Άμεσα αναμένεται η θετική απάντηση από την αμερικανική πλευρά ώστε να προχωρήσει η αγορά 20 μαχητικών F-35, με την προοπτική αγοράς ακόμα 20 των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Στην ουσία δίδεται το πράσινο φως απ' όλους από τη Γερουσία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραλαβή των μαχητικών το 2028, όπως άλλωστε είχε δηλώσει παλαιοτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης θα έχει σταλεί στην Αθήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως είναι φυσικό, σε αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους της συμβάσεως και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τα πρώτα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται μέσα στο 2028.

Να σημειώσουμε ότι στις συζητήσεις με την εταιρεία και την αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποιήθηκε το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμα 20 μαχητικών. Οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι το κόστος as it is, δηλαδή το σκάφος μόνο του χωρίς όπλα, κοστίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια.

Τα είκοσι αεροσκάφη, λοιπόν, γυμνά, δίχως όπλα και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για την εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας κοστίζουν 1,6 δισ. δολάρια. Αν προσθέσουμε το κόστος για τις υποδομές, την κατασκευή καταφυγίων, την εκπαίδευση των χειριστών και μηχανικών και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά για την περίοδο από την παράδοση του 1ου μέχρι την παραλαβή του 20ού μαχητικού αεροσκάφους, ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτινάσσεται στα 3,5 έως 3,7 δισ. δολάρια.

Ένα πολύ μεγάλο ποσό που θα πρέπει να υπολογιστεί στον προϋπολογισμό μιας χώρας με ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος όπως έχει η Ελλάδα. Πολλοί είναι αυτοί που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα της αγοράς του αεροσκάφους αυτού, καθώς μας υποχρεώνει σε ένα επιπλέον κοστοβόρο πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα εξυπηρετήσει πλήρως τα επιχειρησιακά συμφέροντα της χώρας.

Η ένταξη ενός stealth μαχητικού στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρητικά θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το αεροσκάφος αποτελεί έναν σοβαρό πολλαπλασιαστή ισχύος. Η χώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς από τη μία πλευρά και από την άλλη οφείλει να διατηρήσει έναν στόλο 200 τουλάχιστον αξιόμαχων μαχητικών αεροσκαφών. Ένα  αεροσκάφος τόσο ιδιαίτερο σαν το F-35 δεν είναι σίγουρο κατά πόσο η Ελλάς με τις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες θα μπορέσει να το υποστηρίξει πλήρως και να ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματά του.