«Η πολιτική έχει έναν και μόνο λόγο ύπαρξης, να βελτιώνει και να κάνει καθημερινά καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Ακόμη, τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια από τα ίδια, η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι καθαρή και πως μοναδική πρόταση είναι εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει πετύχει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Εξέφρασε, επίσης, την προσωπική γνώμη πως πρέπει να υπάρχει ένα ήρεμο προεκλογικό κλίμα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις  δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, για φορολόγηση σε μερίσματα και στις γονικές παροχές και στην τροπολογία που κατάθεσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία ζητεί να σταματήσει η χρηματοδότηση του φράχτη του Έβρου.

Σημείωσε ακόμη πως η πρώτη κάλπη θα δείξει «πού θέλουμε να πάει η χώρα».

Τόνισε πως πρόταση είναι μια αυτοδύναμη Ν.Δ. με πνεύμα συνεργασιών με ευρύτερες συναινέσεις.

Σημείωσε, δε, πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. και πως το κίνημα έχει όλες τις αναγκαίες πολιτικές για να πάει η χώρα μπροστά.

Σε ό,τι αφορά τις αποστασίες βουλευτών από άλλα κόμματα, απάντησε πως είναι ενδεικτικό του υπαρξιακού προβλήματος που έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς εάν ο Κώστας Καραμανλής θα είναι υποψήφιος, απάντησε πως έκανε μια γενναία πράξη με την παραίτησή του.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκέρτσου στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς γιατί θα είναι τερατογένεση μια πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η πολιτική έχει έναν και μόνο λόγο ύπαρξης να βελτιώνει και να κάνει λίγο καλύτερη καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το όποιο έχουμε μπροστά μας πλέον πηγαίνοντας προς τις εκλογές είναι τρεις προτάσεις διακυβέρνησης, η μια είναι η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη με τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Έχουμε καταφέρει να έχουμε πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη, να προσθέσουμε 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην οικονομία, να αυξήσουμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό, να ψηφιοποιήσουμε ένα μέρος του κράτους, να αλλάξουμε τη λειτουργία κρίσιμων οργανισμών όπως είναι ο ΕΦΚΑ, να αποδίδουμε συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια. Είναι μερικά μόνο από τα επιτεύγματα και βάσει αυτών θέλουμε να κριθούμε και φυσικά να αναλάβουμε και την ευθύνη για όσα πράγματα δεν κάναμε με την ταχύτητα που έπρεπε ναι απαιτείται να κανουμε γιατι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά από το ’19 αλλά πρέπει να κάνει άλματα μπροστά και αυτό το είδαμε με πικρό τρόπο στο δυστύχημα των Τεμπών. Από την άλλη πλευρά έχουμε μια πρόταση από τα ίδια από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ίδιο πρόσωπο στην κορυφή, τον κ. Τσίπρα, με την ίδια ηγετική ομάδα, με το ίδιο και απαράλλακτο ύφος εξουσίας, με τις ίδιες ιδέες που μας έφτασαν μέχρι το 2019 ουραγό της Ευρώπης στην ανάπτυξη. Και έχουμε και μια εντελώς ασαφή πρόταση και ακατανόητη από τον κ. Ανδρουλάκη περί κάποιων συνεργασιών χωρίς να γνωρίζουμε ούτε προγραμματικό περιεχόμενο, ούτε πρόσωπα. Και η γνώμη μου είναι ότι είναι και αυτή μια πρόταση από τα παλιά γιατί στην πράξη έχουμε δει ότι το ΠΑΣΟΚ όλες τις αναγκαίες και αυτονόητες ιδέες που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάει μπροστά τις έχει καταψηφίσει στη Βουλή. Συνεπώς δεν βλέπω καθαρές προτάσεις και προτάσεις διακυβέρνησης από την άλλη πλευρά, βλέπω μόνο μια καθαρή πρόταση η οποία είναι στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με την τοξικότητα που εκδηλώνεται στο προεκλογικό κλίμα

