Η υπόθεση των Τεμπών έχει διαπεράσει σαν ηλεκτρικό σοκ το σύνολο της πολιτικής. Η κοινωνική οργή, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους, δεν απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά στο σύνολο όσων έχουν κυβερνητικό παρελθόν. Οι ευθύνες που αναφύονται ξεπερνούν τα στενά όρια μιας τετραετίας.

Το παραπάνω συμπέρασμα έχει απασχολήσει και το στενό επιτελείο της Κουμουνδούρου, που παρατηρεί, με βάση τις δημοσκοπικές καταγραφές, την κυβέρνηση να διατηρεί ένα ισχνό προβάδισμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει περίπου στα ίδια ποσοστά των δημοσκοπήσεων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αλλάζει δραματικά και γεωμετρικά την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Και για τα εσωκομματικά θέματα αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της αντιπολιτευτικής τακτικής μέχρι τις εκλογές. Το ζητούμενο προσώρας είναι η εξασφάλιση μιας παγιωμένης εκλογικής βάσης που θα διαμορφώσει και το σταθερό εκλογικό ποσοστό το βράδυ των εκλογών.


Μπορεί και πρώτοι

Πολλοί είναι εκείνοι στην Κουμουνδούρου, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών δύναται υπό προϋποθέσεις να βρεθεί στην πρώτη θέση. «Τα Τέμπη έχουν αλλάξει τους στόχους, αφού διαμορφώνουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα», έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου δεν αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας. Ως εκ τούτου, η πρωτιά στις εκλογές είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Το ομολόγησε και ο Αλέξης Τσίπρας: «Αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κουκιά για συμμαχική κυβέρνηση δεν βγαίνουν». Με άλλα λόγια, σημείωναν δηκτικά ορισμένα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, «ή πρωτιά ή ήττα». Εξ αυτού του μεγάλου στόχου, ο θεσμικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και το επόμενο στοίχημα.

Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να πιστεύει πως από μόνη της η αντισυστημική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί για να κερδηθούν οι εκλογές. Ούτε η φθορά της κυβέρνησης. Απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση και κυρίως η συνάντηση του κόμματος με την «προδομένη μεσαία τάξη». Πολλοί εκτιμούν ότι πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ στη διάσωση της χώρας από την οικονομική καταστροφή και τους βερμπαλισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη θα έδιναν το «αναγκαίο κάτι παραπάνω»… Πολλοί «θυμήθηκαν» και την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τις πλατείες και την ακραία ρητορική
Η ανταλλαγή απόψεων στην παρούσα συγκυρία, λένε, είναι σίγουρο πως ανοίγει νέες πόρτες για την επόμενη μέρα. Η «νέα πραγματικότητα», για την οποία συχνά αναφέρονται στις συσκέψεις τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, αποτελεί και το βασικό αντικείμενο των αναλύσεων. Η δημοσκόπηση της MRB αποτέλεσε έκπληξη για τον 7ο όροφο του προεδρικού γραφείου. Θεωρούσαν ότι και οι διαφορές θα είναι μικρότερες, αλλά κυρίως τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο αυξημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δημοσκοπική καταγραφή προκάλεσε, όπως αποκαλύπτουν αρκετοί, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ενισχυθεί στον μέγιστο βαθμό η «θεσμικότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλοί έκαναν λόγο για ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα».


Συνέντευξη στο Mega

Η πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Mega κινήθηκε επακριβώς σε αυτή την πολιτική βάση. Ενισχύοντας τον πρωθυπουργικό ρόλο του και μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο («αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν»), «φωτογράφισε», όπως λένε αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, και το ύφος του κόμματος στην προεκλογική περίοδο. Μετριοπάθεια και ριζοσπαστική διάθεση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα Τέμπη δεν άλλαξαν μόνο ριζικά το πολιτικό κλίμα, αλλά διέσωσαν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν ακριβώς από το τραγικό δυστύχημα η αξιωματική αντιπολίτευση βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Η εσωκομματική κρίση με τον Παύλο Πολάκη είχε δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα στους κόλπους του κόμματος. Η «νέα πραγματικότητα» αφορά και τα εσωκομματικά του. Ο Αλέξης Τσίπρας το ξεκαθάρισε: «Έστειλα τον Πολάκη στα όργανα του κόμματος». Το μήνυμα ήταν σαφές προς όλους: «Το κόμμα αλλάζει. Μέσα συζητούμε τα πάντα, έξω στηρίζουμε την άποψη του κόμματος». Ο Πολάκης την Παρασκευή βράδυ έστειλε «δακρύβρεχτη» επιστολή μεταμέλειας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη «για υπερβολές» στις αναρτήσεις του στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον Νίκο Παππά. Είναι εμφανές ότι στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης ο Πολάκης επιθυμεί μέσα από την κωλοτούμπα σε «λόγιους τόνους» (μακριά από τη γνωστή οξεία φρασεολογία του) στο απολογιστικό του υπόμνημα να ανοίξει τους δρόμους ολικής επαναφοράς...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής / Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδημητρίου