Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευθεί από εγκληματικές δραστηριότητες, θα αξιοποιούνται.

Πρόκειται για έργα τέχνης, σκάφη αναψυχής, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτες, ληστείες, πλαστογραφίες, παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπορία, χρηματιστηριακά αδικήματα κλπ., θα μπορούν να πουληθούν για κοινωνικού σκοπούς.

Σχετικά με δεσμευμένα ακίνητα, δίδεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) να τα διαχειρίζεται αποκλειστικά μέσω της εκμίσθωσης ή παραχώρησης της χρήσης τους έναντι ανταλλάγματος, ενώ αποκλείεται η εκποίηση τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι διαδικασίες ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων περνάνε στο Φορέα Διαχείρισης μέσω της ανάπτυξης ενός ηλεκτρονικού Μητρώου, του Κεντρικού Μητρώου Διαχείρισης Δεσμευμένων, κατασχεμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του υπόπτου ή κατηγορουμένου.

Φορέας Διαχείρισης Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων, ορίζεται η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).