Η πιθανότητα συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαφανίστηκε.

Όσο και αν στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ», ο Νίκος Ανδρουλάκης φωτογράφισε την πολιτική ταυτότητα του κόμματός του. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται πως καταλήγουν στην Κουμουνδούρου, αν και ένας εκ των εμπειρότερων στελεχών, όταν ρωτήθηκε από την «Α», σημείωσε πως «το βράδυ της πρώτης Κυριακής ξυρίζουν τον γαμπρό».

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως η συνέντευξη Ανδρουλάκη δύναται να διαμορφώσει νέα χαρακτηριστικά στο «νέο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών». Χαρακτηριστική των πρώτων συμπερασμάτων είναι και η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου, που τόνισε ότι «μέχρι τότε προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να δώσει την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ίδιο κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσα από την ίδια δεξαμενή των προοδευτικών πολιτών. Όταν θα γίνουν οι εκλογές -και εμείς πιστεύουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πολύ ισχυρή εντολή- εκεί θα γίνει η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες. Γιατί θα έχει μιλήσει ο λαός»!

Καλωσόρισμα

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως η συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε «θετική» και για το περιεχόμενο αλλά και για την επόμενη ημέρα. «Εμείς βεβαίως και θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε προγραμματική βάση, για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την Ελλάδα που μας πληγώνει όλους», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ανδρουλάκη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απονομιμοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Θεωρούν πως «μπορεί να ενείχε η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη προεκλογικά χαρακτηριστικά, αλλά η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη». Τις δηλώσεις Ανδρουλάκη για την αλλαγή του κ. Μενουδάκου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στον ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτηρίζουν ως «αποκάλυψη-βόμβα» και θεωρούν πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπονοεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή γνώριζε την υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ, πρότεινε στον Νίκο Ανδρουλάκη να συμφωνήσει στην αλλαγή του, ακριβώς επειδή δεν θα μπορούσε να ελέγξει τον κ. Μενουδάκο.

Και χαρακτηρίζουν, επίσης, τη συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ως απόδειξη ενοχής. Αυτό πιστεύουν πως εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών, καθώς τονίζεται ότι «μια απλή ανασκόπηση των γεγονότων μάς επιβεβαιώνει με τρόπο σοκαριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι απλώς ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και δεκάδων ακόμη πολιτικών, αλλά επιχείρησε με χειρουργικό τρόπο να κλείσει πιθανές τρύπες και να συγκαλύψει τα ίχνη του, τοποθετώντας έναν ακόμη «Δούρειο Ίππο» σε μια κρίσιμη θέση έναντι δύο ακέραιων, όπως αποδείχτηκε, λειτουργών που δεν μπορούσε να ελέγξει». Το γεγονός, μάλιστα, ότι προσέγγισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν ο τελευταίος καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την απόπειρα παρακολούθησής του από το Predator, φανερώνει απόλυτα τις προθέσεις του.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/3