Ελληνοφρένεια (επανάληψη)
Ελληνοφρένεια (επανάληψη) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
tatoi_basic
Πολιτική

Τατόι: Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το The Prince's Foundation για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων

Η Λίνα Μενδώνη και η Έμιλι Τσέρινγκτον επισφράγισαν τη συμφωνία

Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του φιλανθρωπικού ιδρύματος The Prince's Foundation, για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου . Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και η διευθύνουσα σύμβουλος του The Prince’s Foundation, Έμιλι Τσέρινγκτον, υπέγραψαν το Μνημόνιο. Ουσιαστικά, ήρθε απλώς το πλήρωμα του χρόνου, αφού η υπογραφή του είχε αποφασιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, κατά την επίσκεψη της κ. Μενδώνη στο Dumfries House Estate, στη Σκωτία, το οποίο ανήκει στο ίδρυμα του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αναπτυξιακός πόρος για ολόκληρη την Αττική»


Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγραμμάτων το πρόγραμμα της αποκατάστασης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, προκειμένου να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό πόλο, ένα κέντρο αναψυχής, καθώς και αναπτυξιακό πόρο για ολόκληρη την Αττική. Η συνεργασία με το The Prince’s Foundation του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα ενισχύσει την πολύπλευρη αξιοποίηση του Τατοΐου, με την εφαρμογή καλών πρακτικών για τη διαχείριση του κτήματος και την πληρέστερη αξιοποίηση του αποθέματός του, ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού, έναν πνεύμονα πρασίνου και έναν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της οικονομίας.

Με την υπογραφή του Μνημονίου, προωθείται ο ρόλος που διαδραματίζουν αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Τατόι και το Dumfries House, ως υποδείγματα για την αναγέννηση ευρύτερων περιοχών, με γνώμονα τον πολιτισμό και το πολιτιστικό απόθεμα, συμπεριλαμβάνοντας ευκαιρίες προβολής του ρόλου, που μπορούν να διαδραματίσουν τα στοιχεία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Το The Prince’s Foundation τονίζει στη δική του δήλωση: «Με έδρα το Dumfries House, ένα παλλαδιανό σπίτι του 18ου αιώνα στη Σκωτία, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίησή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα θα φιλοξενήσει ομάδες και εκπροσώπους του κτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα συναντήσουν συνεργάτες του φιλανθρωπικού ιδρύματος προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους η αποκατάσταση του κτήματος Τατοΐου μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του Dumfries House προς όφελος της τοπικής κοινότητας».

Πενταετής διάρκεια 

Το Μνημόνιο προβλέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και επιστημονικών πεδίων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα απασχόλησης στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στη χάραξη δρόμων που οδηγούν σε βιώσιμες πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει -χωρίς να περιορίζεται- τους τομείς των οικοδομικών τεχνών, της υφαντουργίας, των τροφίμων και της γεωργίας/κτηνοτροφίας, της φιλοξενίας, της μάθησης με βάση τη φύση, της υγείας και της ευεξίας. Επιδίωξη είναι να προωθηθούν τα οφέλη της διεπιστημονικής και βασισμένης στην πράξη εκπαίδευσης που συνδέεται ισχυρά με την επίτευξη αποτελεσμάτων στους τομείς της παραγωγής και της απασχόλησης.

Η αρχική διάρκεια του Μνημονίου Συνεργασίας είναι πενταετής.