Ως μία ακόμα επικοινωνιακή φούσκα χαρακτηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών υποστηρίζοντας μάλιστα και τελικά η βασική ρύθμιση είναι η αναβίωση μιας ρύθμισης οφειλών που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι από αυτό προκύπτουν δύο πράγματα:
1. Η παραδοχή ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία.
2. H ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται: επί ΝΔ τα νέα χρέη προς την εφορία είναι 8,2 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία 10,3 δισ., ενώ αντίστοιχη είναι η τάση στα κόκκινα δάνεια. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η ασύδοτη λειτουργία των funds και η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας». Σημείωσε, επίσης, ότι «η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τα αδύναμα εισοδήματα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει σχεδόν με 15% και το εισόδημα των νοικοκυριών λεηλατείται όχι μόνο από τις ανατιμήσεις αλλά και από τα φορολογικά υπερέσοδα του ΦΠΑ, που ήταν αυξημένα κατά 750 εκατ. μόνο τον πρώτο μήνα του 2023».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «το μηνιαίο εισόδημα εξαντλείται σχεδόν στο μισά του μήνα. Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τη θέρμανση. Πάνω από τους μισούς μείωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε μια εβδομάδα. Πάνω από τους μισούς πολίτες λένε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες δεν κάνουν αγορές από το καλάθι και λένε ότι δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση του κόστους τροφίμων. Η απάντηση της κυβέρνησης; Ουσιαστικά ανύπαρκτοι έλεγχοι στην αγορά, κανένα πραγματικό πλαφόν στις τιμές, επίμονη άρνηση μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε πλευρά: να επιδοτεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί».