Την ώρα που η πρόεδρος της Ρυθµιστικής Αρχής Σιδηροδρόµων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, επικαλείται ζητήµατα δυσλειτουργίας της υπηρεσίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, εγείρονται σοβαρά ερωτήµατα για το εάν επί των ηµερών της προώθησε αποσπάσεις εργαζοµένων στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, στέλνοντας καθησυχαστικές- παραπλανητικές διαβεβαιώσεις στην επίµαχη αλληλογραφία της µε το υπουργείο Εσωτερικών, που ήταν αρµόδιο για να τις εγκρίνει.

Η προσοχή επικεντρώνεται στο ενδεχόµενο παραβίασης της ρητής απαγόρευσης απόσπασης προσωπικού άνω του 4% σε µια υπηρεσία και στην προκειµένη περίπτωση το θέµα σχετίζεται µε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την απόσπαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Καραγιάννη, από τη ΡΑΣ στα κεντρικά γραφεία της Κουµουνδούρου.



Προσωπική επιλογή

Η πρόεδρος της ΡΑΣ, προσωπική επιλογή του πρώην υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, κατά την περίοδο που προωθούσε την «απόσπαση» της κ. Καραγιάννη διαβεβαίωνε το υπουργείο Εσωτερικών πως δεν πρόκειται να διαταραχθεί η εύρυθµη λειτουργία της υπηρεσίας, ενώ τώρα, που βρέθηκε και αυτή ενώπιον των όποιων ευθυνών της στην τραγωδία των Τεµπών, καταγγέλλει την έλλειψη προσωπικού.

Της διαδικασίας απόσπασης της Τ. Καραγιάννη, κατόπιν σχετικού αιτήµατος του τότε γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ∆. Τζανακόπουλου, είχε προηγηθεί ακόµα µία, άλλης υπαλλήλου, προς το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Γ. Ραγκούση και σηµερινού τοµεάρχη ∆ιαφάνειας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Αυτό σηµαίνει πως σε κοντινές χρονικές περιόδους έγιναν δύο αποσπάσεις υπαλλήλων από τη ΡΑΣ προς το κόµµα του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 14 εργαζοµένων, που σηµαίνει αποψίλωση της υπηρεσίας, ενώ ξεπερνά και την παραβίαση του «απαγορευτικού» 4%.

Απώλεια προσωπικού

Γιατί στους 14 εργαζοµένους η «αποµάκρυνση» δύο υπαλλήλων οδηγεί σε 14% απώλεια προσωπικού και µένει να απαντηθεί αν και για πόσο χρονικό διάστηµα συνετελέσθη «παραβίαση» ή όχι της νοµοθεσίας. Η πρόεδρος της ΡΑΣ, που κάλλιστα θα µπορούσε να µην αποδεχτεί κανένα αίτηµα «απόσπασης», εφόσον ήθελε να περιφρουρήσει την οµαλή λειτουργία της υπηρεσίας, στην προκειµένη περίπτωση φέρεται να έκανε επίκληση στην εν εξελίξει διαδικασία της κινητικότητας, προκειµένου να παρασύρει το αρµόδιο υπουργείο Εσωτερικών και να ξεπεραστεί, έτσι, η ρητή απαγόρευση απόσπασης προσωπικού άνω του 4% των εργαζοµένων. Τα ερωτήµατα προς την πρόεδρο της ΡΑΣ είναι συγκεκριµένα:
  • Γιατί έστειλε την επιστολή αυτή και σήµερα καταγγέλλει υποστελέχωση;
  • Τότε εξασφαλιζόταν η οµαλή λειτουργία της Αρχής, που σήµερα η ίδια λέει ότι δεν έχει προσωπικό, το οποίο όµως εκείνη άφηνε να φύγει;
  • Πόσοι τελικά µετατέθηκαν µε τη διαδικασία της κινητικότητας στη ΡΑΣ;
  • Κατά τον χρόνο που διαβεβαίωνε το υπουργείο ότι δεν διαταράσσεται η οµαλή λειτουργία της υπηρεσίας, γνώριζε ότι παραβιάζεται η πρόβλεψη του 4%;

Τα µαζεύουν άρον-άρον στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων της «Απογευµατινής» και των «Παραπολιτικών» για το θέµα των αποσπάσεων στελεχών της ΡΑΣ στην Κουµουνδούρου, µε έγγραφό του προς το υπουργείο Εσωτερικών ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άρση της απόσπασης της Τάνιας Καραγιάννη, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο πόστο της αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Για την ιστορία, σηµειώνεται ότι σχετικό κείµενο συντάχθηκε µόλις την Πέµπτη (!) και χθες έφθασε στις αρµόδιες υπηρεσίες. Τα «Π» παραθέτουν το σχετικό ντοκουµέντο.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 11 Μαρτίου 2023.