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Πρέπει να έχουμε ένα ήπιο προεκλογικό κλίμα, να μιλήσουμε με επιχειρήματα, με στοιχεία, με αυτοπεποίθηση γιατί έχουμε όντως σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέρει να βάλουμε την Ελλάδα μπροστά, να πείσουμε τους πολίτες για αυτό, να καταλάβουν όλα τα πράγματα που έχουν κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή τους και είναι πολλά. 6.000 γυναίκες 50-70 ετών χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος Φ. Γεννηματά διαγνώστηκαν με πρώιμα δείγματα καρκίνου του μαστού και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θεραπεία. Είναι αυτό το κράτος που θέλουμε, είναι βήματα εκσυγχρονισμού μπροστά; Είναι. Θελουμε τέτοιες παρεμβάσεις και στην παιδεία και στην υγεία και στην ασφάλεια. Προχθές είδαμε μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΥΠ και δικαστικών εισαγγελικών αρχών, εξαρθρώθηκε ένα πολύ επικίνδυνο δίκτυο αυτά είναι τα πράγματα για τα οποία πρέπει να συζητάμε. Νομίζω ότι οι πολίτες ούτε σεναριολογία θέλουν, ούτε ανθρώπους οι οποίοι να μιλάνε και να προεξοφλούν την ψήφο τους. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια να πάει πίσω, έχει μείνει για πάρα πολλά χρόνια καθηλωμένη λόγω διαχρονικών κακών πολιτικών επιλογών και αυτη τη στιγμή εχει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό ο οποίος είναι αποφασιστικός, έχει όραμα για τη χώρα, θέλει να είμαστε όλοι περήφανοι για τη χώρα στην οποία ζούμε, μια χώρα πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και στην Ευρώπη και έχουμε δείξει ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε. Έχουμε πολλές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μες τις κρίσεις οι οποίες έχουν γίνει ευρωπαϊκές πολιτικές.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η αντιπολίτευση πολιτεύεται με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει και η ίδια να αναλάβει την ευθύνη των παρεμβάσεων και των υποδείξεων που κάνει στην κυβέρνηση. Όταν προκαλείς, όταν δρας υπάρχει και αντίδραση από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να τηρήσουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Αυτό το οποίο πρέπει να καταδεικνύεται κάθε φορά είναι η υποκρισία, υπάρχει περισσή υποκρισία από την αντιπολίτευση, δυστυχώς, στα θέματα τα οποία επιλέγει να αναδείξει. Να σας πω δύο παραδείγματα, ο κ. Δραγασάκης χθες μίλησε για επαναφορά φορολογίας. Είπε ότι υπάρχει στις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ , δεν το έχουμε δει το πρόγραμμα του αλλά το λεει ένα κορυφαίο στέλεχος του, ότι σκέφτονται να επαναφέρουνε την φορολογία στις γονικές παροχές. Ο κ. Παπαδημούλης χθες επίσης κατέθεσε μια τροπολογία στο ευρωκοινοβούλιο που ζητάει από την ευρωπαϊκή επιτροπή να περικόψει την χρηματοδότηση στην κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που αποτρέπουνε τα παράνομα μεταναστευτικά δίκτυα. Αυτές είναι οι πολιτικές που θέλει να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η πολιτική αντιπαράθεση σε αυτά τα θέματα πρέπει να γίνει γιατί αυτά είναι τα θέματα που αφορούν τους πολίτες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θέλω να πω κάτι που έλεγε ο Κων/νος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα όσο εύκολα χαλάει τόσο δύσκολα φτιάχνει». Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ κρίσιμες και είναι μια εκλογή, είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου η οποία θα δείξει μέσα από τη λαϊκή εντολή που θέλει να πάει η χώρα. Σε αυτή την κάλπη πρέπει να εκφραστεί ο κόσμος και εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε καθόλου και δεν πρέπει να ανοίγετε και εσείς τέτοια σενάρια για πολλαπλές κάλπες γατί προκαλούν ανασφάλεια.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε προτάσεις πολύ θολές από τα υπόλοιπα κόμματα και μια πολύ καθαρή πρόταση διακυβέρνησης, η οποία είναι πρόταση διακυβέρνησης με αυτοδύναμη ΝΔ αλλά με πνεύμα συνεργασιών όπως έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι το έχει πράξει από το 2019. Δηλαδή με ευρύτερες συναινέσεις για βαθειά διαρθρωτικά προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και τα οποία έχουν προκληθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις λογικές που υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι μέρος της λύσης δηλαδή οι προτάσεις διακυβέρνησης που υπάρχουν στο τραπέζι από την αντιπολίτευση, οι λύσεις υπάρχουν στον προγραμματικό λόγο του Κυρ. Μητσοτάκη.

