«Η κατάσταση ξέφυγε, η κατάσταση μαζεύτηκε». Με αυτό τον τρόπο ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχει στην Πολιτική Γραμματεία, σχολίασε την παρουσία Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του, στο υψηλότερο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε τη θέση του: «Η επιστολή Πολάκη μάς αναγκάζει, θα έλεγα, να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής». Μια πολιτική απόφαση που, ωστόσο, δεν ελήφθη αιφνιδίως. Σηματοδοτεί, όπως σημείωναν και πολιτικοί κύκλοι, την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να ανασυγκροτήσει το κόμμα ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η απόφαση εντός της Πολιτικής Γραμματείας ελήφθη ομοφώνως. «Ουδείς διαφώνησε, ενώ υπήρξε και κλίμα ενθουσιασμού», έλεγε στην «Α» υψηλόβαθμος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν δεδομένο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή Πολάκη στην κομματική κανονικότητα δεν αποφασίστηκε την τελευταία εβδομάδα. Η υπόθεση των Τεμπών και η νέα πολιτική πραγματικότητα με τον κοινωνικό θυμό να κυριαρχεί συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη επιστολή δεν έχει συγγραφέα τον Χανιώτη βουλευτή αλλά τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Με τέτοιον τρόπο, λένε, που δεν θα τσαλακωνόταν ούτε το προφίλ του αρχηγού ούτε όμως και η προσωπικότητα του Παύλου Πολάκη.

Οι πρώτες συνεννοήσεις όμως είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται μετά την πρώτη εβδομάδα της εσωκομματικής κρίσης. Αρκετά νωρίτερα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Λέγεται ότι παράγοντες του στενού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα επιδίωξαν σε πρώτη φάση να ρίξουν τους τόνους, θέτοντας στον αψύ βουλευτή το ζήτημα της επόμενης ημέρας και του τρόπου διαχείρισης της όλης κατάστασης. Υπενθυμίζοντας πως η ενόχληση ήταν και προσωπική και πολιτική απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος είχε στηρίξει αρκετές φορές τις δημόσιες αντιδράσεις του. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ο Παύλος Πολάκης επέμενε στην παρουσία του στις συνεδριάσεις των οργάνων, αρχίζοντας όμως να αντιλαμβάνεται πως η αφορμή για τη σύγκρουση (η παρουσία του κ. Χαιρετάκη στα ψηφοδέλτια των Χανίων) δεν τίθεται στο τραπέζι της εκ νέου συνεννόησης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσία του κ. Πολάκη. Η υπόθεση των Τεμπών ανέτρεψε και τις εσωκομματικές εξελίξεις, για τις οποίες η μη παρουσία Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως τελική απόφαση και μονόδρομος.

Για πολλούς το τραγικό δυστύχημα διευκόλυνε την τάση που προϋπήρχε να βρεθεί μια φόρμουλα εξομάλυνσης και κυρίως η εμφάνιση μιας δημόσιας αυτοκριτικής. Λέγεται πως ο Παύλος Πολάκης ενώ είχε αρχικά κάποιες διαφωνίες με τον τρόπο που εζητείτο από την ηγεσία, τελικά συμφώνησε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο τελικό κείμενο (αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως «κωλοτούμπα») συνέβαλαν και άλλοι κομματικοί παράγοντες εκτός του βουλευτή των Χανίων.

Όλοι υπέρ Παύλου…

Η απόφαση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που συνήλθε το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν ομόφωνη. Με άλλα λόγια συμφώνησαν εκτός του προεδρικού περιβάλλοντος και οι εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και διαμέσου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μπίστης, ενώ συμφώνησε απολύτως με την επιστροφή Πολάκη, έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης των κεντρώων ψηφοφόρων που ενδεχομένως να προκληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη υποστήριξαν την εισήγηση του προέδρου.

Σημειωτέον πως η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση στηρίζοντας ουσιαστικά τον βουλευτή Χανίων, εκθειάζοντας τη σημαντική δουλειά «για το σύνολο των σκανδάλων που είχε αποκαλύψει». Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν είχε ληφθεί καμία επίσημη σχετική απόφαση, αφού έπρεπε να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος και όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν λίγοι που, αναφερόμενοι στην υπόθεση Πολάκη, σημείωναν χαρακτηριστικά πως «μετά τα Τέμπη ολόκληρη η κοινωνία βρίζει με χειρότερο τρόπο από παλαιότερες δηλώσεις του Πολάκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του κόμματος, την τελευταία περίοδο κυριαρχούσε μια αντισυστημική τάση, στη βάση της οποίας δικαιωνόταν η συμπεριφορά του Πολάκη. Αρκετοί λέγεται ότι ασκούσαν πιέσεις στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να «τελειώσει με την όλη υπόθεση και να μη δεχθεί τις πιέσεις του πολιτικού και μιντιακού συστήματος που ήθελαν την κεφαλήν του βουλευτή επί πίνακι».

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μουρελάτος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/3