«Σύντροφοι, συμφωνούμε όλοι σε αυτό;». Αυτή ήταν η καταληκτική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που αφορούσε την υπόθεση Πολάκη. Κανείς δεν διαφώνησε και συγκεκριμένα δεν υπήρξε καμία απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση. Και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, ο Παύλος Πολάκης επανήλθε δριμύτερος και στο πολιτικό προσκήνιο αλλά κυρίως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχει τελειώσει

Η υπόθεση Πολάκη, όμως, φαίνεται πως δεν έχει τελειώσει για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο θα απασχολήσει συντόμως την πολιτική επικαιρότητα. Από το Σάββατο το απόγευμα όταν δημοσιοποιήθηκε η κομματική απόφαση, η πλειονότητα των μελών και στελεχών την αποδέχτηκε με ενθουσιασμό. Οι εμπειρότεροι, όμως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή διατήρησαν σιγήν ιχθύος. Με ανησυχία αναμένουν την επόμενη εκτός των ορίων δημόσια αντιπαράθεσή του, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο «Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να επιμείνει στην παλαιότερη διάθεσή του, περί απουσίας από τα ψηφοδέλτια».

Η φωτό με Φίλη

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος λέγεται πως θέλησε να «ενώσει το κόμμα παρά να το διασπάσει, βλέποντας τις εσωκομματικές αντιδράσεις της τελευταίας περιόδου για το συγκεκριμένο θέμα». Εξάλλου, ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να τον συνοδέψει στην έξοδο. «Νίκο, να βγούμε έξω παρέα;», τον ρώτησε, στέλνοντας και μήνυμα προς το στέλεχος του κόμματος που έχει συγκρουστεί μαζί του ουκ ολίγες φορές και σε κυβερνητικό επίπεδο παλαιότερα αλλά και σε εσωκομματικό προσφάτως. Ήταν και αυτό μια πολιτική κίνηση, με αποδέκτες.

Η κριτική που ασκείται και σε εσωκομματικό πεδίο εδράζεται στο γεγονός της ταυτοποίησης ΣΥΡΙΖΑ και προσώπου Πολάκη. «Δεν συμφωνώ με την πολιτική του πληκτρολογίου», σημείωνε με δηκτικό τρόπο εις εκ των υψηλόβαθμων κομματικών και κοινοβουλευτικών παραγόντων, τονίζοντας παράλληλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλών και διαφορετικών προσωπικοτήτων και όχι κόμμα μιας προσωπικότητας με αρχηγικές τάσεις», φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον Παύλο Πολάκη. «Η επιστροφή του Πολάκη ήταν πράξη γενναιότητας από την πλευρά του προέδρου. Τώρα είναι η σειρά του να αποδείξει πως αντιλήφθηκε τη συλλογικότητα», επισήμανε στέλεχος της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποινική «ομπρέλα»

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί μια «ανακούφιση». «Η ηρεμία μετά την καταιγίδα», όπως σημείωνε στέλεχος του κόμματος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία εδώ και δεκαετίες. Όλοι θεωρούν πως «η λύση δεν ήταν επιβεβλημένη αλλά αναγκαία», υπονοώντας τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. «Αν και για μια χούφτα παραπάνω ψήφους δεν οφείλει να χαρακτηρίζεται ένα κόμμα», έλεγε ο ίδιος παράγοντας. Κάποιοι θεωρούν πως «η λύση ήταν και μια πράξη συμβολική του κόμματος που απέδειξε πως μπορεί και οφείλει να προστατεύει τα μέλη του, όταν αυτά απειλούνται», θέλοντας να τονίσουν πως η πιθανή εκλογή του Παύλου Πολάκη θα τον προστατέψει από μελλοντικές ποινικές διώξεις.

Ευρύτεροι πολιτικοί κύκλοι, πάντως, αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν πως η επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια ισοδυναμεί με στροφή του κόμματος προς το αντισυστημικό κλίμα. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί πως το αποκρυπτογραφούν με τον ίδιο τρόπο και μέλη του κόμματος, διακρίνοντας μια αντίφαση ανάμεσα στην πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και στην τόνωση του κομματικού φανατισμού. «Καλύτερα να τον έχεις μέσα τον Παύλο παρά έξω», έλεγε βουλευτής του κόμματος, θυμίζοντας παλαιότερη φράση ισχυρού στελέχους του ΠΑΣΟΚ για τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/3