Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία αρχίζουν και αποκρυσταλλώνονται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, με τις κάλπες να ανοίγουν σε 53 μέρες από σήμερα. Από τη Γλυφάδα, όπου έκανε την πρώτη του περιοδεία, ο πρωθυπουργός έθεσε τον στόχο της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, προειδοποίησε εκ νέου για «τερατογένεση» με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 και δεσμεύτηκε για πρώτη φορά για τρεις συγκεκριμένους στόχους, εφόσον επανεκλεγεί στην εξουσία.

Η πρώτη δέσμευση αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και τις αλλαγές στο κράτος, ένα αντικείμενο που κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Θέλω να σας δώσω, εδώ από τη Γλυφάδα, μία δέσμευση: είμαι σήμερα περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να συγκρουστώ με όλες τις εστίες αναχρονισμού και αναξιοκρατίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό θα αποτελέσει μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία. Και σε αυτούς που αμφισβητούν ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να το κάνουμε, θέλω να τους θυμίσω μια απλή πραγματικότητα: ήταν η Νέα Δημοκρατία αυτή η οποία πάντοτε ιστορικά συγκρούστηκε με εκείνες τις εστίες οπισθοδρόμησης στο Δημόσιο και τόλμησε να τα βάλει με τις κακές συντεχνίες και τους κακούς συνδικαλιστές, διότι υπάρχουν και καλοί συνδικαλιστές, αλλά υπάρχουν και κακοί συνδικαλιστές».

Αν η πρώτη δέσμευση αφορά στο κράτος, η δεύτερη αφορά στην οικονομία κι έχει να κάνει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και με διάχυση αυτής στην ελληνική κοινωνία με τρόπο που να κλείνει η ψαλίδα που χωρίζει τα υψηλά από τα χαμηλά εισοδήματα. «Κεντρικός στόχος της δεύτερης τετραετίας, φίλες και φίλοι, θα είναι η οικονομική ανάπτυξη την οποία έχουμε δρομολογήσει», τόνισε από τη Γλυφάδα ο πρωθυπουργός. «Όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της θα διαχέονται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Όπως είχα δεσμευθεί το 2019, ότι κύριος στόχος της οικονομικής μας πολιτικής για την επόμενη τετραετία θα είναι οι λιγότεροι φόροι, έτσι σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω τώρα ότι δέσμευσή μου για τη δεύτερη τετραετία θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες».

Η τρίτη υπόσχεση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Θέλω για ακόμα μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που κράτησαν όρθιο, όχι μόνο το ΕΣΥ, αλλά και τη χώρα στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ότι πάνω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να χτίσουμε ακόμα περισσότερα. Να το ενισχύσουμε, να εκσυγχρονίσουμε περισσότερο τα νοσοκομεία μας, να επενδύσουμε περισσότερο στον Προσωπικό Γιατρό, να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην πρόληψη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Και η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα αποτελέσει μια κεντρική μας δέσμευση και προσωπική πολιτική προτεραιότητα για την επόμενη μέρα, για την επόμενη τετραετία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και εξασφαλισμένοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η διάθεση, η βούληση και η γνώση για να γίνει πράξη η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.