Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, µιλώντας στο «e-ota» αναφέρεται στη µέχρι τώρα θητεία της, στα σχέδιά της µετά και τις ερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στη συµµετοχή της Περιφέρειας, στην Παγκόσµια Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου και φυσικά στην Ηµέρα της Γυναίκας, ως η µοναδική γυναίκα περιφερειάρχης.

Κυρία περιφερειάρχη, η πρώτη σας θητεία συνέπεσε µε µια παγκόσµια υγειονοµική κρίση, που µας επηρέασε όλους σε µεγάλο βαθµό. Υπάρχουν σχέδια για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που καθυστέρησαν λόγω ειδικών συνθηκών και που σκοπεύετε να τα υλοποιήσετε αν επανεκλεγείτε;

Φυσικά καθυστέρησαν πολλές διαδικασίες, αλλά δεν ακυρώσαµε σχεδιασµούς ή έργα, αν και χρειάστηκε να διαθέσουµε κονδύλια άνω των 62 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ΕΣΥ, των εργαζοµένων και των επιχειρήσεων και παρότι αντιµετωπίζουµε πολύ µεγάλη έλλειψη προσωπικού ως περιφέρεια. Υλοποιούµε πάραυτα το όραµά µας για µια περιφέρεια µε αυτοπεποίθηση, µε ανάδειξη του λαµπρού ιστορικού παρελθόντος της και των µνηµείων της και µε υποδοµές ως προϋποθέσεις για τη σύγχρονη ανάπτυξη, όπου τα αποτελέσµατα είναι ήδη ορατά. ∆ηµοπρατήσαµε ήδη έργα 90 εκατ. ευρώ. ∆ύο µεγάλα «κεφάλαια» - δεν προλάβαµε να προχωρήσουµε σε συνεργασία βέβαια µε τους αρµόδιους φορείς (ΕΟΤ, δήµο, λιµενικά Ταµεία): Το δίκτυο µαρινών και τουριστικών καταφυγίων για την αναβάθµιση του θαλάσσιου τουρισµού, όπως και τα υδροπλάνα, που θα συµβάλλουν στην ενδοεπικοινωνία µας και στην τουριστική ανάπτυξη. Είµαστε όµως σε καλό δρόµο.

Αν µπορούσατε να κάνετε µια ιεράρχηση, ποια θεωρείτε ότι είναι η µεγαλύτερη επιτυχία στην πρώτη σας θητεία στη θέση της περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων και ποιος ο στόχος στην ατζέντα σας στην επόµενη θητεία;

Οι δύο µεγάλες πληγές των νησιών µας είναι το κατεστραµµένο οδικό δίκτυο και η διαχείριση των απορριµµάτων. Σήµερα, έργα οδοποιίας υλοποιούνται παντού, έπειτα από 30 χρόνια, ενώ ένα µεγάλο πρόγραµµα οδικής ασφάλειας, 32 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Ταµείο Ανάκαµψης. Παράλληλα, σε όλα τα νησιά δηµιουργούνται νέες µονάδες ολοκληρωµένης διαχείρισης αποβλήτων, µε τις υψηλότερες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και της δηµόσιας υγείας. Αλλάζουµε κυριολεκτικά την εικόνα και δηµιουργούµε τις βασικές προϋποθέσεις για την ευηµερία των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη.

∆υστυχώς, τρέχουµε γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει προ δεκαετιών, αλλά δεν αφήσαµε και τις εξελίξεις να µας ξεπεράσουν. Θέσαµε τις βάσεις για την ψηφιακή Περιφέρεια. Είµαστε η µόνη Περιφέρεια που έχει συνάψει Μνηµόνιο Συνεργασίας µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Προετοιµάζουµε έργα ύψους άνω των 7 εκατοµµυρίων ευρώ, που αφορούν στις λειτουργίες της Περιφέρειας, στην πολιτιστική και αγροδιατροφική προβολή, στο Οδυσσειακό Ψηφιακό Κέντρο της Ιθάκης και στο Ψηφιακό Κέντρο Επτανησιακού Πολιτισµού και Ιστορίας στην Κέρκυρα. Η ανάπτυξη είναι µια διαρκής διαδικασία, που θα συνεχίζεται µε νέα έργα και τα επόµενα χρόνια. Αν µε ρωτάτε, όµως, για έναν στρατηγικό στόχο στην επόµενη περίοδο, θα σας έλεγα τη στρατηγική για τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη.Απ’ αυτήν εξαρτάται το µέλλον µας και περιλαµβάνει ένα ολοκληρωµένο και συντονισµένο σχέδιο ανάπτυξης, τη χωροταξία, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πρωτογενή τοµέα, το ανθρώπινο δυναµικό, την πολιτιστική κληρονοµιά, τη σύγχρονη δηµιουργία, την ισόρροπη ανάπτυξη µεταξύ όλων των περιοχών µας, το εµπόριο, τις σύγχρονες υποδοµές. Ετσι θα αποκτήσουµε κύρος και αξιοπιστία ως τουριστικοί προορισµοί στο παγκόσµιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και βέβαια ανάπτυξη µε βιωσιµότητα στο µέλλον.

Συµµετείχατε στην κορυφαία Παγκόσµια Τουριστική Εκθεση του Βερολίνου. Είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα τόσο θετικές όσο τις περιµέναµε;

Απόλυτα. Η Ελλάδα είναι πλέον µεταξύ των κορυφαίων προορισµών της παγκόσµιας τουριστικής βιοµηχανίας, αλλά και ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Εχουµε αποδείξει πλέον την ανθεκτικότητά µας στις κρίσεις και την ικανότητα γρήγορης επανεκκίνησης.

Αυτή η δυναµική χαρακτηρίζει και τα νησιά της περιφέρειάς µας, µε εντυπωσιακή αύξηση από το «ρεκόρ του 2019», µε επισκέπτες από την παγκόσµια αγορά και αύξηση από τη Γερµανία, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισµό. Η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος έχουν την πρωτοκαθεδρία, αλλά όλοι οι προορισµοί, µικρά και µεγάλα νησιά, είναι σε πορεία αύξησης του τουριστικού ρεύµατος. Η Περιφέρειά µας έχει συνεχή παρουσία στις παγκόσµιες εκθέσεις και ειδικές συνεργασίες µε εξωστρέφεια και ανοίγµατα σε νέες αγορές.

Είστε η µοναδική γυναίκα περιφερειάρχης στη χώρα µας. Λίγες ηµέρες µετά την 8η Μαρτίου, Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας, πώς αισθάνεστε;

Αισθάνοµαι ακόµα µία φορά ότι ο δρόµος είναι µακρύς για την ισοτιµία στην πράξη των δύο φύλων, για την ισόρροπη συµµετοχή ανδρών και γυναικών στα δρώµενα και στις αποφάσεις της κοινωνίας και της Πολιτείας. Οι γυναίκες αποδεικνύουν καθηµερινά µε θαυµαστά επιτεύγµατα τις δυνατότητές τους και την προστιθέµενη αξία που προσδίδουν στην εξέλιξη και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό πρέπει να ξεριζώσουµε όλα τα εµπόδια από τον δρόµο τους και να ενδυναµώσουµε τη συµµετοχή τους παντού µε τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Συνέντευξη στον Σωτήρη Πολύζο
Δημοσιεύτηκε στο e-ota των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 11/3