΕΕ δεν ήθελε φράχτες θα έδινε εντολή να πέσουν οι φράχτες, όχι να φτιάχνουνε συνέχεια καινούργιους. Αυτό που δεν θέλουν είναι τη χρηματοδότηση γιατί η κα Γιοχανσον είπε ότι «δεν μπορώ να τα χρηματοδοτώ όλα μειώνεται ο προϋπολογισμός μου. Δεν μου φτάνουν τα λεφτά».

Ερωτηθείσα αν θα έβλεπε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ: Αυτό το οποίο λεει το ΠΑΣΟΚ είναι θολό. Λεει ότι θα πάμε σε μια προσπάθεια για σύγκλιση προγραμμάτων αλλά μετά δεν θα είναι κανένας από αυτόν με τον οποίο θα συνεργαστούμε εφόσον θα είναι πρώτος φαντάζομαι δεν ξέρω αν εννοεί και το δεύτερο. Σας λεω ότι όπου γίνονται τέτοιες κυβερνήσεις συνεργασίες τα κόμματα κάνουν τις προγραμματικές συγκλίσεις τους και τις συμφωνίες τους έχοντας επικεφαλείς τον αρχηγό τους, αυτός δίνει το οκ για να γίνει η σύγκλιση μετά θα του πούνε «γεια σας θα φέρουμε τον άγνωστο». Αυτό που λεει το ΠΑΣΟΚ πρακτικά δεν γίνεται διότι στην κατεύθυνση για οποιαδήποτε σύγκλιση την δίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων μετά πως θα τους πετάξει έξω ο κ.Ανδρουλάκης.