Την τροπολογία, ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο, εμπνεύστηκε και προώθησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε πως η τροπολογία κατατέθηκε στην επιτροπή που ασχολείται με τον προϋπολογισμό και θα ψηφιστεί στην πρώτη ολομέλεια του Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Σημείωσε πως η τροπολογία θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τόνισε πως ο φράχτης, και μόνο που υψώνεται, είναι αποτρεπτικός για τα κυκλώματα των διακινητών.

Σε ό,τι αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, επισήμανε πως θα αποφασίσει ο Άρειο Πάγος εάν μπορεί να κατέβει στις εκλογές.


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Γιατί δεν ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης του τείχους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Μιλάμε για μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από 32 ευρωβουλευτές, δεν μιλάμε για το σύνολο των ευρωβουλευτών, που είναι 705. Μιλάμε για μια επιτροπή η οποία ασχολείται με τον προϋπολογισμό και η έκθεση στην οποία αναφερόμαστε είναι η έκθεση των κατευθυντηρίων γραμμών του προϋπολογισμού, η οποία θα ψηφιστεί στην πρώτη ολομέλεια του Απριλίου. Αυτήν την τροπολογία, την οποία, επιμένω, εμπνεύστηκε και προώθησε ο κ. Παπαδημούλης, εκείνος το αρνείται, αλλά οι βουλευτές, οι οποίοι το στήριξαν, δηλαδή από τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλιστές και τους πρασίνους, μαζί με τους αριστερούς, που είναι η ομάδα του κ. Παπαδημούλη, δεν είναι οι επικεφαλής των επιτροπών, είναι βουλευτές. Δύο ευρωβουλευτές ψήφισαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να σημειώσω ότι το ΕΛΚ δεν είχε βάλει ονομαστική ψηφοφορία, διότι είναι μια επιτροπή, στην ολομέλεια όμως που εμείς τουλάχιστον προτείναμε να βάλει ονομαστική ψηφοφορία. Εκεί θα δούμε ποιοι βουλευτές του ΕΛΚ θα στηρίξουν αυτή την τροπολογία.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: 32 βουλευτές ψήφισαν, οι 28 στήριξαν την τροπολογία αυτή, 2 απείχαν και 2 καταψήφισαν. Σε αυτήν την επιτροπή υπάρχει ένας έλληνας της ΝΔ, δεν ξέρω ποιος είναι, γιατί εγώ δεν μετέχω σε αυτή την επιτροπή και δεν γνωρίζω αν ήταν. Αλλά και αν δεν ήταν, για κάποιον λόγο, δεν σημαίνει ότι δεν πήγε για να μην πάρει θέση. Η τροπολογία ήρθε τελευταία στιγμή, εμβόλιμη στην μεγάλη έκθεση του προϋπολογισμού. Δεν την ξέραμε αυτή την τροπολογία, ο κ. Παπαδημούλης τη διαφήμισε, και μάλιστα πανηγυρικά, με διαδοχικές αναρτήσεις στο Τwitter. Είναι εκείνος που ήθελε να τη δημοσιοποιήσει... Μπήκε μέσα στην έκθεση του προϋπολογισμού, η οποία έκθεση θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία εννοείται από την Ευρωβουλή, γιατι είναι τα χρήματα των ευρωπαϊκών ταμείων από τα οποία χρηματοδοτούνται τα κράτη-μέλη.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Στο συμβούλιο που έγινε για τη μετανάστευση πριν από έναν μήνα, 12 κράτη-μέλη ζήτησαν τη χρηματοδότηση του φράχτη. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιτροπή και η επίτροπος Μετανάστευσης δεν θέλει τη χρηματοδότηση του φράχτη. Μπορουμε να το καταλάβουμε, γιατί τι πρόβλημα έχει το Βέλγιο ή η Δανία; Το πρόβλημα το έχουν οι πρώτες χώρες υποδοχής. Αυτό το οποίο είπε η επιτροπή είναι ότι εγώ δεν είμαι αρνητική να στηρίξω οικονομικά έργα υποδομής, άρα και τις εργασίες για τη στήριξη του φράχτη, αλλά δεν χρηματοδοτώ το χτίσιμο του φράχτη. Όμως, ο δρόμος στην Ε.Ε. δεν είναι μονόδρομος, πάντοτε αλλάζει με βάση τις συνθήκες.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η τροπολογία θα περάσει, γιατί εμπεριέχεται στο πακέτο. Απλώς εμάς μας ενδιαφέρει να καταγραφεί με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφος του ΕΛΚ.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Εμένα με πείραξε και με πειράζει να υπάρχουν συνάδελφοι Έλληνες οι οποίοι στηρίζουν μια τροπολογία η οποία στρέφεται κατά της χώρας. Η ψηφοφορία είναι στην πρώτη ολομέλεια του Απριλίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα του Πάσχα.

Για τον φράχτη
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο φράχτης, και μόνο που ορθώνεται, είναι αποτρεπτικός για τα κυκλώματα των διακινητών.

Για το κόμμα Κασιδιάρη και την πιθανότητα να του δώσει «σωσίβιο» ο αντιεισαγγελέας κ. Κανελλόπουλος
Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Τον κ. Κανελλόπουλο τον ξέρω ως δικαστικό λειτουργό πάρα πολλά χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο και ο αδερφός του μάλιστα ηγείται ενός τμήματος του Αρείου Πάγου. Στις 5 Μαΐου θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αν αυτό το κόμμα μπορεί να κατέβει στις εκλογές, θα υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό και περιμένουμε να το ακούσουμε. Είμαι βέβαιη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει ένα απόλυτα εμπεριστατωμένο σκεπτικό, το οποίο είτε θα αποδεχτεί είτε θα απορρίψει τη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι πολύ σοβαρή για να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια, πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα ευτυχώς λειτουργεί.