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν νομίζω ότι είναι της παρούσης, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητάμε καθόλου για τρίτες εκλογές.

Ερωτηθείς σε ποιο εκλογικό κοινό απευθύνεται η ΝΔ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η ΝΔ είναι η παράταξη η οποία έβαλε και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι η παράταξη η οποία έχει σταθεί από τη σωστή πλευρά της ιστορίας διαχρονικά. Είναι η παράταξη η οποία τα έχει βάλει με το βαθύ κράτος και το έχει αποδείξει. Έχει εξυγιάνει τις τέσσερις από τις πέντε πιο προβληματικές ΔΕΚΟ και τώρα ήρθε η ώρα του ΟΣΕ. Έχουμε καθυστερήσει τον ΟΣΕ έχουμε όμως πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έχουμε λάβει νομοθετικά μέτρα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ για να μην ξαναζήσουμε ποτέ όσα μας πλήγωσαν στα Τέμπη. Και από εκεί και πέρα η ΝΔ είναι η παράταξη η οποία υπηρετεί εθνικά αναγκαίες πολιτικές. Απευθυνόμαστε παντού. Ταξικά μεροληπτική πολιτική εφαρμόζουν τα άλλα κόμμα, η ΝΔ εφαρμόζει μια εθνική πολιτική που δεν κάνει κανέναν αποκλεισμό. Όλοι ωφελούνται από τις πολιτικές μας.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη ότι το μοναδικό κόμμα για πιθανή συνεργασία με την ΝΔ είναι το ΠΑΣΟΚ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταψηφίσει όλες τις αναγκαίες πολιτικές που είναι απαραίτητες για να πάει η χώρα μπροστά. Να σας δώσω παραδείγματα, πανεπιστημιακή αστυνομία, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ανεξάρτητη επιθεώρηση εργασίας, νέο πλαίσιο ασύλου για να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όλα αυτά τα καταψήφισε. Τι θέλει το ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνω. Δεν θέλει σίγουρα τον Κυρ. Μητσοτάκη ως συνέταιρο στη διακυβέρνηση αυτά δεν βγάζουν κανένα νόημα επομένως πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε, υπηρετούμε ιδέες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες και πάνε τη χώρα μπροστά και από εκεί και πέρα όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει.

Αναφορικά με τις κατηγορίες ότι πάνε να λύσουν το θέμα της αυτοδυναμίας με αποστασίες

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Αυτό είναι ενδεικτικό του υπαρξιακού προβλήματος και του προβλήματος ταυτότητας που έχει αυτή τη στιγμή και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάνε με λεξιλόγιο του 20ου αιώνα και του μετεμφυλιακού κράτους, βλέπουν φαντάσματα παντού. Προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε προβλήματα του 21ου αιώνα με λεξιλόγιο και με παραστάσεις από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, αυτή είναι η διαφοράς μας.

ΔΗΜ: Το αποκλείετε δηλαδή αυτό ;

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Φυσικά το αποκλείουμε.

Ερωτηθείς αν θα είναι τελικά υποψήφιος ο κ. Κ. Καραμανλής

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός σε αυτό. Όλα αυτά θα κριθούν στο χρόνο τους. Ο κ.Καραμανλής έχει κάνει μια πολύ γενναία πολιτική πράξη, παραιτήθηκε την ίδια μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα, έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική αντικειμενική ευθύνη για αυτή τη μεγάλη τραγωδία και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που θα δει με τον πρωθυπουργό.