Οι κάλπες θα στηθούν τελικά την Κυριακή 21 Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν περίπου έξι εβδομάδες αργότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου. Οποιαδήποτε Κυριακή νωρίτερα μέσα στον Μάιο είχε ήδη αποκλειστεί, καθώς θα έφερνε τις δεύτερες κάλπες, που θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα χρειαστούν, εντός του Ιουνίου, στο μέσο δηλαδή των πανελλαδικών εξετάσεων. Για να μη συμβεί αυτό, η πρώτη διαθέσιμη Κυριακή ήταν στις 21 Μαΐου και η δεύτερη -και τελευταία- στις 28 Μαϊου, καθώς με τον τρόπο αυτό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών.

Δύο στοιχεία φαίνεται πως έγειραν τελικά την πλάστιγγα υπέρ της 21ης Μαϊου. Το πρώτο ήταν η ανάγκη για ομαλή από κάθε άποψη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου. Η νέα (υπηρεσιακή) κυβέρνηση πιθανότατα θα ορκιστεί στις 29 ή 30 Μαϊου κι έτσι από την παραμονή της έναρξης μέχρι και τη λήξη των πανελλαδικών θα είναι ο ίδιος υπουργός στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας. Διαφορετικά, με τις εκλογές δηλαδή στις 29 Μαϊου, η αλλαγή σκυτάλης από τη Νίκη Κεραμέως στον υπηρεσιακό διάδοχό της θα γινόταν εν μέσω της περιόδου των εξετάσεων, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει προβλήματα.

Ο δεύτερος παράγοντας ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 Ιουλίου. Εκλογές στις 28 Μαϊου θα έφερναν δεύτερες εκλογές στις 9 Ιουλίου κι έτσι η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπείτο στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο από υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Με τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες τόσο στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία όσο και στα Ελληνοτουρκικά, ιδίως δε μετά τις εκλογές της 14ης Μαϊου στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να ρισκάρει την εκπροσώπηση της χώρας μας σε μία τέτοια συνεδρίαση από μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, που πιθανώς να καλείτο να λάβει ή να συμμετέχει σε σημαντικές αποφάσεις.

Ρόλο έπαιξε, βέβαια, και το γεγονός ότι στις 9 Ιουλίου μπαίνουμε πλέον βαθιά μέσα στο καλοκαίρι και τη θερινή τουριστική περίοδο και η υψηλή συμμετοχή -την οποία επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία- θα ήταν ζητούμενο.